NOORDHORN verandert: Versnelling tunnelbouw, oud en nieuw asfalt etc. – Deel 1 fotojournaal 3 december 2013

Grijzer weersomstandigheden, mistiger, vochtiger, kouder….. Dinsdag 3 december jongstleden bood minder helderheid dan de voorgaande dag. Gezien de weersvooruitzichten, inclusief stormaankondiging, wordt het niet aangenamer op en rond de werkplekken van “Project Werkzaamheden Noord- en Zuidhorn“. Donderdag 5 december wordt er beton gestort in de tunnelkuip aan de noordwestkant, al lijkt het er aan de oostkant eveneens op dat daar een  ‘vloer’ in kan… Aan die oostkant zal het nog wel blijven bij vloeibare beton en moet er dan nog worden getimmerd. Het graven daar is ook nog niet afgerond.
Of het fietspad langs de N355 aan de westkant van het dorp nu wel van de stremming verlost is? Ik weet het niet, ik ben er vandaag niet geweest. Ik zal morgen een kijkje nemen en berichten… Dinsdag jongstleden ben ik er slenterend langs gekomen, maar toen was het officieel nog gesloten. Werd er gewerkt aan de bermen. Langzaam verkeer heeft nu eenmaal een geringer economisch belang, daar verandert Gerrie van de bakker ook niet veel aan… (Zij wil graag weer een snelle fietsverbinding tussen Grijpskerk en Zuidhorn… En zij is niet de enige…)
IMG_4663 verkl
Terugkerend van de bakker in het grootdorp kijk ik naar de grijsheid boven het kanaal. De bouwplaats van de nieuwe, hoge brug is onzichtbaar voor speurende ogen vanaf de verkeersbrug tussen Noord- en Zuidhorn.
IMG_4664 verkl
Als ik het tunnelgebied oost, met zijn door borden en bakens vergeven omgeving, nader, zie ik een zandhoop met een grijsrode grijper (Wieringa uit Bedum?). Dat wordt eerst even kijken naar de stand van zaken, met de lutje Canon in de aanslag.
IMG_4666 verkl
In de tunnelkuip is het drukker dan anders. Kijk, er ontstaat langzamerhand een zandvloer, al wordt er met een kleine grijper ook nog donkere grond afgegraven en met een kleine rupswagen afgevoerd. Inderdaad, hier ontstaat de speelgoedgedachte met mijmeringen over Dinky Toys en Matchbox…. O, de GMB’er met de blauwe helm heeft mij al in de gaten. “Je kunt niet eens gewoon even in je neus peuteren, sta je er meteen gekleurd op…!”
IMG_4669 verkl
Daar wees volger Klaas de Vries me al op, een dag eerder. De super hijskraan met een bak(je) zand. (In het midden hangend…) Even uitkienen, tussen de buizen door, richting de wachtende GMB’er (links) met de voorhamer.
IMG_4672 verkl
Verderop ligt ook een bult zand, maar Klaas heeft het over twee soorten… Er is inderdaad enig kleurverschil! Achteraan gaat de Volvo-specialist stug door met het afgraven van de zware grond. Daar moet een ‘waterkelder’ worden ingericht en de helling aan de oostkant kan evenmin uitblijven. De afgegraven grond wordt niet ver vervoerd, op een bult een eindje verderop. Moet zeker hier nog weer worden gebruikt…
IMG_4674 verkl
Hier wordt de bak/het bakje gevuld met twee scheppen zand. Daarna opgetrokken en naar de tunnelkuip geloodst. Daar geeft de GMB’er van dienst de beugel een tik met de hamer en kan de kraanmachinist het bakje leeg kieperen.  En weer terughalen zonder de buizen te raken….
IMG_4675 verkl
Aan de andere kant, richting rotonde, is de tunnelbouw verder gevorderd. Er wordt tempo gemaakt, want donderdag staan de betonauto’s voor de ingang… En die kun je niet laten wachten… De tunnel is hier voor een groot deel voorzien van vloeibaar beton (geeft een stevige werkvloer) en bekisting. De timmerlui zijn bezig ‘compartimenten’ te maken…
IMG_4676 verkl
Een GMB-timmerman verkort de planken, die waren toch nog iets te lang blijkbaar…
IMG_4677 verkl
Zou zo’n timmerman nog wel eens een duimstok gebruiken met zo’n oud rood potlood?
IMG_4678 verkl
Volop activiteit aan het eind van dit tunnelgedeelte. Daar moet nog asfalt en grond worden afgevoerd om de helling naar de rotonde te vervolmaken….
IMG_4679 verkl
Daar gaat weer een bak met zand, de GMB’er met de blauwe helm volgt hem met de ogen. Je hoort hem denken: “Wacht maar, jij krijgt van mij straks een ferme tik..!” Dan schiet de beugel los en hup, bak leeg!
IMG_4682 verkl
De hamer in starthouding, de pseudo-Kop-van-Jut-acteur laadt zich op. (Dit werk moet ook gebeuren, maar ik kan me gevarieerdere bezigheden voorstellen…)
IMG_4685 verkl
De bodem is toch nog niet, zoals ie moet zijn. Met de mini-graver wordt er nog aarde verwijderd. Dit is afwisselender werk dan het Hamertje Tik van de vorige foto….

Wordt vervolgd op www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: jan blaauw, 3 december 2013 (Canon Powershot A495)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.