Noordhorn: Café ‘Welgelegen’ te koop – opnieuw verschraling??!

Het bericht gonsde al een poosje in de Noordhorner wandelgangen: café ‘Welgelegen’ (met nog steeds de vertrouwde naam van S.v.d.Veen, al is Sip al geruime tijd geleden overleden…) staat te koop! Caféhoudster Tieneke van der Veen-Pijpker, inmiddels 65 jaar, geeft de pijp aan Maarten, fysiek is het voor haar niet meer te doen. Daarmee dreigt Noordhorn zijn laatste café te verliezen en dat zou zonder meer een verarming zijn. De openingstijden van ‘Welgelegen’ waren de laatste jaren al beperkt, noodgedwongen. Sluiting zou echter een forse aderlating voor Noordhorn betekenen. Het is een historische plek, ook een aansprekende plek in het dorp, daarvan getuigde de drukte tijdens de jaarlijkse braderie bijvoorbeeld, of bij de Noordhorner wielerronde. Die hoogtijdagen zijn te spaarzaam voor brood met beleg, ‘café houden’ lijkt een matig betaalde bijbaan te zijn geworden…. Eens was ook deze plaats rijk aan cafés, kroegen, herbergen, drankholen etc. ‘Das war einmal…’ Die tijd is al lang voorbij. Dat is niet (altijd) tegen te houden en dat hoeft ook niet. Wat café “Welgelegen” aangaat,  het mogelijk verdwijnen daarvan doet (me) pijn. Hoe inventief is een ‘dorp’ om dat verdwijnen te voorkomen??? “Welgelegen” met een rijk verleden moet niet zonder slag of stoot aan “het marktmechanisme’ worden prijsgegeven!

Toekomst van café Welgelegen onzeker, laatste Noordhorner kroeg op de tocht...

Toekomst van café Welgelegen onzeker, laatste Noordhorner kroeg op de tocht...

Café Welgelegen rechts van de molen en het molenhuis, een historisch rijk stukje Noordhorn

Café Welgelegen rechts van de molen en het molenhuis, een historisch rijk stukje Noordhorn

©foto’s: jan blaauw, augustus 2009

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.