Arie Schelling (1936-2011): Haags bleekneusje bij Noordhorner pleeggezin – Een aanvulling

De blog over Arie Schelling (1936-2011), “Haags bleekneusje in Noordhorner pleeggezin”, is veel bezocht en gelezen. Het begon (voor mij) 2 jaar geleden met de volgende foto:
2013-10-26 16-23-06_2860 bewerkt verkl
Deze foto kreeg ik enkele jaren geleden van Leendert Meijer, met een summiere toelichting. Leendert staat links op de foto, rechts Berend Kazemier. In het midden Loet en Arie Schelling, twee jongens, die volgens Leendert, in de hongerwinter werden opgenomen door Leendert zijn latere pleegouders, Job Veenstra en zijn vrouw. (Leendert is enkele jaren na de oorlog als pleegkind bij de Veenstra’s gekomen. Hij groeide verder op in Noordhorn, het dorp dat hij tot aan zijn dood, twee jaar geleden, trouw bleef.)
We spraken af de foto (die van 1950 is) te publiceren op de weblog, er kwamen echter geen directe reacties. Andere onderwerpen vroegen onze aandacht, de Schelling-broers belandden in de ‘wachtkamer’.
Tot Anita Schelling zich meldde en later samen met haar moeder Adrie een bezoek bracht aan Noordhorn. Dit bezoek leidde tot het artikel dat ik onlangs publiceerde in “Noordhorn Nu” december 2013 en dat uitvoeriger nog op deze weblog werd geplaatst. Anita Schelling en haar moeder kregen hierover, vooral uit de familiekring, verschillende reacties. Ook derden reageerden, maar extra informatie leverde dat niet direct op.
Een van de geplaatste foto’s laat ik hier opnieuw zien:
2013-10-26 16-19-43_2857 verkl2
Het is een foto voor de grote kas van de familie Van Dijk aan de Noordwijkweg. Klaas van Dijk staat in het midden, achteraan. Zijn vrouw is de vrouw derde van links, met de halsketting. De familie Van Dijk woonde niet ver van de Veenstra’s, de kinderen kwamen hier ook vaak over de vloer. Bovendien namen Klaas van Dijk en zijn vrouw ook meermalen honger lijdende kinderen op, waarover later meer. De broers Schelling staan ook op deze foto: Arie tweede van links, Loet helemaal rechts. Verder de moeder van Arie en Loet! Ze heeft haar jongste dochter Marian op haar arm, het zusje van beide jongens. Nog twee andere zussen staan op de foto: De oudste, Wil, en de iets jongere Greet. Van de andere kinderen zijn de namen niet met zekerheid bekend. Daarom: Wie kent de namen van de Noordhorner kinderen op deze foto? (De beide brildragende meisjes bijvoorbeeld, en wie is de brildragende jongen links vooraan???! En het jongetje op de voorgrond, met de handen in de broekzakken??!) Deze foto is trouwens van 1948!

Zelf heb ik tot nu toe, helaas, niet veel reacties gekregen. Wel een waardevolle van Gerry van Agteren-Birza, uit Zuidhorn. Haar tante is een vriendin van Frieda van Dijk, de schoondochter van Klaas van Dijk en zijn vrouw (die beiden niet meer in leven zijn).   Frieda is getrouwd met Auke, de zoon des huizes. Moeder en dochter Schelling namen ook een foto mee, waarop Auke staat met twee zussen Schelling. (Een groot deel van de familie Schelling is in de vakantietijd op bezoek geweest bij de Veenstra’s en bij de familie Van Dijk!):
2013-10-26 16-12-28_2852 verkl
Rechts Auke van Dijk met, denk ik, fruit in zijn handen, in ieder geval druiven…(Nee, Anita Schelling heeft gelijk, het is denk ik een duif!)  Links Wil Schelling, in het midden Greet Schelling. Deze foto is gemaakt in 1948. Er is nog een foto die gemaakt is bij de familie Van Dijk:
2013-10-26 16-14-48_2853 verkl
Deze foto is begin augustus 1947 genomen, een jaar eerder dan de vorige kiek. Deze foto is ook interessant vanwege het huis van de familie Van Dijk aan de Noordwijkweg, toen nog geen ‘weg’, maar een halfverharde laan.
Via Gerry van Agteren-Birza heb ik inmiddels ook informatie van Auke en Fien van Dijk. Auke herinnert zich de diverse leden van de familie Schelling nog goed. (Al denkt ook hij ten onrechte dat Arie en Loet beiden in de hongerwinter bij de familie Veenstra kwamen. Dat is niet zo. Alleen de lichamelijk verzwakte Arie, Loet was al eerder ondergebracht in Westerbroek, zus Wil in Hoogezand. Pas na de oorlog kwamen ze meermalen tijdens vakanties terug naar Noordhorn, wel een blijk van erkenning voor wat betreft de goede zorgen van families als die van Job Veenstra en Klaas van Dijk!). Auke heeft ook nog foto’s uit die jaren (maar dat kunnen ook dezelfde zijn natuurlijk…). Hij herinnert zich ook dat een ander “Haags bleekneusje”, Jan Scharenberg, bij hen thuis was ondergebracht om aan te sterken! Jan en Arie waren ongeveer van dezelfde leeftijd, was de indruk van Auke. Wellicht levert deze ‘ingang’ nog nieuwe informatie op!
Zijn er mensen die herinneringen hebben aan deze jaren en daarover willen vertellen, laat het even weten! Steeds meer mensen die het eind van de bezettingstijd beleefden, en de eerste jaren daarna, zijn inmiddels overleden. Misschien dat we er toch nog in slagen “iets” boven water te krijgen!

Foto’s: Familie Schelling

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Arie Schelling (1936-2011): Haags bleekneusje bij Noordhorner pleeggezin – Een aanvulling

 1. Pieter Beukema zegt:

  Het jongetje met de bril is Eppie Boomsma die ook in de Moeshorn woonde en die later knecht
  Werd bij Gaaike Schuiringa. In de zomervakanties werkte ik daar ook als vakantiehulp en trok
  dan veel met hem op.
  Gr.pieter beukema leek

 2. piet uut Epe zegt:

  Jan
  Piet heeft gelijk en die meisjes zijn de zusjes van hem . kinderen van Pop en Iem. uit de moeshorn , woonden toentertijd tegenover De Veenstra`s zo`n huisvesting waar drie gezinnen inwoonden w.o. de Vries
  Piet uut Epe

 3. Jan Schadenberg zegt:

  3-4-2015 Jan Schadenberg,
  Met grote belangstelling deze site bekeken en herken het huisje van kweker Klaas van Dijk waar ik in 1945 logeerde tot de bevrijding door de Canadezen. Zou graag in contact willen komen met de zoon Auké van Dijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.