NOORDHORN: (Bijna) Eerste Lustrum Koor Noordhorn

Het Koor Noordhorn bestaat bijna 5 jaar! Tijd voor een terugblik, maar ook een moment om even vooruit te kijken. Het Wie Wat Waar van een al te bescheiden koor dat niet zo aan de weg timmert, maar wel het samen zingen vitaal tot kunst verheft.…
In gesprek met:
IMG_1646 bew verkl
Anneke Bouwmeester, “zingen maakt je ziel blij, opent je hart!”
IMG_1645 verkl
Riemy Hindriks, vindt (samen) zingen heerlijk!

“Wanneer het idee geboren is om een koor op te richten? Dat was een prachtig moment, meer dan 5 jaar geleden, Kerstnacht 2008! We zijn toen samen naar de Kerstviering geweest in het kerkje te Fransum! Daar is het idee geboren! Na de dienst bleven we met een groepje nog wat na, iemand kroop achter de piano, wij aan het zingen. Minstens een half uur, spontaan. Toen we naar huis fietsten tijdens een mooie, heldere nacht, zeiden we tegen elkaar: “Wat is het heerlijk om met een groep te zingen! Kunnen we niet een koor oprichten??!”
De vraag stellen was voor ons de vraag beantwoorden… Tja, wat doe je vervolgens? Er dwarrelden talloze vragen door ons hoofd, vragen, vragen, vragen… We hebben eerst gekeken of er een basis zou zijn, zijn gestart binnen onze kennissenkring. Diverse mensen benaderd, voorzichtig positieve reacties! Er is vervolgens een advertentie met een oproep geplaatst in “Zaken die uw aandacht vragen”. Van groot belang is geweest, dat we Truus Schouten hebben ingeschakeld, onze dirigent! Zij (bege)leidde al een koor, in Thesinge. Zou ze ook bij ons willen komen? Ja, dat wilde ze wel, maar…. Niet vaker dan 1 x per 2 weken.
We hebben ook twee keer een open repetitie-bijeenkomst gehad, belangstellenden waren van harte welkom! Bert Otte deed als ouder toen mee aan activiteiten op OBS “De Molshoop”, zoals de computerwerkgroep en de schoolkrantredactie. Hij wist het voor elkaar te krijgen dat we in de school aan de Oosterweg konden oefenen, na schooltijd. (Vrijdagsmiddags, van 4 tot 6 uur).
Uiteindelijk zijn we na de zomervakantie in 2009 met acht leden gestart. Heel gemotiveerd, kijken of het initiatief levensvatbaar zou zijn. Zes vrouwen, twee mannen. Lange tijd bleef het koor vrij klein, het laatste jaar schommelt het aantal zingende leden tussen 10 en 15… Waar ze vandaan komen? Niet alleen uit Noordhorn, ook uit Zuidhorn, Grijpskerk, Bedum, Feerwerd…..Het zou prachtig zijn, als we aanvulling zouden krijgen, vooral van zanglustige mannen, mannen zijn ondervertegenwoordigd.
(Oproep: Alten, tenoren, bassen, kom zingen bij het Koor Noordhorn! Van harte welkom!)
Of je zo maar even kunt aansluiten? In principe wel! Maar onze dirigente neemt wel een stemtest af, er moet een zekere basis zijn….. Nee, je hoeft niet per sé van papier af te kunnen zingen… Voor ons is het belangrijk dat de balans tussen kwaliteit en gezelligheid blijft. We gaan bijvoorbeeld ook eens per jaar, vaak in januari, eten bij iemand van het koor thuis. Ieder neemt dan iets mee voor de dis, heel gezellig. Praten, lachen en vaak spontaan uitbarstend in gezang… Mensen die mee willen doen, moeten natuurlijk wel op vrijdagmiddag tussen 4 en 6 uur kunnen en willen oefenen. O ja, niet vergeten! We zingen nu wekelijks!
Leeftijd?
De huidige koorleden zijn 40 jaar of ouder. Leeftijdsgrenzen hanteren we beslist niet!

Zangrepetitie Koor Noordhorn in O.B.S. De Molshoop, vrijdag 11 april jl.

Zangrepetitie Koor Noordhorn in O.B.S. De Molshoop, vrijdag 11 april jl.

Wat we zingen? Ons repertoire? Dat gaat van licht klassiek tot volksmuziek, maar ook Franse Middeleeuwse liederen en soms een strijdlied zoals het Zuid-Afrikaans volkslied. Of pop, van Labi Siffre (Britse zanger/dichter) bijvoorbeeld. Dit jaar ook meer spirituele liederen, meditatief, makkelijk zingend. (bekend o.a. van Taizé, het Franse Centrum voor Ontmoeting): Van katholieke oorsprong, maar ook Russisch orthodox, Amerikaans, Jiddisch… Heel gevarieerd, veel in ‘vreemde talen’: Engels, Frans, Latijn, Spaans, zelfs Russisch… In 2013 hebben we een optreden gehad in het kerkje van Den Horn. Nee, we doen verder geen optredens, eens per jaar een presentatie vinden we genoeg. Dit jaar is die presentatie op zondag 25 mei in de Doopsgezinde Vermaning aan de Langestraat, aanvang: 15.30 uur! Belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom! O ja, niet vergeten: We zijn heel erg blij met de mogelijkheid te kunnen oefenen, eens per week, in de “Molshoop”!
Heb je zin in zingen? (Anders dan badkamerballades en douchedarlings…) Kom gerust eens langs op een vrijdagmiddag! Voor meer informatie: Mail:
riemyhindriks@gmail.com of aembouwmeester@gmail.com

Presentatie in het kerkje van Den Horn, 2013

Presentatie in het kerkje van Den Horn, 2013

Als ik een week later op een vrijdagmiddag de oefenruimte binnenstap voor het maken van een foto, word ik zingend verwelkomd. Het klinkt me als muziek in de oren, geeft me als luisteraar een heerlijk gevoel! (Ook al zijn er enkele afwezigen, onder wie twee mannen. De een zit vast in het openbaar vervoer, de ander heeft concertverplichtingen elders. Riemy Hindriks is vanwege een personeelsreisje absent tijdens deze repetitie). Het zit wel goed met dit Koor Noordhorn, en bij Koor Noordhorn zit je, pardon; sta je zeker goed!
Niet vergeten, alleen al vanwege het luisterplezier: De presentatie op zondagmiddag 25 mei, 15.30 uur, Doopsgezinde Kerk, Langestraat Noordhorn! (JB)

©foto 1 en 2: jan blaauw, maart 2014 (Canon EOS 60D)
©foto 3: jan blaauw, april 2014 (Canon EOS D400)
Foto 4: Collectie Koor Noordhorn, album Riemy Hindriks

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, mei 2014 (Maandelijks orgaan Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.