NOORDHORN verandert: De tunnel op Bevrijdingsdag + reacties Frits Mesker + foto’s!

Maandag 5 mei 2014 – Blogtijdstip: Plm. 21.45 uur.
Bevrijdingsdag houdt me in zijn greep. Ik doe wel wat, maar er zit tot nu toe weinig verband in… (Dat belooft wat voor deze blog!) Deze dag zou een Nationale Feestdag moeten zijn en dan hadden de tunnelbouwers wederom een prachtig lang weekeinde gehad!
Nu was er volop activiteit in en bij de tunnelbouwput. Bekisters en vlechters, andere timmerbezigheden, wederom een club(je) grondlagenonderzoekers (geologen? archeologen?) of biologisch onderlegden (plantje? diertje?) op de noordoostelijke zandkant bezig met observaties, spade als handgereedschap. Dat was vanmorgen…
Vanmiddag nog even op de Batavus naar de noordelijke brugbouwput geweest, waar geheide boomstammetjes worden onthoofd en toegedekt met zand, later beton. Voor de tijdelijke platforms voor de telescoopkranen in week 21, als die lange liggers hun plek krijgen op de pijlers. En daarna worden de platforms weer weggehaald… Kosten? Eigenlijk kun je, zoals GMB’er Henk Tippe terecht naar voren bracht, verbaasd zijn over het feit dat het niet meer vergt dan die 20 miljoen, als je ziet wat er allemaal gebeurt, inclusief het baggeren, bocht verruimen,  brug bouwen, tunnel realiseren, weg verleggen, verkeersmaatregelen nemen, etc.
Foto-impressies:
IMG_6291 verkl
Vele activiteiten in één oogopslag!  Op de voorgrond links de staaldraadvlechters bij de wapening van moot 5; achteraan de bekisters nog immer met die lastige moot 6 in de weer; rechts een groep gasten in oranje hesjes en blauwe helmen, met spade. Dit groepje bestaat blijkbaar uit backvocals, op de helling (buiten beeld) de drie hoofdrolspelers…
IMG_6292 verkl
Deze drie bedoel ik! Daar moet iets interessants te zien zijn! Nee, geen fake, geen doen alsof, dat hou je niet zo lang vol! Wat trekt de aandacht? Bijzondere zandkorrels? Hele kleine beestjes, of zit er schaarse vegetatie? Goud?
IMG_6294 verkl
Ingezoomd, maar niet ingewijd…. Daar moet je kenner voor zijn en dat ben ik op dit gebied dus duidelijk niet. (Trouwens, op welk gebied eigenlijk wel?!)
IMG_6298 crop verkl
De ‘backing group’ is ook zeer geanimeerd bezig, maar hier wordt de spa meer gebruikt om op te leunen…. Gaat het hier om de specifieke eigenschappen van de tunnelgrond nabij Noordhorn of wordt de uitslag van FC Groningen-Heracles besproken?!
IMG_6300 verkl
Aan de oostkant van de tunnelbouwput is het rustiger. Een specialist bekijkt de bovenkant van de pompkelder, want dat blijkt ook een ‘aandachttrekker’ tijdens de tunnelbouw. Rechts, bukkend, assistent-uitvoerder John die iets uitprobeert, in elkaar zet, uit elkaar haalt (ja, gis maar raak, JB!)
IMG_6303 verkl
Precieze plaatsbepaling van drie gehelmde geïnteresseerden, die heel dicht met hun neus op iets belangwekkends zitten, nee niet hun kop in het zand steken…

Naar huis! Etenstijd! Vanmiddag nog maar eens weer kijken, als het mooi weer is!
Maar die beelden komen op http://www.bloeiendonkruid.com.  Hier nog enkele reacties van Frits Mesker (Schippersstraat Noordhorn) naar aanleiding van enkele foto’s die ik liet zien. Eerst de grote binnenvaarder “Syracusa” die voorbij voer, toen ik op 30 april vanaf de zuidkant bij de nieuwe brug kiekte:
IMG_8041 verkl
De “Syracusa” op 30 april, varend richting Gaarkeuken. (Mooi, dat spiegelbeeld in het kanaalwater!)
Wat schreef Frits Mesker??!

Dag Jan,
De Syracusa behoort tot de grote vrachtschepen/Rijnschepen, en is een standaard containerschip door de volgende maten: lengte 110 m, breedte 14.40 m  en een diepgang van 3 m of meer. Dit schip heeft een aantal TEU van 208, dit betekend 208 Twenty Feet Equivalent Unit ( dat zijn containers van 6 meter). Ga je 40 voet containers laden dan zijn dat er 104. Zo zijn er meerdere mogelijkheden. Wil je er vrachtwagens voor inzetten, heb je er 120 nodig!
De Syracusa is een motor vrachtschip EHI nummer02330126. Gebouwd in 2008 op de Nizhegorodsky Teplohod in Bor Rusland,  de afbouwwerf was Markerink BV in Lobith-Tolkamer NL.
Tonnage 3237 , L 110 m, Br 11.45 m, Diepgang 3,64 m.
De aandrijving is een 1836 PK Caterpillar type 3512 (C) DI-TA-electronic, de kopschroef een 638 PK Scania Veth Jet.
Eigenaar is Fransbergen vof in Vrieswijk.
Enige tijd geleden moest dit schip een uitwijk manoeuvre maken om een aanvaring te voorkomen in het Prinses Margrietkanaal! Een jongen in een roeiboot stak de vaart over met maar een peddel, wat dus niet zo handig was… Alles liep gelukkig goed af door kordaat optreden van de schipper. De jongen zal in het vervolg wel een tweede roeispaan meenemen…..

Groet,
Frits.

Later een tweede reactie van Frits naar aanleiding van deze foto:
IMG_6268 verkl
Op de avond van 2 mei gezien in het Van Starkenborghkanaal. Een grote duwbak (3520 ton..) met een brede duwer… “Utrecht’ staat er achterop. Ik dacht dat het de naam van de duwer was, maar volgens Frits geeft het alleen maar aan dat deze combinatie uit Utrecht komt…… Firmanaam? Ik dacht zoiets als “Novotrans” te hebben herkend, maar eigenlijk was de combinatie mij te snel af…
De reactie van Frits Mesker:
Dag Jan,
De thuishaven staat altijd achter op het schip en is dus niet de naam van het beestje, waarschijnlijk staat de naam aan de voorkant of aan beide zijden en dus kan ik je helaas niet blij maken.
Wat wel blij maakt is mijn eend met 14 kuikentjes.
Groet,
Frits
FrM Eend met jongen verkl
Foto: Frits Mesker
Andere foto’s: ©jan blaauw, april/mei 2014

 

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.