NOORDHORN: Tuinvogels – Lief en leed…….

Nog geen uur nadat ik deze foto liet zien…:
IMG_0657 verkl

trof ik déze situatie aan….:
IMG_0662 verkl
(Het zwarte koord is van mijn lutje Canon, abusievelijk meegekiekt… Ik was blijkbaar toch enigszins van slag….)
Kon ik de resten van wat eens een mees was, van de straattegels schrapen…
Ja, ik weet het, “de natuur” kan wreed zijn, maar hierbij wil ik toch wel wat kanttekeningen plaatsen. Dit is kattenwerk en hoewel ik bepaald geen kattenhater ben, vind ik toch dat huisdierenbezitters er in deze maanden van het jaar best wat meer aan mogen doen om te voorkomen dat hun geliefde poes zich vergrijpt aan de jonge vogels. Waarom hun roofzuchtig lievelingsdier in mei en juni niet even voorzien van een belletje? Katten (en dan bedoel ik de huisdieren) zijn cultuurbeesten, opgevoed door mensen, die er ‘natuurlijk’ niet in slagen het roofdierkarakter ingrijpend te wijzigen… Je kunt niet voorkomen dat er af en toe slachtoffers vallen onder de jonge dieren. Eten en gegeten worden…. Als een sperwer zijn prooi pakt, denk ik ook wel van “arme mus, had je nou niet…” Hoort erbij. Bij het gedrag van katten hou ik een dubbel gevoel… Het rottige is dat “ze” ook altijd in de tuin van iemand anders zitten en daar hun slag proberen te slaan. Als ik ’s morgens vroeg aan het slaapkamerraam morrel, soms al voor zessen, is het eerste wat ik zie een zwarte schim die voorbijschiet, de kat van de buren die in onze planten op de loer lag, maar nu de poten neemt, uit vrees voor een glas water naar zijn kop…
Ik wil graag ook in de eigen woonomgeving van de natuur (die daarbij hoort!) en het natuurlijk evenwicht kunnen genieten. Die natuurlijke balans is uitermate belangrijk en wordt, is mijn waarneming, spijtig genoeg door steeds minder mensen belangrijk gevonden. Tuinonderhoud? Geen tijd voor, leg er maar stenen in…. Ongewenste plantengroei? (Meestal aangeduid met ‘onkruid’..) Spuiten maar… (Round Up is voor particulier gebruik weliswaar op zijn retour, maar daar vinden we wel wat op…) Of er überhaupt nog iets terecht komt van ‘natuuronderwijs’, ik weet het niet (meer). Weten dorpsbewoners (over de stad praat ik maar niet..) nog voldoende over “voedselketens” etc.? Beseffen ze wel dat ‘vergif’ spuiten, niet alleen planten doodt, maar ook insecten, en daarmee ook vogels en kleine zoogdieren….
Wat die preek met de dode mees te maken heeft?
Vechten tegen de bierkaai wellicht, maar ik wil mijn steentje bijdragen aan een gezonder natuurlijke omgeving. (Nee, we gebruiken geen slakkenkorrels)… Daarvoor is “rijk groen” nodig, ook in de directe woonomgeving, en een gevarieerde vogelpopulatie bijvoorbeeld. De achteruitgang van de mussenstand helpen tegen te gaan… Don Quichotte in Noordhorn? Vooruit dan maar….  Het zou al winst zijn als de interesse van veel mensen iets verschoof van eigen katten en honden naar de dieren die in hun natuurlijke omgeving echt thuis horen. Neem niet al te gemakkelijk een kat of een hond, kijk ook eens naar het gescharrel van een merel, geniet van de zang van de lijster, bewonder de zorgplichtopvatting van de mezen….
En help vooral in mei en juni de jonge vogels de eerste levensfase door te komen, althans de kans daarop iets te vergroten… Kwestie van een kattenbelletje bijvoorbeeld!

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN: Tuinvogels – Lief en leed…….

  1. Fred Leusink zegt:

    Helemaal mee eens. Vorig jaar twee jonge verbeten vogeltjes moeten begraven gelukkig dit jaar nog niet.
    Fred

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.