Noordhorn Toen: Braderie in de Langestraat

Noordhorn Toen
2014-05-13 10-28-34_3345bew verkl
Braderie in de Langestraat
Herinnering uit de tijd waarin de braderie werd georganiseerd in het middengedeelte van de Langestraat. Daar waar vroeger de winkels te vinden waren, de nering plaats vond. Direct verbonden met het molengebied van de “Fortuna”… Wie de foto heeft gemaakt? Onbekend… Jaren tachtig? Negentig? In ieder geval leefde Boy Wigboldy nog, hij loopt daar, uiterst vitaal, als middelste van het trio manspersonen. De kraampjes staan hier allemaal aan de westkant van de straat, uit de wind, voldoende slenterruimte latend aan het publiek. Nee, ook hier kun je niet over de koppen lopen (Middagpauze? Einde markt?), al is dat wel eens zo geweest, in de hoogtijdagen… Maar niet een markt lang natuurlijk. Vlagvertoon van de omwonenden zorgt voor een feestelijke sfeer. Werd er toen ook iets georganiseerd in de koren- en pelmolen? Was het toen op dezelfde zaterdag landelijke Molendag en plaatselijke Braderiedag?! Prima combinatie, met op elkaar afgestemde activiteiten!
En nu? Soms komen terugkeergeluiden voorbij: “Was de markt maar weer in de Langestraat”…. Ook tijdens de verregende jaarmarkt op 10 mei jongstleden, toen een van de ervaren kraamhouders verzuchtte: “Zo’n markt hoort in het midden van het dorp! Dan heb je sowieso belangstelling van de mensen die eromheen wonen, en hun familie en vrienden… Dan is de markt weer van het dorp, hier is het vooral van het dorpshuis….!” Ja, wat voor plan je ook maakt en welke plek er wordt gekozen, alles heeft zijn voor en zijn tegen. Daarvoor hebben we Cruyff niet eens nodig om dat te beseffen…. Veel draait om het begrip “ruimte” en die is er bij de nieuwe “Dörpsstee” volop, zeker als een familie als Den Besten meewerkt en weiland ter beschikking stelt voor activiteiten als stuntvliegen of parkeergelegenheid. Je zit echter buiten het dorp, waar geen ouderwetse marktsfeer ontstaat. Of is dat louter nostalgie? Heimwee naar vervlogen tijden: “Voorbij voorbij, voorgoed voorbij…!”? Net als Sonnevelds “Ik weet nog hoe het was, de boerenkinderen in de klas, de kar die ratelt op de keien…” Jammer, want de molen verdient aansluitende activiteiten in de kern van het dorp. Al zullen weergoden ook dan hun grillig karakter niet verloochenen… Resteert de foto: Sfeer in marktminnend Noordhorn Toén! (JB)

Reageren? JB, VO33  9804RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl.

(Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, juni 2014, 11e jaargang nummer 6, maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.