NOORDHORN verandert: Tunnelbouw N355 – Betonstort en kraantransport: Foto’s 11 februari 2014 (Deel 1)

Dinsdag 11 februari 2014 – plm. 19.45 uur.

Harde wind, regenvlagen… Ik spijbel vanavond, blijf thuis, ga niet meer de duisternis in. Rond het middaguur was het beter, zonniger, aangenamer. Daarvoor was ik al op mijn tweewieler naar de ING-geldverstrekker geweest, bij de Poiesz. (Ja, die pinautomaat die maar steeds niet doet wat je aangeeft, al maanden lang…. ) Daarna de warme bakker mijn klandizie gegund. Op de heen- en terugreis met de lutje Canon gekiekt bij de tunnelbouwput. Aan de oostkant werden de gestorte muren schoongespoten en diverse materialen uit de tunnelkuip getransporteerd, per super kraan, naar de materialenopslag ‘in de bovenwereld’. Daarvoor in de plaats kratten met hulpstukken op de bodem van de tunnelbak. De kraanmachinist had het druk, deze dinsdag. Lutje-Canon-beelden, dinsdagmorgen 11 februari:
IMG_5388 verkl
Zo zag het er vanmorgen uit, even voor half tien, in de tunnelkuip oost. Overbodig materiaal en rommel opruimen, bezem erdoor, schep erbij! En de kraanmachinist die voor een solide aftocht zorg draagt!  “Weet je wel wat de afstand van de ene tot de andere muur is?” Een vraag van belangstellende buurtbewoner Anne Tillema. “Nee? Nou, dat is 10½ meter!” Dat zou je inderdaad niet zeggen…. Je verkijkt je voortdurend op de maten, vanuit de ‘verte’, buiten het hek…
IMG_5389 verkl
De bezigheden duidelijker in beeld. GMB’ers zijn van alle markten thuis….
IMG_5391 verkl
De andere kant van de tunnelbouwput, aan de noordwestkant… Ik kan de ‘overspanning’ van de betonpomp bijna niet in beeld krijgen. En ik wil de verkeerssituatie op de afslag naar het dorp niet nog onveiliger maken door midden op de weg te gaan staan…..
IMG_5393 verkl
Beneden in de meest nabije hoek van de tunnelkuip noordwest, bij de ‘onduidelijke’ wanden, beraden twee blauwhelmen zich op de volgende stap. De ene krijgt mij in de gaten, hetgeen niet direct tot grote vreugde op zijn gelaat aanleiding geeft. Jammer, maar ja, om me nou ook nog eens als clown te gaan verkleden…. “Heb je hem weer….!” Nou, vooruit dan maar….
IMG_5394 verkl
Zie je, al die merkwaardig beklede wanden hebben van die ‘steunberen’…. Noodzakelijke stutten bij het beton storten?
IMG_5395 verkl
En hier alles bij elkaar…. De overzichtssituatie van de tunnelbouwput aan de noordwestkant. Rechts op ‘de bovengrond’ staat (buiten beeld) de betonpomp, de leverende betonauto is gedeeltelijk zichtbaar.  De ‘slurf’ reikt naar de overkant en ‘voedt’ daar de schuine, bekiste wand.
IMG_5397 verkl IMG_5398 verkl
Aan deze opvallend beklede wand wordt nog steeds ‘geknutseld’, op een behoorlijk hoog niveau.
IMG_5400 verkl
Hier is dat merkwaardige bouwsel goed te zien, een halve trapgevel….. Op verzoek van Taeke Jager vraag ik aan een passerende GMB’er die er kundig uitziet, waarvoor die trapsgewijs aflopende zijkant dient…. Wat ik ervan heb begrepen, is dat het uiteindelijk heeft te maken met de verbinding tussen de rechte en de schuine wand…. Techniek, een “ontwikkelingsland” voor mij…. (Niet zo’n geweldig beeld. Treffender: “Ik voel me soms als de jonge ontdekkingsreiziger Stanley in Afrika….”)IMG_5401 verkl
Terug bij de tunnelkuip oost, waar overbodig staaldraad per super kraan wordt afgevoerd. De keldervloer, eigenlijk kelderplafond, is fors ‘bewapend’ . Volgens ingewijde Anne Tillema (hij heeft gesproken met een uitvoerder) wordt daar komende vrijdag beton gestort! (En later ook beton bij de NVH-brug, bij de pijler, waar de koppen van de heipalen zijn gesneld).
IMG_5405 verkl
De merkwaardige bundel staaldraad zweeft door de lucht naar de ‘stortplaats’ aan de rechterkant van de vrachtwagen. De withelmen zijn zich van geen gevaar bewust….
IMG_5406 verkl
Ja, daar is de opslag van niet meer of nog niet gebruikte spullen…. (Laatst abusievelijk door Jan Thijs de H. aangezien voor ‘vlooienmarkt’….)
IMG_5407 verkl
Nieuwe kratten met hulpstukken verschijnen op de bodem van de tunnelbak. Aangevoerd via de super kraan. De derde is zojuist ‘geland’. Even losmaken, jongens! O, hij is al bezig, aan de achterkant. (Ik moet niet zo drammen….)
IMG_5410 verkl
De grijze kratten met hulpstukken zijn afkomstig van de vrachtwagen die al een poos stond te wachten. Maar ja, er moest eerst ruimte komen in de tunnelbak…. “Maak de kettingen nou goed vast!”
IMG_5411 verkl IMG_5414 verkl

IMG_5420 verkl
Daar komt ie, nummer vier!
IMG_5427 verkl
Even terug bij de andere kant…. De betonpomp met leverende betonauto, zonder opschrift. (Merkloos beton, is goedkoper; ook GMB moet op de kleintjes letten….)
IMG_5428 verkl
Het gedrang op de muur aan de westkant. Een is erbij die iets aan het zoeken is….
IMG_5433 verkl
Terug bij het kraangebeuren aan de oostkant, waar de vrachtwagen bijna leeg is. De laatste loodjes… Lood? Nee, niet waarschijnlijk….
IMG_5435 verkl IMG_5436 verkl
IMG_5441 verkl IMG_5443 verkl
Weer veilig op de plaats van bestemming gekomen. Tijd voor een ‘break’…..

©foto’s: jan blaauw, 11 februari 2014 (Canon Powershot A495)
Meer Noordhorn????!! www.bloeiendonkruid.com

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.