NOORDHORN verandert: Weekbericht Prov. Groningen (Yvonne Arnst), inrijverbod Langestraat Zuid, stokkende scheepvaart……

 

Uitgebreider Noordhorn??!!   Kijk op: http://www.bloeiendonkruid.com

Vrijdag 11 april 2014 – Blogtijdstip: Plm. 11.00 uur.
Vanmorgen redelijk op tijd naar de warme bakker in het grootdorp. Nieuwe ontwikkelingen bij de Langestraat Zuid. Inrijverbod voor motorrijtuigen voor beide richtingen!! Aan de zuidzijde bij Willem Wieringa voor het huis is de toegang geblokkeerd (niet voor fietsers!) en houdt een fraai besnorde, streng ogende verkeersregelaar de wacht! Ik ben nog niet wakker genoeg om op dat moment al met vragen te komen… Rij door naar de brug, waar links enkele schepen liggen te wachten…. Ongewoon beeld. Bij de spoorbrug wordt een grote duwboot zichtbaar. Aan de Zuidhornkant maak ik enkele kiekjes. Fiets verder via De Gast met een dorpsgenoot die vertelde dat er gisteren ook al zo’n moment was bij de brug… In het grootdorp wordt het praktische verkeersexamen afgenomen. De controleurs hebben hun waarnemersplek ingenomen. Wij deden het goed, aldus een post (mevr. Stigter-van der Veen).  Glimmend verder naar de bakker en terug naar de situatie bij de Langestraat Zuid. Jan Thijs de Haan is al in zijn voortuin bezig met een vork in de grond te prikken. “Ga je vissen, Jan? Zoek je wormen?”
“Ja, maar ze komen niet, hier zijn alleen maar kikkers…”
“Weet jij wat hier aan de hand is?”
“Niet precies, vraag maar even aan de regelaar…”
Dat doe ik… De gezag uitstralende man met het hesje vertelt enigszins afgemeten (Hij moet immers vooral het ándere verkeer in de gaten houden…) dat de ruimte onveilig is voor fietsers en auto’s, te smal. De auto’s mogen er niet meer langs, moeten omrijden. (En als déze regelaar er blijft staan, krijgt geen chauffeur het in zijn hoofd toch de zuidroute te nemen…)
“Geldt dat alleen voor vandaag?”
“Ja, alleen vandaag…!”
Thuis lees ik in het weekbericht van Yvonne Arnst dat de stremming voor auto’s blijft gelden zolang de bouw duurt….
IMG_6123 verkl
Langestraat Zuid vanaf Willem Wieringa tot en met Sicke Benninghestede afgesloten voor motorvoertuigen, omrijden via Langestraat Noord.
IMG_6124 verkl
De tunnelbouwers hebben meer ruimte nodig, de hekken zijn iets opgeschoven, de ruimte op de ‘noodweg’ beperkt(er).

Weekbericht week 15 (Opgesteld door Yvonne Arnst in opdracht van de Provincie Groningen)
11 april 2014

Werkzaamheden van 14 tot en met 19 april
Bij de tunnel gaat het voorbereidende werk, zoals het vlechten van de wapening en het aanbrengen van bekistingelementen door.
Aanstaande woensdag wordt de vloer van moot 5 gestort en donderdag het dek van moot 2 en de wanden van de kelder nabij moot 3. Donderdag wordt het fietsverkeer omgeleid, vanwege het grote aantal vrachtwagens in de straat die dag.
Dinsdag wordt bij de brug het landhoofd aan de zuidzijde van het kanaal gestort. Ook begint het storten van de pijler aan de zuidzijde. Deze stort neemt, vanwege de grote hoeveelheid beton (350 m3), veel tijd (15 uur) in beslag. Dit betekent dat vroeg in de ochtend wordt gestart met de  werkzaamheden en dat deze ook ’s avonds doorgaan. Hoe laat wordt gestart is afhankelijk van het weer.
De kraanschepen werken nog altijd verder aan het baggeren bij de bochtverruiming en in de omgeving van Aduard.

Aansluiting Langestraat afgesloten voor autoverkeer
Ondanks het instellen van eenrichtingsverkeer in de Langestraat, blijken er zich toch nog onveilige situaties voor te doen. Auto’s rijden bijvoorbeeld tegen het verkeer in, wat vooral voor fietsers gevaarlijke situaties geeft. Daarom is in overleg met de provincie, de gemeente en de verkeersadviseur van de politie besloten de Langestraat af te sluiten voor alle verkeer met uitzondering van fietsers en voetgangers. Het verkeer wordt omgeleid via de noordzijde van Noordhorn.
Deze maatregel geldt zolang er aan de tunnel wordt gebouwd.

Webcams
De bouw van de tunnel is te volgen via die webcams. Zie http://www.provinciegroningen.nl.

24 mei: dag van de bouw
Zaterdag 24 mei aanstaande organiseert GMB de “Dag van de Bouw” Die dag wordt de bouwlocatie van de tunnel opengesteld voor publiek. Van 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen belangstellenden terecht voor meer informatie.

Contactpersoon GMB en noodnummer
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn.
Janko Haaksema (GMB) is voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

IMG_6121 verkl
Wachtende boten aan de oostkant van de brug….
IMG_6122 verkl
Nadering duwboot vanuit het westen… De brug ging vervolgens probleemloos omhoog. Wordt het scheepvaartverkeer iets meer ‘samengeklonterd’ doorgelaten??!

©foto’s: jan blaauw, 11 april 2014 (Canon Powershot A495)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.