NOORDHORN verandert: Buizen Gasunie+ Enexis en kaalslag bij spoorbrug

Op een eerst mistige, later zonnige zaterdag in de herfst van 2013 werden er nieuwe buizen van de Gasunie en Enexis verzonken in het Van Starkenborghkanaal, ter vervanging van de oude leidingen. De nieuwe buizen kwamen dieper te liggen in verband met de aanpak van de Vaarweg Lemmer-Delfzijl. De oude zouden t.z.t. worden weggehaald. De kanaalweg aan de zuidkant van het parkeerterrein van Koopman Transport werd gestremd, maar zou uiterlijk 15 november 2013 weer toegankelijk zijn….
Daar is dus nog niks van gekomen en het is intussen 18 maart 2014….
IMG_5705 VERKL
Van Starkenborghkanaal Noord, de weg is nog steeds gestremd….

Daar het uitblijven van voldoende informatie bij een groeiend aantal mensen tot verbazing en enige irritatie leidt, wendde ik me tot de Provincie Groningen, zijnde Rob Bosma (Hoofd Weg- en Waterbouw). Rob Bosma speelde de vraag door naar Reinder Lanting, projectleider namens de provincie Groningen voor de rondweg, de tunnel en de vaste brug. Zijn antwoord komt op het volgende neer:
Het verleggen van de zinker van de Gasunie en Enexis was in opdracht van het provinciebestuur. De oude zinker ligt te hoog. Dit gedeelte van het kanaal kan zo niet goed worden uitgebaggerd.  De Gasunie realiseert dit project, aannemer GMB verricht slechts aanvullende werkzaamheden. “Nadat de nieuwe zinker vorig jaar herfst in het kanaal is gelegd, is deze beschadigd geraakt tijdens werkzaamheden aan de damwandkuip. Gasunie kan daarom de nieuwe zinker niet in gebruik nemen en de oude zinker verwijderen.”
Bovendien moet het stookseizoen ten einde zijn, voordat de nieuwe zinker in gebruik kan worden genomen… De Gasunie is aan het onderzoeken hoe de schade kan worden hersteld. Alle vergunningstrajecten moeten hiervoor weer worden opgestart! De vaarweg moet wederom worden gestremd en daarvoor is de aanvraagtijd een half jaar!! “Grofweg genomen verwacht Gasunie pas begin juni de schade hersteld te hebben. Omdat de damwandkuipen dan weer moeten worden gebruikt, laten we deze eerst zitten. (Ook omwille van de omwonenden). De weg zal daarom ook nog wel tot juni gestremd blijven.”

Dat weten we dan, met dank aan projectleider Reinder Lanting.
Door naar mijn tweede vraag betreffende de kaalslag rond de spoorbrug. Teken dat de vervanging van de brug op komst is?
IMG_4905 VERKL
Reactie van Kees Siegers, projectleider voor de spoorbrug:
De bomen zijn inderdaad gekapt om de bouw van de nieuwe spoorbrug mogelijk te maken. Ze zijn nu gekapt, omdat ze onder de kapvergunning van de bochtverruiming vallen. Bovendien moet de activiteit voldoen aan de richtlijnen flora en fauna, hetgeen betekent dat de bomen voor het begin van het broedseizoen moeten zijn verwijderd. Er gaat nog meer groen verdwijnen langs de spoorbaan en ook bij de tennisbaan aan de zuidzijde. De verwijdering van dit groen gebeurt pas kort voor de feitelijke uitvoering van de spoorbrugvervanging (winter 2014-2015).  Er wordt nog een kapvergunning aangevraagd voor de zuidoostzijde van de spoorbrug en voor “het verloop van de zuidoever naar de beweegbare brug”. De gemeente Zuidhorn maakt een nieuw groenplan voor de hele zuidoever, een en ander in overleg met o.a. de tennisvereniging. Dat groenplan wordt onderdeel van het spoorbrugproject.

Met dank aan het adres van Rob Bosma, Reinder Lanting en Kees Siegers. (En ik weet nu dat ik vragen in eerste instantie kan richten tot Yvonne Arnst, communicatie-adviseur van de Provincie Groningen!)
Als ik het goed heb begrepen, had de bomenkap dus ook nog wel kunnen wachten tot na het broedseizoen, maar heeft die plaats gevonden, omdat er toch al een vergunning lag… Nou ja, kaal is kaal, we kunnen nu allemaal de oude spoorbrug goed in ons opnemen. Weten we precies wat er wordt vervangen. De kraaien, de eksters, de houtduiven… ze moeten dan maar wat inschikken, het is niet anders.

Overigens besluit Reinder Lanting zijn bericht met de prettige mededeling dat hij mijn weblogs met veel belangstelling leest, hij hoopt dat ik het nog een tijdje volhou. (Ja, dat hoop ik zelf eerlijk gezegd ook…)
“Overigens hebben wij inmiddels twee webcams geplaatst bij de tunnel. (Bij de nieuwe brug stuitte dat op uitvoeringstechnische bezwaren).”
De Provincie heeft de webcams dus doen plaatsen! Een kijkje nemen?

http://www.bouwwebcam.nl/noordhorn/
http://www.bouwwebcam.nl/noordhorn2/

©foto’s: jan blaauw, maart 2014

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.