NOORDHORN verandert: Weekbericht Prov. Groningen + tunnelontkistingstaferelen – Foto’s 6 februari 2014 (’s morgens)

Vrijdag 7 februari 2014, bijna 12.00 uur

Eerst het informatieve weekbericht (van Yvonne Arnst, Provincie Groningen), daarna foto’s die ik gistermorgen (donderdag 6 februari jongstleden) maakte bij het tunnelgebeuren:

weekbericht WEEK 6
Terugblik (week 6)
De bouw loopt voorspoedig. De voor deze week geplande activiteiten zijn afgerond. Door het fantastische weer kon er zelfs extra grond worden getransporteerd. Deze grond is op het nieuwe tracé van de N355 gebruikt om de gedempte watergangen te voorzien van voorbelasting. Voorbelasting houdt in dat er met machines een hoeveelheid zandgrond wordt aangebracht. Zo wordt extra gewicht op de kruisingen van de watergang met de toekomstige weg aangebracht en wordt maximale zetting in de ondergrond gewaarborgd. Zetting is het proces waarbij grond wordt belast en daardoor samengedrukt. Water en lucht worden dan uit de grond geperst.
De fietsers kunnen weer over het tijdelijk fietspad (asfaltweggetje Van Starkenborghkanaal, tussen Noordhorn en Den Ham).

Werkzaamheden volgende week (week 7)
Maandag start het grondwerk voor de landhoofden van de brug aan de zuidzijde. Tegelijk wordt grond als voorbelasting boven de kruising van de watergangen aangebracht.
Voor het plaatsen van de ankers van de pijler aan de zuidzijde wordt een stalen scherm aangebracht. De ankers zorgen ervoor dat de damwand niet bezwijkt. Zodra het grondwerk klaar is wordt de hei-installatie aangevoerd om de palen van het landhoofd te heien. Aan de noordzijde worden de heipalen aangebracht. De betontimmermannen plaatsen volgende week de bekisting. De ijzervlechters brengen het stalen vlechtwerk voor het betonstorten aan.
Maandag worden de wanden aan de oostzijde van de tunnelbak gestort. Dinsdag worden de wanden aan de westkant gestort. Er zijn dus maandag en dinsdag veel vrachtwagens (“betonmixers”) in Noordhorn te spotten. Tijdens het storten van beton zitten de timmermannen overigens niet stil. Zij bereiden elders het vlechtwerk voor en brengen ijzerwerk aan.
Het werk aan de bochtverruiming is klaar. Aanstaande vrijdag wordt het werk met een peilboot nagemeten. Afwijkingen zijn niet te verwachten, omdat de graafmachines met zeer moderne GPSbesturing werken. Mochten er toch afwijkingen zijn, dan wordt er volgende week nog gewerkt aan de bochtverruiming.
Ter hoogte van de brug van Aduard start één kraanschip met het baggeren richting Zuidhorn. En ook bij de brug van Zuidhorn wordt een kraanschip ingezet voor het baggerwerk. De vrijgekomen grond wordt gebruikt voor de grondterpen voor de nieuwe brug.

Doorkijk
De productie van de liggers voor de brug en de onderdelen van de veetunnel is gestart. Dit gebeurt in de fabriek. Ook hier verloopt alles volgens planning. Dankzij het mooie weer liggen alle werkzaamheden op schema.

Contactpersoon GMB en noodnummer
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn. Janko Haaksema (GMB) is voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

IMG_5338 verkl
Als ik donderdagmorgen bij de tunnelkuip oost een kijkje neem, en flink wat kiekjes met de lutje Canon, wordt er gewerkt aan de “ontkisting” van de muren in segment 4, de buitenkant. De panelen aan de binnenkanten zijn al weer gebruikt voor de muren verderop.
IMG_5340 verkl
Zo ziet de overzichtsfoto eruit: De bekistingswanden worden gestapeld. En dat gaat toch niet zo makkelijk…. Op de achtergrond de bekiste wanden die komende maandag worden volgestort met beton. Of er dan ook bij de kelder nog beton aan te pas komt? (Vandaag maak ik geen foto’s: Te donker en nat…)
IMG_5341 verkl IMG_5342 verkl
De ‘ontkisting’ aan de noordkant. Er moet ‘van alles’ worden losgemaakt voordat een paneel kan worden ‘weggetakeld’. Komt ie op een keurige stapel, vier bij elkaar. Die worden dan als pakket naar een andere plek gehesen, neem ik aan.  Zullen ongetwijfeld nog weer nodig zijn, aan deze of gene kant…
IMG_5343 verkl
Er is voortdurend contact met de kraanmachinist, radiografisch (?). De kraanbestuurder kan zelf niet over de zuidwand heen kijken, ziet dus niet precies wat er gebeurt…..
IMG_5344 verkl IMG_5346 verkl
IMG_5347 verkl IMG_5348 verkl
Nee, nog niet naar tevredenheid….
IMG_5350 verkl IMG_5351 verkl
IMG_5352 verkl IMG_5355 verkl
Eigenlijk moet de bovenste nog een tikkie opschuiven…..
IMG_5356 verkl
Zo ziet het er donderdagmorgen aan de noordwestkant uit. Wacht, we zoomen even in….:
IMG_5357 verkl
Deze wanden lijken me wel zo ver, dat ze komende dinsdag kunnen worden volgestort met beton!
IMG_5358 verkl
Terug bij de tunnelkuip aan de oostkant, net op tijd om te zien hoe een bekistingspaneel van de muur wordt ‘afgeplukt’….
IMG_5363 verkl
Daar zweeft ie al…. Bedoeling is dat het paneel op die andere twee komt te liggen. Bezwarende omstandigheid: De kraanmachinist kan niet goed zien wat er tussen de muren gebeurt….
IMG_5364 verkl
Wat nu??!
IMG_5367 verkl IMG_5368 verkl
De een neemt het paneel in ontvangst, de ander kijkt al vast hoe het volgende paneel kan worden losgemaakt…. In inderdaad, de wanden zijn inmiddels alle ‘ontbloot’….

©foto’s: jan blaauw, 6 februari 2014 (Canon Powershot A495)
Beelden van donderdagmiddag 6 februari (met de grote Canon..) op www.bloeiendonkruid.com

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Weekbericht Prov. Groningen + tunnelontkistingstaferelen – Foto’s 6 februari 2014 (’s morgens)

 1. Kasper Trof zegt:

  Beste Jan,

  Ik denk dat hier sprake is van de best gedocumenteerde tunnelbouw ooit 😉

  Je blogs lees en bekijk ik met plezier,

  Dank,

  Kasper Trof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.