Noordhorn: Sluiting café “Welgelegen” een feit

Het is dan tóch zo ver gekomen! Het befaamde café “Welgelegen“, beter bekend als de kroeg van Sip en Tieneke, of kortweg “Bie Sip”, is dicht. Het zat er al langere tijd aan te komen. Leeftijd en gezondheid noopten Tieneke van der Veen-Pijpker een punt te zetten achter haar ‘loopbaan’ als caféhouder. De terugkeer van oudste zoon Frans naar het ouderlijke stee leek een revival van dit etablissement in te luiden, maar dat bleek slechts ‘ketelmuziek’. De Van der Veens hebben de knoop doorgehakt, sluiting met onmiddellijke ingang. Zaterdag 5 februari is er een afscheidsfeestje, daarna is het (voorlopig?) definitief gebeurd met dit laatste échte café in Noordhorn, aan de voet van de koren- en pelmolen “De Fortuin”. Historisch en cultureel gezien een forse aderlating voor het dorp, economisch was er al een tijdje geen droog brood meer te verdienen. Zoon Frans heeft het pand gekocht, moeder Tieneke is op zoek naar iets geschikts voor zichzelf. Frans heeft niet de intentie “groots” te verbouwen. De gelagkamer blijft zo veel mogelijk intact, wordt huiskamer.  De tapkast en het buffet blijven overeind, krijgen wel een kwastje verf. Of het café ooit weer in ere wordt hersteld? Frans heeft zo zijn twijfels. “Dan moeten mijn eigen werkomstandigheden beter aansluiten op het horecawerk”, zegt hij, “en dan moet er ook iets gebeuren aan de zuipketen in deze regio“. De jongeren laten de bestaande horeca in de steek, creëren hun eigen “overdekte hangplaatsen”. “Als je gemiddeld niet meer dan 10 klanten krijgt in een weekeinde, kun je maar beter ophouden“, aldus de toch wat gedesillusioneerde Siptelg. “Tijdens de laatste schoolreünie wordt dan wel gezegd dat het café beslist open moeten blijven, maar ja, zonder klandizie geen omzet…” Jammer, juist ook vanwege de unieke plek van het café in het dorp. Maar Frans van der Veen heeft ook gelijk, geen reden tot het storten van krokodillentranen. Een afscheidsfeestje voor de trouw gebleven clientèle en dan is het ‘over en uit’. Het zal even wennen zijn, ook voor bijvoorbeeld de organisatie van de wielerronde van Noordhorn die eens per jaar dankbaar gebruik maakte van de strategisch gunstig gelegen horecagelegenheid.

Het fraai ogende cafépand aan de Langestraat, op de hoek bij de Schipperstraat

Het café "Welgelegen", toen waarschijnlijk nog geëxploiteerd door kroegbaas Bolhuis, deccennia geleden.

Toén was het vaker geanimeerd druk in het café van Sip van der Veen, begin jaren tachtig, een van de laatste keren dat het café een vakantiefeestweek organiseerde in de zomerperiode. Mét een gezellige nazit natuurlijk! (En zoon Frans achter de bar...)

De sfeervolle gelagkamer anno 2010, het 'paardenspel' op tafel. Helaas bleven de stoelen al te vaak leeg...

In de afgelopen jaren heeft zoon Frans, toen hij nog in de Randstad woonde, Noordhorn 3dimensionaal nagebouwd aan de hand van Googlemaps. Een knappe prestatie en een afleiding bezorgend tijdverdrijf!

Ook de tapkast en het buffet kregen een 3D-bewerking!

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel, Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.