NOORDHORNERS….Toén: Jonge dames in het wit, jonge kinderen op banken…

2013-09-19 14-25-12_2760 verkl
Jonge dames in het wit, jaren dertig
Dat is al even geleden, de genummerde foto met de zeventien jonge Noordhorner wichter uit 1933, afgedrukt in het oktobernummer van “Noordhorn Nu”. Eerder stond de foto in de editie van september. De foto is gemaakt tijdens een van de vermaarde schoolfeesten, die eigenlijk complete dorpsfeesten waren. Er zijn meer foto’s gemaakt van deze fleurige jonge meiden, o.a. tijdens de optocht in de Langestraat. Van Theo van Hoogen (Norg) weten we dat zijn tante Geertje van Hoogen op de foto staat (nummer 5, links). Coby Volberda-de Vries (Sneek), onlangs geridderd,  vertelde dat haar moeder, Anneke de Vries-Hekkema, vooraan zit (nummer 1) met naast haar Lutske Hiemstra, vriendin van Anneke. Lena Koning-Wieringa (Norg) wist geen namen uit haar geheugen te vissen, maar liet weten dat de foto is genomen aan de ‘Oude Weg’, bij café Lijfering! Tineke Bakker-Overkamp meldde wel een viertal namen: Trientje van der Noord o.a., nummer 11. En haar zus Petronella van der Noord, nummer 14! Nummer 13? Volgens Tineke is dat Grietje Hoogstra (of Willempje…) en nummer 9 een dochter van schilder Noordveld? Vooruit, nog één reactie: Van Marie Slagter-van der Ploeg. Zij woont al meer dan veertig jaar in Amsterdam, “maar je blijft toch een beetje Noordhorner!” Zij komt met de volgende 4 namen: 11 is Trientje van de Noord, 12 haar zuster (“mijn moeder!”) (Petro)Nella van de Noord, 13 Griet Hoogstra en 4 “haar meisjesnaam ben ik vergeten, maar ze is getrouwd met de heer Verhoef!” (Trijn Dijkstra). Verwarring: Nella v.d.Noord, is dat nou 12 of 14???!! Pak ik de opgave van Tjeert van Hoogen erbij, uit november 1987:
Achterste rij: Trien vd Noord, Ienje Kooi, Griet Hoogstra, Nella vd Noord, Rika Hekkema, Klaaske vd Noord en Tine Buining; middelste rij: Geertje van Hoogen, Ietje Duisterwinkel, Fenje Linstra, Lutske Veenstra, Aukje Jonkman en Lutske Hiemstra; voorste rij: Anneke Hekkema, Pietje Hiemstra, Wietske Linstra en Trijn Dijkstra…
DerkM Schoolfoto 01 verkl
Tot slot een schoolfoto, ingestuurd door Derk Miedema. Wie staan er op de
foto??? Waar is de foto genomen?

Reacties naar: JanBlaauw@hetnet.nl of in de bus bij de Verlengde Oosterweg 33,
9804 RD  Noordhorn. Grotere foto? Even laten weten!

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, januari 2014, 11e jaargang nummer 1 (maandelijks orgaan handelsvereniging “Fortuna” en Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORNERS….Toén: Jonge dames in het wit, jonge kinderen op banken…

  1. Janny zegt:

    Leuk. Petronella Van der Noord was een tante van mijn vader. Ze was getrouwd met Derk v.d. Ploeg. (broer van mijn oma Tetje Staal-v.d. Ploeg) Heeft iemand contactgegevens van de dochter Marie Slagter-v.d. Ploeg voor me?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.