NOORDHORN Toen….: Nog eens de FIAT bij het Van Starkenborghkanaal – Reacties (vervolg)

Even de foto weer te voorschijn gehaald:
Scannen0020
Reactie van Thomas Pruim van enige tijd geleden:
“Was dit niet de Fiat van Lodewegen van de Achterweg? Ben benieuwd van wie de foto is!”
Groet,
Thomas

Thomas heeft vermoedelijk gelijk. De foto komt uit de nalatenschap van L.J.Lodewegen, die jaren lang aan de Achterweg (= Oosterweg) woonde. “Lange Leendert”, vrijgezel gebleven, was een bekende Noordhorner. Niet alleen door zijn baan als beambte bij de vroegere gemeentes Zuidhorn en Grijpskerk (gemeente-ontvanger), ook door zijn inzet voor diverse instellingen en verenigingen. Lodewegen was bestuurder van o.a. de gymnastiekclub “De Vogels” en de voetbalvereniging Zuidhorn. Hij is ook een lange periode voorzitter geweest van de Sociëteit “Concordia” (nog steeds bestaand!)

Er kwam nog een reactie binnen naar aanleiding van de FIAT bij het kanaal. (Auto’s vallen vele mensen meer op dan opvallende vaartuigen op het water….). De recente reactie is van Piet Helmus, inmiddels weer oud-Noordhorner en kersverse Nijkerker:
“Het verhuizen en het inrichten van onze nieuwe woning heeft meer tijd gekost dan ik had verwacht. Maar nu zijn we er weer, of nog.
Ik heb een korte opmerking en die heeft te maken met de foto van de ivoorkleurige Fiat 124.
Deze auto met als kenteken 82-15 DJ heb ik in april 1969 gekocht bij garage Roelof Oosterhuis. Het was mijn eerste auto en de vorige eigenaar was Leendert Lodewegen. De auto staat op de foto vrij zeker geparkeerd voor het huis van Cleveringa, waar recentelijk weduwe Antuma woonde. Om nog preciezer te zijn, twee huizen bij Sjabbo Datema vandaan. Dat vermoed ik omdat ik de auto vrij gauw al heb ingeruild bij garage Westra en Cleveringa in Dokkum.
Dat was het voor nu.
De hartelijke groeten vanuit huize Helmus in Nijkerk.”

Meest voor de hand liggende conclusie is dat de foto uit 1967 of 1968 stamt. Van Anne Adema en Jan Spoelstra weten we dat het kenteken voor deze Fiat 124 is afgegeven, eind 1966/begin 1967. De foto is gemaakt door Leendert Lodewegen. Het kwam in die jaren (waarin het autobezit nog niet zo vanzelfsprekend was als in de decennia erna….) wel vaker voor dat fotografen bij gelegenheid hun eigen vervoermiddel een plekje in beeld gaven. (De fotograaf die jaren lang de foto’s voor de ansichtkaarten van Job Visser nam, heeft ook verschillende keren zijn Volkswagen Kever als beeldelement benut!)
Niet uit te sluiten valt dat de foto pas is gemaakt, nadat de Fiat 124 door Lodewegen werd ingeruild en in april 1969 door Piet Helmus werd aangeschaft bij garage Oosterhuis (en niet lang daarna weer werd verkocht aan  de genoemde Dokkumer garage…)  Dan zou de foto van 1969 of later zijn…..  Eerlijk gezegd neig ik toch tot de eerste conclusie…..
Met dank voor de reacties!

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.