NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355 – Beton, heipalen, bagger…… Foto’s 18 december 2013, deel 1

De 17e december is voor ons een bijzondere dag, bijna een rustdag… Vandaag weer volle kracht vooruit wat fotograferen betreft, de laatste projectloodjes in 2013… Vrijdag is het opruimdag, donderdag 19/12 worden er “slechts” wat laatste puntjes op de i gezet. Daarna twee weken Kerstreces, een welverdiende ‘break’ voor al die hand- en hoofdwerkers die betrokken zijn bij het ‘Project Werkzaamheden Noord- en Zuidhorn”. Ook voor Bert Liewes van de Provincie Groningen die waarschijnlijk zijn laatste weekbericht van 2013 verzond met daarin, begrijpelijkerwijs,  niet veel nieuws. Letterlijk citeren:
Wat gebeurde er de afgelopen week (week 51)
In week 51 is het grondwerk aan de oostzijde van de tunnel afgerond. Verder is het heien voor de pijlers doorgegaan en zijn we ook gestaag doorgegaan met het baggeren. Vrijdag wordt de bouwplaats opgeruimd ter voorbereiding op het kerstreces.

Voor de goede orde: Week 51 is dus deze, huidige week! Er werd nog gegraven vandaag aan de oostkant van de tunnel, al lijkt het erop dat de langzaam oplopende/aflopende helling pas later wordt afgewerkt. Eerst de oostelijke compartimenten van de tunnel onder dak lijkt het motto! Of het heien volgens plan verloopt….. Maandag jongstleden hoorde ik het gedreun regelmatig. Daarna niet meer…. Belangstellende buurtbewoner Anne Tillema telt (bijna) dagelijks de heipalen en in dat aantal is de laatste twee dagen, na maandag dus, geen verandering gekomen. Er liggen nog zo’n 25 heipalen horizontaal te wachten tot ze aan de beurt zijn om op hun kop te krijgen…. Waarschijnlijk wordt dat pas in 2014, vanaf 6 januari…
Het baggeren gaat inderdaad nog gestaag door. De kiepwagens van Zwama rijden af en aan van en naar de Martens en Van Oord-aanlegsteiger, waar schepen als “Con Zelo” en “Hoop” hun bagger lossen die ze aan de westkant van de spoorbrug in hun buik hebben gekregen. De Zwama-auto’s rijden vervolgens een eind het grondlichaam op en ‘droppen’ daar hun waterige buikinhoud, ter versteviging van datzelfde grondlichaam…..
Fascinerende bezigheden.. Wel wordt de ‘openbare weg’ steeds meer vervuild en aangezien ik ook nog wel eens in de berm beland, moet ik toch maar mijn ‘stevels’ opzoeken…. (Geen probleem!)
IMG_4901 verkl
Op weg naar de drogist om de bestelde fotokalender 2014 in ontvangst te nemen, kwam ik bij het tunnelterrein oost terecht in het eigentijds beton storten. Dat wil zeggen, ik stond erbij en ik keek ernaar… Een lange slurf, waarvan het uiteinde in bedwang wordt gehouden door een werker die gelukkig niet zijn zondagse pak heeft aangetrokken. Hij heeft gezelschap van twee andere gehelmden ‘met onduidelijke bezigheden’… Waar zit die slurf aan vast?
IMG_4904 verkl
Op de begane grond, ‘boven’, bekend van zandtransport en ijzerdraadvlechters, staat een vrachtwagencombinatie uit Leek, waaraan de lange slurf is bevestigd. Achter deze ‘doorgever’ rijden de betonwagens af en aan. Er zijn speciaal verkeersregelaars ingeschakeld, anders lukt het niet de N355 op- of af te komen….
IMG_4902 verkl
De voorste betonwerker hanteert de slurf, mikt precies op de juiste plekken het beton tussen het vlechtwerk. De andere twee hebben “prikkers” in de hand, die zorgen ervoor dat het beton goed en massief op de juiste plek belandt en dat er geen luchtbellen in het beton ontstaan. (Met dank aan Piet Bos voor de uitleg!)
IMG_4905 verkl
Zo ziet het eruit als je richting het huis van de Kruizinga’s kijkt… (De Kruizinga’s hebben zeker al dubbel glas en extra geluidsisolatie… Bij de Wieringa’s aan de zuidkant wordt die voorziening nu aangebracht, voor de Kerst klaar. Hoort dat ook bij het projectwerk? Volgens mijn zegsman wel degelijk! In het kader van ‘Slachtofferhulp?’)
IMG_4909 verkl
De achterste betonauto lost zijn vracht, de volgende staat in de wachtstand, maar de betonmolen blijft draaien….. De beschikbare ruimte is beperkt. Het is uitkijken geblazen voor alle weggebruikers! De verkeersregelaar zorgt ervoor dat er ook doorrijruimte voor fietsers blijft!
IMG_4910 verkl
De zijkant van de auto van de BIZONgroep (“concrete aggregates”). Mooie tekening! De chauffeur kijkt of het beton goed doorstroomt naar de slurfwagen. Leeg? Dan zo snel mogelijk nieuwe halen!
IMG_4912 verkl
Ik rij door naar het grootdorp, uiteindelijk was dat de bedoeling…. Wachten bij de brug, er komt een grote boot (de “Endeavour”) met houtsnippers aanvaren en aan de oostkant ligt een andere op zijn beurt te wachten. Deze boot is ook eentje van zo’n 3000 ton. Lengte? Het kan niet missen: 110 meter! (Is dat een standaardmaat voor binnenvaarders en/of botenbouwers?)
IMG_4913 verkl
Blik gericht op het oosten…. Nog even wachten op de passage van de naderende boot…. Van de activiteiten verderop bij de bouwplaats van de NVH-brug is zo niet veel te zien… Er zwaait wel een Martens en Van Oord-kraan, een modderschuit lossend. Gedreun van een hei-installatie? Nee…
IMG_4914 verkl
Op de terugweg blijf ik toch nog weer even hangen bij de tunnelbouwplaats oost. Rechts staat een werknemer met een blauwe helm nauwkeurig te kijken. Een opziener? Waarnemer? Directie-lid? Verdwaald familielid, met helm? Nee, aldus Piet Bos, die man bestuurt de slurf en heeft invloed op de hoeveelheid beton die er uit de slurfmond komt… Hij werkt met een kastje, die je op de foto niet ziet…. Een schakelkastje… Koude bezigheid…
IMG_4916 verkl
Dit is die aanvankelijk zo geheimzinnige persoon… Als je heel heel goed kijkt, zie je ‘iets’ van een kastje….
IMG_4920 verkl
Hier is het “hele spel” in beeld…. De spelers in de kuip zelf, de stuurman aan de kant met het kastje, de installatie met de slurf van het bedrijf uit Leek, daarachter de betonauto’s en, gratis en voor niks erbij, een blik op de super kraan…
IMG_4921 verkl
Tot slot, voorlopig, de blik naar achteren gericht! daar wordt intensief gewerkt aan het klaarmaken van een andere compartimentbodem. De zandlaag ligt er al. Komt daar nog voor het Kerstreces gespoten beton overheen?

Wordt vervolgd op www.bloeiendonkruid.com

©foto’s: jan blaauw, 18 december 2013 (Canon Powershot A495)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355 – Beton, heipalen, bagger…… Foto’s 18 december 2013, deel 1

  1. Alie & Henk zegt:

    Prachtig, zo blijven wij mooi op de hoogte. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.