NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355 – Tunnel + NVH-brug – Foto’s 3 februari 2014 (deel 1)

Eerst even het volgende:
De maker van de twee weblogs www.noordhorntoenennu.com  en www.bloeiendonkruid.com  is dezelfde: JanB…… Beide weblogs vullen elkaar zoveel mogelijk aan. (Vanmiddag bleek tijdens een gesprek met een werker en een belangstellende dat de een alleen naar de ene weblog, de ander alleen maar naar de andere weblog keek, en dat is jammer….)

Of ik een leerling Bouwkundige ben, zoals volger Fré Bisschop mij gekscherend in zijn bericht van vanmiddag betitelde…. Feit is wel dat ik sinds het begin van het Project Werkzaamheden Noord- en Zuidhorn geïnteresseerd kijk naar alles wat er gebeurt: rotonde, tunnel, nieuwe weg, nieuwe brug….. Mijn voorkennis is bijzonder beperkt, vandaar dat ik blij ben met elke deskundige aanvulling!
Wat schreef Fré?
“Volg je dagelijkse fotosessie en zo had ik toch kijk op de tunnelbouw. (Nieuwe knie…) Echter vanmiddag even bij de tunnelbouw geweest en heb toen wat vragen gesteld aan een voorman of uitvoerder van de bouw.
A. Wanneer worden de gestorte wanden ontkist? Antwoord: Als het volgende segment dicht kan, worden de bekistingswanden van de gestorte wanden daar opnieuw gebruikt.
B. Hoe dik zijn de gestorte wanden? Antwoord: 50 cm dik!
C. Wanneer gaat de tijdelijke weg naar het dorp eruit? Antwoord: Als het dek over de gestorte wanden op sterkte is wordt de toegang naar het dorp daarover gelegd. Dan kan het laatste stuk tunnel worden ontgraven.

Dan nog een interessante, aanvullende opmerking van Fré Bisschop:
“Jan, je moet ook even kijken hoe de verschillende segmenten op elkaar aansluiten. Dit gebeurt namelijk met een dilatatie band. De krimp wordt daarmee opgevangen en dan zullen de betonwanden niet scheuren. Misschien even een detailfoto maken…”
En de groeten van Fré, met dank van mijn kant! Toevallig had ik er vanmiddag iets bij…..:
IMG_2755 crop verkl
Dit detail komt van de volgende foto:
IMG_2754 verkl
Tunneldeel 4 met de gestorte wanden, beide nog bekist. Bij beide uiteinden zijn de dilatatie banden goed te zien. Fré Bisschop geeft daarbij nog de volgende aanvulling:

“Ja, dat is de dilatatie band, de helft wordt in de ene wand gestort en de andere helft in de aansluitende wand, en tussen beide betondelen komt een ruimte om deze later op te vullen met kit.
Hierbij even een schets hoe het in het werk er uit moet gaan zien:
Dilatatievoeg

En zo leer ik steeds weer en wie weet menig bezoeker van deze weblog ook!

©foto’s: jan blaauw, 3 februari 2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)
©tekening: fré bisschop (noordhorn)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.