De 8ste RONDE van NOORDHORN – 20 JULI 2013: Impressies van een spannend sportspektakel in meerdere afleveringen – deel 1

Komkommertijd? Dat is maar net hoe je het bekijkt….. Wandelliefhebbers hebben jaarlijks hun Nijmeegse Vierdaagse, de recreatieve fietsers gaan de komende dagen de Drentse Rijwielvierdaagse beleven (inclusief veel drinken en nog meer transpireren, neem toch die anti-regen-poncho maar mee…) en de wielrenfans koesterden de afgelopen drie weken Bau en Lau tijdens de Froome-Tour-de-France 2013…..
NOORDHORN
heeft al acht jaar lang zijn eigen unieke Ronde van Noordhorn op een aantrekkelijk stratenparcours! Deze 8ste keer kreeg het enerverende gebeuren een plaatsje op de wieleragenda in de zomervakantie…. Daarover werden aanvankelijk wel wat wenkbrauwen gefronst, maar zowel plaatselijke organisator Digna Achterhof, haar solide vrijwilligersteam en de NWVG (Noordelijke Wielervereniging Groningen) behielden alle vertrouwen in een geslaagde happening. Dat vertrouwen is allerminst beschaamd! Ja, er zijn mensen met vakantie en de laatste Alpenetappe van de Ronde van Frankrijk wordt live uitgezonden….. In Noordhorn kon je echter dubbel genieten! Niet alleen van drie spectaculaire programma-onderdelen, ook van het fraaie parcours, het aangename zomerweer en de praatvaardigheid van speaker Rikus Hofman (ik hoop dat ik de naam correct schrijf…)…. Wat een wielervocabulaire heeft die man (en anders wordt ie wel aangevuld door winnende wielervrouwen die onverbloemd de strijd weten te karakteriseren)!
Drie spannende wedstrijden met sterke, verdiende winnaars! En gelukkig, voor zover ik weet, weinig pech onderweg. Heel jammer was het dat 2012-winnares bij de Elite Vrouwen, Janneke Ensing, die net bezig was met een indrukwekkende inhaalrace, door een valpartij werd uitgeschakeld (evenals drie andere rensters). Zo kwamen ze de bocht om en zo lagen ze op de grond….. (En dan wil die rottige racefiets niet meer verder….) Inherent aan de wielersport? Ja, maar vallen wil niemand!
Foto’s? Ja, een geheugenkaart vol, meer dan 400…… Dat komt ook doordat ik met mijn beperkte middelen en vaardigheid weet dat vele van de actiefoto’s zo de prullenmand ingaan…. Toch blijft er genoeg moois over, van deze 8ste Ronde van Noordhorn, eentje om te onthouden!
Genoeg onbekommerd gekwamkwammerd, BEELDEN:
IMG_7035 verkl
Vanaf 14.00 uur druppelden de deelnemers aan de eerste wedstrijd binnen: Junior/Nieuwelingen – Vrouwen. Hier drie goedgeluimde gratiën ontspannen inrijdend… Namen? Helaas, ik kan de rugnummers niet zien….
Voordat het echter zo ver was, moest er heel wat werk worden verricht! Dat kan een duivelskunstenaar als Digna Achterhof niet in haar eentje, daarvoor heeft ze de gewaardeerde steun van een hulpvaardige vrijwilligersploeg met als coördinator fietskundige Klaas de Vries (Szn). ’s Morgens werd het parcours kundig aangekleed om, mocht er iets fout gaan, ernstige gevolgen te voorkomen:

Haas, een van de ervaren vrijwilligers, is met een wagen vol schuimrubberblokken op stap, samen met Jelte de Vries, ook geen groentje in het wielergebeuren.

Haas, een van de ervaren vrijwilligers, is met een wagen vol schuimrubberblokken op stap, samen met Jelte de Vries, ook geen groentje in het wielergebeuren.

Op de hoek van de Oosterweg-Kastanjestraat, bij het metalen hek van de pastorie, worden stootkussens aangebracht. Uit de bocht vliegen hoeft dan niet meteen tot ernstige verwondingen te leiden...

Op de hoek van de Oosterweg-Kastanjestraat, bij het metalen hek van de pastorie, worden stootkussens aangebracht. Uit de bocht vliegen hoeft dan niet meteen tot ernstige verwondingen te leiden…

"Hier dan maar??" Jelte, als voormalige coureur, weet ongeveer waar het grootste gevaar dreigt...

“Hier dan maar??” Jelte, als voormalige coureur, weet ongeveer waar het grootste gevaar dreigt…

Werkoverleg met de passerende Ginus van der Velde, als vrijwilliger iemand met een grote staat van dienst!

Werkoverleg met de passerende Ginus van der Velde, als vrijwilliger iemand met een grote staat van dienst!

Aha, Herman Helmus rijdt met Ginus mee! Wat is dat nou, Herman? Een T-shirt met 'Garnwerd' erop????!

Aha, Herman Helmus rijdt met Ginus mee! Wat is dat nou, Herman? Een T-shirt met ‘Garnwerd’ erop????!

Ondanks de schoolvakantie kan er (gelukkig maar) gebruik worden gemaakt van het sportgebouw aan de Oosterweg. Je wilt als sporter toch wel graag kunnen verkleden en douchen...

Ondanks de schoolvakantie kan er (gelukkig maar) gebruik worden gemaakt van het sportgebouw aan de Oosterweg. Je wilt als sporter toch wel graag kunnen verkleden en douchen…

Ook beeldbepalende koren- en pelmolen "FORTUNA" is feestelijk aangekleed. De molenaars (aangevuld met leerling-molenaar André Bood) dragen hun steentje bij; onderin de molen kunnen bijvoorbeeld de startnummers worden opgehaald.

Ook beeldbepalende koren- en pelmolen “FORTUNA” is feestelijk aangekleed. De molenaars (aangevuld met leerling-molenaar André Bood) dragen hun steentje bij; onderin de molen kunnen bijvoorbeeld de startnummers worden opgehaald.

En dan kan er rustig worden ingereden, even bijgepraat......

En dan kan er rustig worden ingereden, even bijgepraat……

Nog meer blije, verwachtingsvolle gezichten! Hou vooral de rijdster rechts in het oog! Een talent!

Nog meer blije, verwachtingsvolle gezichten! Hou vooral de rijdster rechts in het oog! Een talent!

Kijk eens, wie rijdt daar ook in? Duikt ineens op vanachter het 'stroomhok'? Juist, coördinator Klaas. De foto is niet helemaal scherp, Klaas wel!

Kijk eens, wie rijdt daar ook in? Duikt ineens op vanachter het ‘stroomhok’? Juist, coördinator Klaas. De foto is niet helemaal scherp, Klaas wel!

WORDT z.s.m. VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 20 juli 2013 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200). De foto’s van de vrijwilligers zijn gemaakt met de Canon Powershot A495.

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.