Noordhorner scholen: Niet apart, maar sámen…. Einde OBS aan de Oosterweg….

In de nieuwe “Noordhorn Nu” staat informatie over de fusie van de twee Noordhorner scholen, de CBS ’t Kompas en de OBS De Molshoop. Ze gaan verder als samenwerkingsschool in het gebouw van ’t Kompas aan het Hamsterpad. Voor mensen zoals ik is dat wel even slikken, maar ik ben voldoende realist om te beseffen dat de onontkoombaarheid groot was. Ongetwijfeld is er diep nagedacht, goed overlegd, gewikt en gewogen, gezucht, gefronst, samengevat, zijn er alternatieven bekeken en knopen doorgehakt…  Historisch gezien gaat het allemaal wel heel erg snel, krijg je geen kans naar het einde van een tijdperk toe te groeien. Ik kan me ook voorstellen dat het voor oud-leerlingen, oud-leerkrachten, oud-ouders etc. een halsoverkopkarakter heeft. Het einde van een tijdperk, want dat is het, hoe je er ook tegenaan kijkt, had nadrukkelijker mogen worden gemarkeerd. Vind ik tenminste, als toeschouwer langs de kant… (Had ik me daar maar wat fanatieker voor in moeten zetten…)
De nieuwe samenwerkingsschool wens ik al het goede dat er maar te wensen valt! (Over het OBS-verleden ben ik begrijpelijkerwijs nog lang niet uitgepraat en zijn er ook wel veel foto’s als illustratiemateriaal. )
Scannen0001
Een van de eerste foto’s van de OLS aan de Oosterweg (die toen nog vaak werd aangeduid als ‘Achterweg’. Een nieuwe school, de enige in het dorp toen, in februari 1956 in gebruik genomen. De oude school aan de Langestraat kwam toen leeg te staan, werd later ingericht als kledingfabriek, nog later als tricotagefabriek van “Paluno” (Palstra en Lunter Noordhorn).  De haan stond toen dus op een andere plek dan de huidige, zag er ook gezonder uit….
Het jongetje op de voorgrond? Ik zou moeten weten wie het is… Zoon van timmerman/aannemer Rietsema, van de overkant? Of een zoon van Mekke van Dijk?

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, OBS De Molshoop en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.