NOORDHORN verandert: Weekbericht Prov.Groningen (Yvonne Arnst) + Tunnelfoto’s 16 april 2014 (Deel 1)

Meer Noordhorn??!   http://www.bloeiendonkruid.com

Vrijdag 18 april 2014Blogtijdstip: Plm. 18.00 uur.
Goede Vrijdag, goede visitedag…. Vanmorgen bezoek ontvangen, vanmiddag bezoek gebracht… (Je moet als blogger natuurlijk ook niet helemaal geïsoleerd raken…)
Het weekbericht 16 van de Provincie Groningen ontvangen, van de hand van Yvonne Arnst, zelfstandig communicatie-adviseur. (Zo’n functie-aanduiding, daar knapt een visitekaartje van op!) Nee, niet veel opvallends te melden, de betonstorters zijn tijdens de eerste post-Paasdagen niet actief in de regio Noordhorn! De vlechters keren dinsdag a.s. terug uit hun moederland, die zullen dan woensdag 23 april frisch und fröhlich de volgende vlechtklus aanpakken. De wanden van moot 5?

Weekbericht week 16, 18 april 2014

Werkzaamheden van 22 tot en met 25 april:
Bij de tunnel gaat het voorbereidende werk, zoals het vlechten van de wapening en het aanbrengen van bekistingselementen door. Er wordt komende week geen beton gestort. Bij de brug wordt het leggen van de geprefabriceerde liggers op 24 mei aanstaande, voorbereid. Ook hier wordt geen beton gestort de komende week.
De kraanschepen werken nog altijd verder aan het baggeren bij de bochtverruiming en in de omgeving van Aduard.

Webcams
De bouw van de tunnel is te volgen via die webcams. Zie http://www.provinciegroningen.nl.

24 mei: dag van de bouw
Zaterdag 24 mei
aanstaande organiseert Bouwend Nederland de “Dag van de Bouw” Die dag stelt GMB de bouwlocatie van de tunnel open voor publiek. Van 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen belangstellenden terecht voor meer informatie.

Contactpersoon GMB en noodnummer
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn.
Janko Haaksema (GMB) is voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

IMG_7192 verkl
Woensdagmorgen 16 april, minder guur dan beide voorgaande dagen, de wind is gedraaid, de temperatuur aangenamer. En een mooie blauwe lucht… Vroegtijdig naar het tunnelgebeuren, de vloer van moot 5 wordt deze dag gestort. De lange arm van de NBC betonpomp (in opdracht van Faber) reikt ver. Maximaal bereik 42 meter… Die informatie krijg ik later van de betonpomper van dienst, die op dat moment zijn knopen staat te tellen. Er is “even” geen beton, de betoncentrales kunnen de aanvragen nauwelijks aan, blijkbaar.
IMG_7193 verkl  IMG_7194 verkl
De betonwerkers van BWN missen hun voornaamste werkmateriaal: BETON! Nog geen betonauto te zien… Dan maar genieten van de aprilzon!
IMG_7196 verkl
De vloer van moot 5 ligt er gewapend bij. Er is al enig beton gestort, maar er moet zo te zien nog iets worden toegevoegd… De buis aan het eind van de lange arm hangt roerloos in de tunnelruimte…
IMG_7197 verkl
Aan de oostkant bij de bekiste pompkelder is GMB’er Raymond aan het lassen (of iets dat daarop lijkt…) Het is bijna half tien, pauze….
IMG_7200 verkl
De tunnelmoten aan de oostkant. Links Raymond bij de pompkelder, achteraan bij de scheiding tussen moten 2 en 1 staat René. Het dek van moot 2 ligt er keurig gewapend bij, daar wordt donderdag 17 april beton gestort. Nee, niet met deze NBC-machine, reikt niet ver genoeg. Er is eentje nodig met een bereik van meer dan 50 meter!
IMG_7203 verkl
Topoverleg op de werkplek. Nee, de man met bril, oranje rug naar mij toegekeerd, ken ik niet. Zal wel een ‘hogere’ zijn in de GMB-rangen. Links uitvoerder Kees, in het midden uitvoerder Johan, rechts tunnelvoorman Arjan. Ernstige gezichten….
IMG_7207 verkl  IMG_7208 verkl
Nog steeds geen werkmateriaal voor de storters, het beton is onderweg, maar wanneer de auto’s komen?! De man van de betonpomp heeft geen idee. Vertelt dat ie wel eens een paar uur heeft moeten wachten. In één geval ging hij aan het eind van de dag naar huis met de boodschap “Morgen dan maar…” Kwam ie daar de volgende morgen, nog geen beton… Balen!
Mijn vraag: “Kun je merken dat het bouwwerk weer wat aantrekt?”
“Ja, een beetje, maar niet echt opvallend. We hebben wel voortdurend werk, maar de afstanden die we moeten afleggen, zijn ook groter geworden. Je bent langer onderweg, ook voor kleine klussen”. Overbrugging van een moeilijke periode?
IMG_7210 verkl
Mijn collega-reporter Jan Thijs (wegverleggingswatcher nummer 1, Midhorncorrespondent, tekenaar) staat ook enigszins teleurgesteld naar de gedwongen rust te kijken…
IMG_7211 crop2 verkl
Je zoekt naar wat typerende plaatjes… Het moment is ‘ongunstig’, morgenpauze voor de reguliere werkers, gedwongen rust voor de storters, geen luchtballonnen of Ufo’s in de lucht…. Zal ik maar naar huis dan??!
IMG_7214 verkl
Kijk, zij zijn ook op weg naar de kantinekoffie….
IMG_7215 verkl
De denkende uitvoerders zijn blijkbaar nog niet toe aan de koffie… Johan zet zijn telefoon aan het werk, Kees houdt de onbekende met de schone laarzen aan de praat…
IMG_7216 verkl IMG_7217 verkl IMG_7218 verkl
Even kijken bij de pompkelder. Uitvoerder Kees waarschuwt zijn metgezel (waarschijnlijk een ‘meerdere’) dat ie geen gekke dingen moet doen, naar beneden spugen of zo. “We worden gekiekt…”
IMG_7219 verkl
Uitvoerder Johan completeert het drietal, voorman Arjan is toch maar afgezwaaid richting kantine, vermoed ik.. Johan heeft moeite met het aflezen van of zijn telefoon of zijn ookonderwatertegebruikenfototoestelletje… (Een wonder van vernuft!)
Laat ze maar even… Tot later!

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 16 april 2014  (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.