NOORDHORN verandert: Vrijdag 31 januari 2014: Betonstortdag tunnelkuip oost (1)

Ook vrijdag 31 januari 2014 werd een stralende winterdag! ‘s Morgens nog enkele graden onder nul, maar van verschillende GMB-kanten was me de dag ervoor verzekerd dat er beton zou worden gestort. Eerst  de wanden van compartiment 4 (waarover binnen afzienbare tijd de weg tussen Noord- en Zuidhorn wordt gelegd), daarna nog de vloer van de noordelijke pijler op de bouwplaats van de nieuwe, vaste, hoge brug!
“We beginnen om 8 uur…!” Ik keek argwanend naar de GMB-woordvoerder. “Als je maar niet denkt dat ik hier dan aanwezig ben!” Onrustig word je er wel van…. Vrijdagochtend dus op tijd naar de warme bakker in het grootdorp, geplande gelegenheid om te kieken bij het betonstorten:
IMG_5181 verkl
Het daglicht is pril aanwezig, achter de huizen aan de oostzijde van de Langestraat Zuid verschijnt de zon, bleekjes. Er wordt al volop gewerkt op de bouwplaats van de tunnel, zo te horen….
IMG_5183 verkl
Onder de giek van deze oranje grijper (heeft niets te maken met de verjaardag van Prinses Beatrix…) door kun je de stortbegeleiders ontwaren. Zoals is voorgeschreven: opvallend jack, degelijke helm….
IMG_5185 verkl
Bij beide wanden telkens twee betonstorters (kijk, die ene is al in een goed humeur begonnen, zwaait naar de cameraman!) die gekwalificeerd publiek uit eigen gelederen op de kant hebben staan. Ze trekken zich er niks van aan….
IMG_5189 verkl
In het midden de buis (uiteinde van de slurf van de betonpomp) waardoor het beton in de ruimte tussen de bekistingswanden wordt ‘geblazen’. De beide stortbegeleiders zorgen ervoor dat het beton goed ‘doorzakt’ tussen de gevlochten staaldraden, er moeten geen luchtbellen in blijven zitten. De donker geklede man op de achtergrond? Dat is de stuurman van de betonpomp, hij heeft de vingers aan de knoppen.
IMG_5192 verkl
Zo ziet het totaalplaatje er uit! Van de kou valt weinig te vrezen. Bovendien is er dooi op komst en worden de wanden na het volstorten weer toegedekt met de zeildoeken en de planken.
IMG_5195 verkl
Zo wordt er geconcentreerd gewerkt. Af en toe wordt de buis even gestuurd, voor een gelijkmatige verdeling. Ook de man met het kastje houdt een en ander nauwgezet in de gaten.
IMG_5200 verkl
Dit is de hengel van de betonpomp, door mij getypeerd als ‘slurf’. (Ik hoop niet dat de machine zich aangesproken voelt…) Een groot bereik, noodzakelijk in deze betonstortpraktijk.
IMG_5201 verkl
Foto vanaf de zuidkant (ik moet immers door naar de bakker…). Duidelijk te zien dat het imponerende apparaat van Faber is…
IMG_5204 verkl
En de elkaar aflossende rijdende betonmolens zijn van Kijlstra, kan niet missen…. De achterste auto heeft zijn vracht gelost, de chauffeur van de voorste auto maakt zich op om de plaats van zijn collega in te nemen. Alles vlot achter elkaar en toch in een ontspannen sfeer!
IMG_5207 verkl
Ja, via deze trechter leegt de betonauto zijn roterende reservoir in de betonpomp die het doorstuurt via de slurf naar de wanden van de tunnel….
IMG_5208 verkl
Als ik terugkeer met een fietstas vol heerlijke broodproducten, staat de stuurman ‘aan wal’, de beste die kon worden gerekruteerd!
IMG_5211 verkl
Het storten gaat nog steeds door, een niet te onderbreken proces, later maar een extra bak koffie…..

©foto’s: jan blaauw, 31 januari 2014 (Canon Powershot A495)
WORDT VERVOLGD op www.bloeiendonkruid.com

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.