NOORDHORN: Arie Schelling (1936-2011), Haagse bleekneus bij Noordhorner gastgezin (3)

Nog even terugkomen op de twee voorgaande bijdragen over Arie Schelling, het Haagse joch dat in de oorlogswinter (maart 1945) “zwak, ziek en misselijk” met een zogenaamd ‘kindertransport’ (wat een rotwoord…) naar het noorden kwam om aan te sterken. Bij de familie Veenstra (hoek Noordwijkweg-Moeshorn) kwam Arie er wonderwel weer bovenop en hij is ook in de jaren daaropvolgend meermalen terug geweest in Noordhorn.  Vaak samen met zijn broer Loet, en soms met (bijna) de hele familie… Vaak werd er ook een bezoek gebracht aan het kwekersgezin Van Dijk aan de Noordwijkweg. Kweker Klaas van Dijk en zijn vrouw zijn altijd bijzonder gastvrij geweest. Ook zij hadden een ondervoed kind uit de Randstad, Jan Scharenberg. Van hem is verder niets bekend, Klaas van Dijk en zijn vrouw leven niet meer. Wél zoon Auké van Dijk en zijn vrouw Frieda. Ze wonen in Nijmegen en via o.a. Gerrie Van Agteren-Birza kreeg ik mailcontact met hen.
Auké schrijft dat hij en zijn vrouw Frieda “met veel genoegen het artikel over Arie Schelling hebben gelezen” (dat ik schreef voor “Noordhorn Nu”).  Via Gerrie Birza hebben ze ook de oude foto’s gekregen, afkomstig van Arie Schelling zijn vrouw Adrie en dochter Anita. “Op een van de foto’s zijn mijn ouders te zien”, schrijft Auké, “het paard waar Arie en Loet op zitten, was het paard van mijn vader!”
Auké vervolgt:
Arie Schelling herinner ik mij heel goed. Hij kwam regelmatig bij ons thuis. Wij hadden aan het eind van de oorlog ook een jongen uit Den Haag in huis: Jan Scharenberg. Jan en Arie waren ongeveer van dezelfde leeftijd en speelden vaak samen. Verder woonden we evenals de familie Veenstra aan wat nu de Noordwijkweg is.
Veel informatie over Arie kan ik helaas niet geven. Zelf was ik toen ook nog jong (geboren in  1933). Zo weet ik ook niet met zekerheid waar hij op school is geweest. Gezien de geloofsovertuiging van de familie Veenstra zal Arie denk ik naar de Christelijke School aan de Gast in Zuidhorn zijn gegaan. Jan Scharenberg ging met mij naar de Openbare Lagere School in Noordhorn. Voor zover er school was. Want in de wintermaanden 1944-1945 was er vaak geen school, omdat door brandstofgebrek de school niet verwarmd kon worden.
De ouders van Arie hadden in mijn herinnering een taxibedrijf. Na de bevrijding kwam de familie in een taxi naar Noordhorn. Dit was wel bijzonder. Zo vlak na de oorlog waren er bijna geen auto’s meer in particulier bezit.
Ook herinner ik mij Arie als een sympathieke jongen. Mijn moeder die goed met kinderen overweg kon, vond hem volgens mij ook heel aardig. Arie is, heb ik gelezen, in maart 1945 in Noordhorn gekomen. Jan Scharenberg is volgens mij veel eerder bij ons gekomen. Vlak voor of tijdens de hongerwinter 1944-1945. Jan is in mijn herinnering zeker een jaar bij ons geweest. In de zomer van 1945 is hij opgehaald door zijn moeder en tante.
Leendert Meijer hebben we redelijk goed gekend. Met Berend Kazemier hebben we geen contact gehad.

We hebben 2 foto’s waar leden van de familie Schelling op staan. Deze foto’s zijn denk ik gemaakt door de ouders van Arie. Ze zullen dan vermoed ik ook wel aanwezig zijn in het fotoalbum van de familie Schelling. De foto’s moeten zijn van zomer 1945. Dit concludeer ik omdat Jan Scharenberg op een van de foto’s staat.
2013-12-22 14-41-44_2980 verkl

Foto 1.  Arie staat links van het paard. Zijn broer Loet staat uiterst links. Rechts van het paard staan 2 zussen van Arie. Achter het jongste zusje staat Jan Scharenberg, helaas maar gedeeltelijk zichtbaar. Op het paard zit ik zelf. Het huis links is het ouderlijk huis van Berend Kazemier.
2013-12-22 14-36-37_2979 verkl

Foto 2. Bij ons in de tuin voor de druivenkas staan mijn ouders. Voor mijn ouders de 2 zussen van Arie. Links van mij staat de vriendin van een neef uit Deventer, die op dat moment bij ons logeerde.

Geweldig! Auké en Frieda, hartelijk dank!

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN: Arie Schelling (1936-2011), Haagse bleekneus bij Noordhorner gastgezin (3)

 1. Anita Schelling zegt:

  Hoi Jan,

  We zijn heel blij met de nieuwe informatie en foto’s die je van Auke van Dijk hebt gekregen en met het mooie verhaal wat je er weer van hebt gemaakt. Veel dank hiervoor! Ik heb op kerstavond direct mijn oom en tantes gebeld om dit nieuws met hen te delen.
  De foto’s hadden wij zelf niet eerder gezien.
  We twijfelen wel aan het jaartal 1945 bij de bovenste foto. Wij denken dat het 1948 zou kunnen zijn. Het jongste zusje van Arie (Marian) is nl. geboren in 1944 en is op deze foto ongeveer 4 jaar oud.
  Het klopt dat de vader van Arie, mijn opa, taxichauffeur was. Wat leuk dat Auke zich dit herinnert.

  Nogmaals dank voor de aandacht die je geeft aan deze geschiedenis, op dit blog en in Noordhorn Nu, en ook aan allen die reageerden. Het houdt de herinnering aan onze Arie levend. We kijken uit naar nieuwe reacties.
  Mede namens alle betrokken familieleden.

  Hartelijke groet,
  Anita Schelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.