NOORDHORN verandert: Reactie Rob Bosma + Tunnelbouw: Dakconstructie en betonstort: Foto’s 14-02-2014 (Deel 1)

Zaterdag 15 februari 2014, plm. 9.45 uur

“Wat stuift het hier…. Komt dat door die stormachtige zuidwester en de hoge sprokkelmaandtemperaturen???!!”
“Nee eh…. Dat komt, ik ga door het stof….. Diep door het stof… En ja, dan stuift ‘t!”
“O… En waarom? Ik dacht dat je allergisch was…”
” Ja, kijk, lees de reactie van Rob Bosma maar eens, hij is een weg- en waterbouw-autoriteit van de Provincie Groningen, een aimabel mens, met verstand van zaken”:

Reactie Rob Bosma:
“In uw laatste blogs op Noordhorntoenennu en Bloeiendonkruid viel mijn oog op een woord dat tot de nodige misverstanden zou kunnen leiden. U spreekt over “bewapening” in relatie tot het beton; correct is echter “wapening”.
Het NRC stijlboek zegt hier het volgende over:
“Wapenen is: bestand maken tegen. Bewapenen is van wapens voorzien. Het zelfstandig naamwoord bij wapenen is wapening, van bewapenen is het bewapening. Als je bent bewapend, draag je bijvoorbeeld een pistool. Beton is dus nooit bewapend, maar gewapend, voorzien van wapening om het sterker te maken.”
Met vriendelijke groet,
Rob Bosma

(Bedankt!!!)

“Stom hè….. Ik had al een tijdje het gevoel dat er iets niet klopte…. Zie je ineens om zich heen schietend en vurend beton voor je….Wordt het daar aan de Langestraat Zuid een onveilige boel met al die werkers en toeschouwers…. Dat mijn vaste adviseurs Anne A. en Frits M.  daar nooit iets van hebben gezegd. Zij zeiden toch dat zelfs een ex-schoolmeester nooit te oud is om te leren???! Nou ja, mea culpa, zand erover…”
“Nee, laat dat zand maar, stuift het nog meer!”

Foto’s van Valentijnsdag, 14 februari 2014. ’s Morgens, op de heen- en terugweg naar de warme bakker in het grootdorp. Lutje Canon op zak! (Later beelden die de grote Canon opleverde…):
IMG_5464 verkl
De meeste werkers zitten  nog aan de koffie, als ik op weg ben naar de bakker in Zuidhorn. Er komt tekening in de wijze waarop de dakconstructie wordt gemaakt voor moot 4 (waarover de weg komt te lopen…)
IMG_5465 verkl
De arm van de betonpomp reikt ver, naar de vloer/zoldering van het waterkeldergedeelte, moot 3. Dat gaat vlot, is voor de middag klaar, moet ik nog opschieten ook…. Rechts bovenaan de trap de kraanmachinist in overleg met enkele GMB’ers. Links de gele delen van de bekisting van het dak voor moot 4.
IMG_5466 verkl
Het storten van beton op de gewapende vloer/plafond van het keldergedeelte, moot 3.  Verder naar achteren wordt intensief gewerkt aan de wapening van de vloer in moot 1. (Moot 1 wordt niet overdekt, moten 2 t/m 5 wel, 6 t/m 10 aan de noordwestkant blijven ook open).
IMG_5467 verkl
Het terloopse overleg met de kraancommandant is afgerond, aan de slag maar weer, in de tunnelkuip oost. Drie actie-centra: Wapening moot 1, betonstort moot 3, dakconstructie moot 4….
IMG_5469 verkl IMG_5471 verkl
IMG_5474 verkl
Beton vanuit de betonauto van Kijlstra in de achterbak van de betonpomp van Faber. En verder via de arm (‘slurf’) naar moot 3….
IMG_5475 verkl
Deze keer moet het storten vlot achter elkaar gebeuren, geen intermezzo’s. De ene wagen wordt gelost, de ander staat op zijn beurt te wachten…. Fietsers en wandelaars moeten even door het zand, veel ruimte blijft er niet over. Gelukkig gaat het vlot… Eerst maar brood halen…..
IMG_5476 verkl
Op de terugweg naar huis… Kijk, er wordt verder gewerkt aan de dakconstructie en aan de betonstort….
IMG_5477 verkl
Precisiewerk dat inderdaad aan het ‘spelen’ met Lego of Duplo doet denken….
IMG_5479 verkl
Ook deze constructeurs beschermen hun hoofd zo goed mogelijk, net als de betonmeester doet. Verplichte kledij? Voorkomen is beter dan genezen….
IMG_5480 verkl
In moot 3 is een deel van de betonstort al zo ver dat het kan worden glad gestreken….
IMG_5482 verkl
Het hanteren van de slang aan het uiteinde van de arm van de betonpomp, het droppen van beton. Rechts, de meest gele man, dat is de ‘gladstrijker’ . Links met het onduidelijk oranje hesje, waarschijnlijk ook een ‘gladstrijker’, maar die lijkt zo meer op een tamboer-maitre…..
IMG_5485 verkl IMG_5486 verkl
De constructeurs van het tunneldak in moot 4 moeten wel veel klimmen en klauteren. Je kunt ook niet altijd alles op zak hebben en de kraanmachinist kan je hier niet zo gemakkelijk te hulp schieten….

Meer Noordhorn??? Foto’s van Valentijnsdag??! www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: jan blaauw, 14 februari 2014  (Canon Powershot A495)

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.