NOORDHORN Toen: Moeshorn (achterkant huizen) – Fam. Bakker-de Vries

Meer Noordhorn??!  http://www.bloeiendonkruid.com

2007_12160006 verkl

Moeshorn – achterkant zuid, plm. 50 jaar geleden? (Foto: Gerrit Bakker, Vollenhove)

Noordhorn Toen? Dat is meer dan ‘slechts’ de periode voor de wegverlegging, de pre-tunneltijd. “Noordhorn Toen” is vooral een rijk gevulde schatkamer, waaruit het dankbaar putten is: Beelden, verhalen, uitspraken, gebeurtenissen, namen… (Dat sommigen het plaatselijke verleden vooral een moeras vinden, ach…)
Elders in dit vernieuwde “Noordhorn Nu” aandacht voor oud-inwoner Gerrit Bakker, die ook deze foto beschikbaar stelde. Een sfeerbeeld dat je raakt, dat mij raakt in ieder geval. Hierin zit zoveel herkenbaars, invoelbaars. Zo, met dit decor, maar dan in Oost-Groningen, ben ik zelf opgegroeid. Al knutselde mijn vader geen prachtige molens en molenhuisjes, zoals pa Aldert Bakker deed. Hij staat hier bij zijn pronkstukken, te ver weg om zijn gezicht te kunnen zien. Het heeft vast, en terecht, geglommen. In zijn buurt ook zijn vrouw Dieuwerke de Vries die na het overlijden van haar man in de nieuwe “Torenhof” (Tegenover de O.L.S. aan de Oosterweg) heeft gewoond, later naar de “Westerburcht” in Zuidhorn verhuisde. Beide ouders zijn overleden en de “Westerburcht”? Ook… Inmiddels gesloopt… Wie de andere, jongere vrouw is? Mij onbekend… Een buurvrouw? Een dochter? Ze kijken in ieder geval naar de producten op de moestuin, de aardappels, de bonen, de bieten… En wat zou er in de koude kas zitten? Geen glas… ‘Tuletoantjes’? De waslijnen hoorden er helemaal bij, en de houten wasknijpers ook. Gekleurde? Bestonden toen nog niet… TV-masten… Hoorden de “hokken” ook bij de Bakkers? Knutselaars hadden veel ruimte nodig voor hun materiaal, kinderen ook, voor de brommer… Er staan grote kastanjes achter het huis. Daar zal de torenkraai van Gerrit zijn nest hebben gehad. En de kastanjes die Gerrit later pootte, waren die afkomstig van deze boom?
Dergelijke moestuinen zijn er nu steeds minder, bij de woningen van vandaag. De meeste hebben een beperkte tuin, of ze zijn bestraat. ‘Moderne’ mensen gunnen zich geen tijd voor tuinwerk, die hebben het druk met zichzelf, en met de sociale media… Met het delen op Facebook, het volgen van Twitter. En het “liken” van de grootgrutter of Poiesz. “Pap, wie heeft die spinazie eigenlijk uitgevonden??!”
Intieme inkijk aan de achterkant van een doodgewone woning, aan de Moeshorn, in het groene Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33  9804 RD,  tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” april 2014 (11e jaargang, nummr 3/4) Maandelijkse uitgave onder auspiciën van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.