NOORDHORN verandert: Wegomlegging N355 – Nieuwe brug Van Starkenborghkanaal – Foto’s 7 maart 2014 (Deel 1)

Zaterdag 8 maart 2014 – plm. 12.30 uur.
Zonnige zaterdag met een scala aan (buiten)activiteiten…. Vanmorgen al naar het grootdorp geweest, naar Schoeliers BLZ. Een stralend begin van de Boekenweek! (Nee, geen E-book… Een boek is voor mij nog steeds alleen maar een boek, als ik daadwerkelijk een bladzij kan omslaan, en dan weer een, en weer een…..)
Zoals gisteren al gezegd, vele foto’s gemaakt aan het eind van de vrijdagmorgen, voornamelijk bij de bouwput van de NVH-brug, de nieuwe, vaste, hoge brug…. De eerste reeks op deze weblog, de volgende komen op www.bloeiendonkruid.com.
IMG_4433 verkl
Via het betonpad en de Spanjaardsdijk Noord op de Batavus naar het Van Starkenborghkanaal. De bouwval op het kruispunt met het fietspad wacht geduldig op de dingen die gaan komen, o.a. de eerstvolgende storm….
IMG_4434 verkl
Het kanaal richting Aduard, een van de twee plaatsen waar nog steeds wordt gebaggerd. (De andere is aan de westkant van de spoorbrug). De “Con Zelo” is bijna gevuld, de “Nelleke” ligt geduldig op haar vulbeurt te wachten. De bagger kan nog steeds worden gebruikt bij de aanleg van het nieuwe N355-tracé. Het grondlichaam is onverzadigbaar…
IMG_4437 verkl  IMG_4439 verkl
Bij de bouwput van de NVH-brug, aan de oostkant, wordt de “Talerna” gelost. De Martens en Van Oord-grijper haalt het schip leeg, legt de bagger in de grote bak. De Zwama-auto’s rijden af en aan, dag in dag uit….
IMG_4440 verkl  IMG_4443 verkl
Intussen gaat het seizoenwerk ook door, voor wat betreft het onderhoud van de bermen. Het groen is danig gesnoeid, hier worden de achterblijvende wortelstompen als het ware weggeslepen….
IMG_4453 verkl
Het hele plaatje…
IMG_4445 verkl
De grijperbak boven het ruim van de “Talerna”.  Aan de overkant is iets te zien van de drukte bij de bouw van de zuidelijke pijler en het werk aan de zuidelijke landhoofden.
IMG_4446 verkl
Ook aan de zuidkant wordt steeds grond aangevoerd. Waar die grond vandaan komt? Op die vraag blijf ik het antwoord schuldig….
IMG_4447 verkl
De kraanmachinist van Martens en Van Oord is nog net te zien in zijn cabine… Wat heeft die man al een grond verplaatst….
IMG_4450 verkl  IMG_4451 verkl
Grondaanvoer, het gaat maar door, ook aan de zuidkant. Links de auto van Wiertsema & Partners, dus er wordt ook nauwkeurig gemeten….
IMG_4456 verkl  IMG_4457 verkl
Nog even het snel rondcirkelende “snoeiwiel”, de rook komt er af…
IMG_4460 verkl
Het noordelijke grondlichaam met de kiepauto’s van Zwama en een drukdoende shovel. Het talud groeit nog steeds….
IMG_4463 verkl
Wederom zicht op het zuidelijke gebeuren… Het lijkt een praalgraf te worden, maar dat is niet de bedoeling. Op een van de etages worden de zuidelijke landhoofden gerealiseerd. De koppen van de heipalen lijken allemaal te zijn ‘gesneld’….
IMG_4464 verkl  IMG_4464 crop bew verkl
Soms vraag ik wel erg veel van mijn Canon…. Links de originele foto van de overkant met GMB-grijper en vertrouwde GMB-medewerker… Tegen het zonlicht in, op grote afstand….  Dan kun je gelukkig op de computer nog iets van de foto maken met een bewerkingsprogramma….
IMG_4466 verkl
De Faber-betonpomp met zijn lange arm in de diepte van de damwandkuip, waarin de zuidelijke pijler “op staal wordt gefundeerd”… Voor die pijler is nog meer beton nodig dan voor de noordelijke… Alleen: Waar blijft het beton??! Geen Kijlstra te zien…
IMG_4469 verkl
Hier komen de noordelijke landhoofden. De wapenaars houden even werkoverleg, zij bouwen hun staaldraadconstructies op de heipalen die een kopje kleiner zijn gemaakt en vervolgens in een betonvloer zijn gegoten…. (Hierover later meer!)
IMG_4472 bew verkl
Hier wordt nog steeds gewerkt aan de machtige noordelijke pijler. De bekisting moet natuurlijk geen enkel mankement vertonen. Hoe ver de wapening is???! Eind volgende week komt het beton!

WORDT VERVOLGD op http://www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: jan blaauw, 7 maart 2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.