NOORDHORN verandert: Weekbericht 3 Provincie Groningen – foto’s 17 januari 2014

Voor de werkers aan de wegverlegging N355 “onder de GMB-paraplu” is het vandaag vrijdag 17 januari 2014 wederom een werkbare dag geworden. Iets waarop een half jaar geleden alleen maar kon worden gehoopt…. De vooruitzichten voor wat betreft de realisering van de N355-tunnel zijn ook zonnig. Zoals het nu lijkt, zou de tunnel in juli 2014 kunnen worden opgeleverd! Bron? Lees maar, Weekbericht 3 van de Provincie Groningen:
Weekbericht week 3
17 januari 2014

Wat gebeurde er de afgelopen week (week 3)
Het baggeren voor de bochtverruiming in het Van Starkenborghkanaal gaat gestaag door. Bij een werkbezoek is verteld dat er nu zo’n 400.000 m3 bagger is verwijderd. In totaal wordt er een 1.000.000 m3 bagger uit het Van Starkenborghkanaal gehaald in dit project. Deze bagger wordt per schip afgevoerd. Dit betekent dat er in totaal tussen de 1.500 en 1.800 schepen bagger afvoeren. Was dit per vrachtwagen gebeurd, dan waren er 40.000 vrachtwagens met bagger door het gebied gegaan.
De oude bestaande houten beschoeiing langs een deel van het van Starckenborghkanaal is inmiddels  verwijderd. De beschoeiing is voor een deel verrot en voldeed niet meer. Door de aanpak van het Van Starkenborghkanaal kunnen grotere schepen de vaarweg gebruiken en deze veroorzaken meer golfslag. De damwand wordt vervangen door een steenbestorting.
Het heiwerk aan de noordkant van de tunnel is klaar. Deze werkzaamheden gaan de komende tijd verder aan de zuidkant.
Het werk aan vloeren en wanden van de tunnel gaat eveneens verder.

Werkzaamheden volgende week (week 4)
Het baggeren gaat, zoals hiervoor al geschreven, door. We zijn hiermee bijna op de helft. Aan de zuidzijde van de (nieuwe) brug wordt de stalen damwand geplaatst en wordt tijdelijk remmingwerk uitgevoerd. Dit tijdelijk remmingwerk is bedoeld om de pijlers te beschermen tegen aanvaring door schepen. Aan de noordkant wordt een houten damwand geplaatst voor de pijler, eveneens om deze te beschermen tegen aanvaringen. Het werk in de tunnel wordt, als alles volgens planning verloopt, in juli dit jaar afgerond.

Doorkijk
Het baggeren voor de bochtverruiming aan de zuidoever tussen Zuidhorn en Aduard gaat ook de komende weken door.
Bij de noordelijke pijler van de brug start het grondwerk en wordt een werkvloer gemaakt. Verder start ook hier het betonwerk en worden koppen gesneld. Koppensnellen is het verwijderen van de bovenkant van de betonnen heipalen. Dit is nodig om een goede verbinding te maken tussen de op de palen te storten betonconstructies.
Aan de zuidzijde wordt de stalen damwand geplaatst en gaan we verder met graafwerkzaamheden en betonwerk (planning: tot september 2014).
Het werk aan de tunnel gaat door en is, zoals nu gepland, in juli dit jaar klaar.

Contactpersoon GMB en noodnummer:
Kees Kranenburg is vervanger van Janko Haaksema (GMB). Janko Haaksema is begin volgende week weer terug en zal de taken weer overnemen van Kees Kranenburg. De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn.
Voor suggesties en klachten kunt u bellen naar nummer 06 – 53 58 71 59 of mailen naar gmbprojectzuidhorn@gmb.eu

IMG_5076 verkl
Op weg naar de warme bakker en de Blokker zag ik vanmorgen, zo wakker was ik al wel…., dat de super kraan bij de tunnelbouw oost gezelschap had gekregen van een Mamoetkraan. Het “hulpje” verleent hand- en spandiensten, zoals het op zijn plaats zetten van bekistingswanden. Niet onbelangrijk…..
IMG_5077 verkl
Het beeld vanaf de zuidkant, na terugkeer uit het grootdorp. (Links de super kraan bij de tunnelbouw noordwest).
IMG_5078 verkl
Flinke vorderingen aan de oostkant van de tunnelbouw (compartiment 4, 3, 2, 1…..) Ook aan de zuidzijde staan nu bekistingswanden die door de monteurs nauwkeurig worden ‘gesteld’. Dit deel van de tunnel heeft prioriteit, omdat hierover de ‘nieuwe’ verbindingsweg Noordhorn-Zuidhorn wordt aangelegd (Onderdeel reconstructie oude Gast). Pas dan kan compartiment 5 van de tunnel worden aangepakt.
IMG_5079 verkl
Volop bedrijvigheid in de tunnelkuip, de diverse vaklui weten van wanten. Achterin ligt de betonvloer erin en ook bij het keldergedeelte is er volop staaldraad gevlochten en bekistingsmateriaal aangebracht.
IMG_5080 verkl
Enkele ‘stellers’ tussen de zuidelijke bekistingswand en de steunwand. Niet veel werkruimte, maar zo te zien hebben ze vaker met dit bijltje gehakt.

©foto’s: jan blaauw, 17 januari 2014 (Canon Powershot A495)
Meer actueel Noordhorn???!  www.bloeiendonkruid.com

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.