NOORDHORN verandert: Weekbericht 20 Prov. Groningen (door Yvonne Arnst) + dek moot 5 + manbak…..

Zie ook: http://www.bloeiendonkruid.com

Vrijdag 16 mei 2014 – Blogtijdstip: Plm. 22,30 uur.

Nee, in de zevende hemel ben ik niet meer, daar moet je niet zo lang vertoeven… Slopend! (Nog meer dan een intensieve antibioticumkuur van een week…) Het probleemloos mee omhoog gaan in de manbak tot een maximale hoogte van zo’n 65 meter, dat geeft nog steeds een opgetogen gevoel! En meer dan 200 foto’s, die nog moeten worden bekeken en ‘gezeefd’… De weersomstandigheden waren fantastisch, de begeleiding van kraanmachinist Louis en uitvoerder Johan voortreffelijk: Nuchter en toch begripvol! “GMB staat voor zekerheid!” Inclusief gekeurde bakken, veiligheidsgordels etc. Hoogtevrees? Het heeft voor mij een andere betekenis gekregen, dat is zeker!

Wat deze blog biedt?
Ten eerste het weekbericht 20 van Yvonne Arnst, in opdracht van de Provincie Groningen. Daarna enkele foto’s
over het aanbrengen van het dek op moot 5 van de tunnel en tenslotte een viertal foto’s, gemaakt vanuit de manbak (met de lutje Canon!) De ‘hoofdproductie’ van de grote Canon komt later aan bod op http://www.bloeiendonkruid.com.

Weekbericht week 20, 16 mei 2014 (Opgesteld door Yvonne Arnst)

Werkzaamheden van 19 tot 25 mei
Bij de tunnel gaat het voorbereidende werk door, zoals het vlechten van de wapening en het aanbrengen van bekisting. Volgende week start het ontkisten van de wanden van moot 5, waarna de ondersteuning voor het dek wordt aangebracht en de kist wordt geplaatst. De wanden van moot 6 zijn inmiddels gestort. (En dan komt de schoolmeester in mij boven…: Correcties: De wanden van moot 5 zijn vandaag al ontdaan van de bekisting! De wanden van moot 6 zijn nog niet gestort, dat is uitgesteld tot komende maandag, 19 mei!)
De werkzaamheden lopen zo voorspoedig dat we nu al kunnen vertellen dat de bouwkranen voor de Hemelvaart weg worden gehaald. En, als alles zo voorspoedig blijft verlopen, kan de weg ook eerder worden geopend.
Bij de brug gaat het voorbereiden van het plaatsen van de liggers door.
De kraanschepen werken nog altijd verder aan het baggeren bij de bochtverruiming en in de omgeving van Aduard.
Bij de recent (??? JB) gelegde zinker is een vermoedelijke schade aan de coating geconstateerd. De Gasunie begint de komende week met verder onderzoek om vast te stellen hoe deze schade kan worden hersteld. De werkzaamheden vinden plaats aan de zuidelijke oever van het Van Starkenborghkanaal.

Webcams
Een van de webcams is inmiddels verplaatst, waardoor een beter beeld op de uitvoering van de werkzaamheden is te zien op http://www.provinciegroningen.nl.

24 mei: dag van de bouw en plaatsen langste liggers
Zaterdag 24 mei aanstaande organiseert Bouwend Nederland de “Dag van de Bouw” Die dag stelt GMB de bouwlocatie van de tunnel open voor publiek. Van 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen belangstellenden terecht voor meer informatie.

Langste liggers
De liggers voor de brug worden in drie fases geplaatst. Donderdag 22 mei en vrijdag 23 mei worden de kortere liggers al geplaatst. Zaterdagavond 24 mei vanaf 20.00 uur worden de langste liggers van 68 meter over het Van Starkenborghkanaal geplaatst. Dit plaatsen gebeurt met drie van de grootste mobiele telescoopkranen die in Nederland beschikbaar zijn.
Om een en ander in goede banen te leiden, vragen we iedereen die komt kijken auto’s en fietsen zoveel mogelijk achter te laten op de parkeerterreinen aan de Industrieweg (Fysiofit, Be-Jo, Mokkenburg en GMB). We zetten parkeerbegeleiders in om een en ander in goede banen te leiden. Vanaf het tankstation aan de Industrieweg 5 in Noordhorn rijden tussen 19.00 en 22.30 uur pendelbusjes naar de locatie waar de liggers worden geplaatst.

Contactpersoon GMB en noodnummer
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn. Janko Haaksema (GMB) is voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

IMG_0203 verkl
Twee specialisten bezig met het aanbrengen van de bekisting op het dek van moot 5. De bekisting van de wanden (blauw-zwart, soms rood…) is inmiddels verwijderd! Rechts is nog iets van de wanden van moot 6 te zien; daar wordt komende maandag beton gestort.
IMG_0204 verkl
Het specialistische werk van de dakdekkers: Het aanbrengen van de dakbekisting met behulp van stellingen. Over de liggers komen platen en wordt er vervolgens vloeibaar beton gespoten, voordat het ‘echte beton’ wordt gestort….(Ja, klopt! Moeten de  wapenaars eerst hun klus hebben geklaard…)
IMG_0206 verkl
Op de voorgrond zicht op het aanbrengen van het dek voor moot 5! Op de achtergrond de bekisting van de ene wand van moot 6, waar de verbinding van recht naar scheef plaats vindt. Ook specialistisch werk!
IMG_0207 verkl
De vrachtwagen van Spuijbroek Transport die een lading bekistingselementen komt halen. Die bekisting is hier niet meer nodig. Links de auto van Geomaat-meter Aart die dus ook in de buurt is voor de benodigde nauwkeurigheid!
IMG_0208 verkl
Een van de luchtfoto’s vanuit de manbak! Gemaakt met de lutje Canon Ixus 150. Het was daarboven moeilijk te zien op het display van het toestelletje wat je fotografeerde…. Kwam door de lichtinval. Links de stang van de manbak, een soort ‘veiligheidskooi’ eigenlijk. Hier waren we nog niet helemaal boven. Zicht op de ‘noodweg’ die over moot 4 loopt; linksboven het huis van de Kruizinga’s!
IMG_0210 verkl
Het tracé van de te verleggen N355, van de tunnel naar de nieuwe, vaste, hoge brug over het Van Starkenborghkanaal.
IMG_0211 verkl
Luchtfoto van een groot deel van Noordhorn met duidelijke markeringspunten als molen “Fortuna”  en kerktoren.
IMG_0212 verkl
Ietsje meer naar links, met nog een stukje van de super kraan van machinist Louis (uit Wildervank)

Later meer op http://www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: 16 mei 2014 – jan blaauw (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.