Noordhorn: Langestraat 17 revisited, oftewel nog eens ‘Het Pippi-Langkoushuis’

Nog even terugkomen op het door Siekman ontworpen pand aan de Langestraat, nummer 17, gekscherend door mijn eega wel eens het Pippi-Langkoushuis genoemd….

Het imponerende landhuis aan de Langestraat, nummer 17. Deze foto is van oktober 2007

Het imponerende landhuis aan de Langestraat, nummer 17. Deze foto is van oktober 2007

Wat ik mijzelf vaag herinner, is de (korte?) tijd dat de firma Mechielsen hier was gevestigd, later verhuisd naar huis en werkplaats van smid Kaspers. Ook daar snel uitgegroeid, waarna de ruimte aan de rand van Oldehove geschikt werd bevonden voor de vestiging van het loonbedrijf.  Van Ningo Visser heb ik begrepen dat Mechielsen het bedrijf overnam van de familie Hofman, vooral werkzaam als grondverzetbedrijf. Uiteindelijk zetten de Hofmans de emigratieplannen door, waarna Mechielsen in beeld kwam. Tjeert Slagter heeft een volgende aanvulling. Voor Hofman woonde en werkte op deze plek de familie Adema. Dan praten we over de jaren vijftig. Tjeert is bevriend geweest met een van de kinderen van de Adema’s. Hij weet het zich niet helemaal precies te herinneren, maar Tjeert vermoedt dat Hofman eerder bij Adema werkte als monteur. Ben benieuwd of de geschiedenis van dit huis (en zijn bewoners) nog verder kan worden ingevuld: vóór de Adema’s en na Mechielsen….

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

11 reacties op Noordhorn: Langestraat 17 revisited, oftewel nog eens ‘Het Pippi-Langkoushuis’

 1. Ningo Visser zegt:

  Tjeert is niet goed op de hoogte. De fam. Hofman heeft het pand verkocht aan de fam. Aardema. Zelf was ik bevriend met één van de jongens Hofman, ze zijn ± 1952-1953 geëmigreerd naar de VS. Een dochter van de fam. Aardema is gehuwd met een neef van mij.

  • Johan Raatjes zegt:

   Hallo Ningo, het is nu 2013, en las het bericht over het loonbedrijf in Noordhorn,
   Ik zit nu op internet te kijken naar gegevens van Gerard Adema.
   Gerard was destijds mijn vriendje en zij zijn verhuist nadat ze de zaak hadden verkocht aan Mechielsen.
   Later kwam ik ook bij Mechielsen over de vloer.
   Gerard zat bij mij op de kleuterschool en wij waren op dezelfde dag jarig samen met de kleuterjuffrouw Roest (11 augustus).
   Daar je een neef bent kun je mij waarschijnlijk ook gegevens van Gerard verstrekken.

   Groetjes
   Johan Raatjes
   Vroeger woonachtig aan de Touwslagerij nummer 12 en woont nu in Drachten.

   BVD

   • Gerard Adema zegt:

    Gerard Adema hier, ik ben de jongste zoon van Hendrik Adema, ik woon momenteel in Laag Zuthem (onder de rook van Zwolle) Mijn vader heeft destijds het loonbedrijf overgedragen aan de heer Mechielsen en zijn drie meewerkende zoons die er samen en pracht onderneming van gemaakt hebben. Wij hebben op dit adres gewoond tot eind februari 1962. We woonden er met ons gezin van vijf kinderen, mijn zusters Tineke, Magda, Jikke, broer Nico en ik samen met mijn ouders Hendrik Adema en Helena Adema Bouma. Mijn ouders zijn inmiddels overleden en ook mijn zusters Tineke (getrouwd met Piet Jager, ook uit Noordhorn) en Jikke leven niet meer. Mijn zus Magda is helaas ook ernstig ziek en woont inderdaad nog steeds in Heerde. Weel knap Johan Raatjes dat je dat allemaal nog weet, vooral die verjaardagen en de naam van juffrouw Roest

  • Gerard Adema zegt:

   Wanneer het je neef is verbaast het me dat je de familienaam niet goed schrijft, Voor de geschiedenis: het was je neef Piet Jager die getrouwd is geweest met mijn zuster Tineke Adema. Tineke is helaas een paar jaar geleden overleden en Piet woont nu als weduwnaar alleen in zijn prachtige penthouse in Wijhe.

 2. tjeert slagter zegt:

  Ningo, ik was dus niet goed op de hoogte accoord
  Maar de fam heet toch Adema de laatste keer dat ik de heer en mevr Adema heb gesproken was in Sneek waar een zuster van mevr Adema woonde.

 3. Wietske Kloosterhof-Boomsma zegt:

  Ningo heeft gelijk voor wat betreft de volgorde van bewoning. De Hofmannetjes waren familie van Klaas en Sjirk Hofman die met 2 nichtjes van mij getrouwd waren. Ik kan me nog vaag herinneren dat ze geëmigreerd zijn. Volgens mij naar Brazilië.
  Tjeert Slagter heeft gelijk wqat de naam betreft. Magda Adema zat bij mij in de klas en woont in Heerde.

 4. Meinderd de Vries zegt:

  Het is een schitterend pand met een vanuit de hal een dubbele trap naar boven. En verder aan de linker zijde een dienstwoning voor een inwonend dienstmeisje en tuinman, annex koetsier. Het schuurtje in de achtertuin had een paardenstal.

  Hofman verkocht het bedrijf aan Adema. Ningo Visser heeft daarin gelijk. Zij hebben volgens mij niet langer dan twee jaar in Noordhorn gewoond.

  De Hofmans hadden vijf kinderen.
  Jan Hofman, de derde zoon, zat een klas hoger dan ik. Ik speelde veel bij hen. Zij hadden alle boekjes van ‘Erik de Noorman’, ‘Kapitein Rob’ en ‘Kick Wilstra’
  De oudste zoon (jaargang 1940?) waarvan ik de naam vergeten, ben was een een ruwe knaap. Hij had voor zijn 12e verjaardag een windbuks gekregen. Hiermee schoot hij vanuit de voordeur fietsers de spaken uit het wiel, althans bij mij. Ook schoot hij de splinters uit het emaille bord “Wachtcommandant Rijkspolitie” aan het huis van politie Prak.
  De tweede zoon Henk Hofman (1941) was de eerste ‘kalverliefde’ van mijn zusje Emmy. Hij was denk ik bevriend met Ningo Visser.
  De vierde zoon Wicher of Wieger was bevriend met mij jongste broer Wijbren. Hij werd ‘Wiepie’ genoemd in die tijd.
  En dan was er nog het ‘potje’. Een meisje dat geboren werd in de periode dat zij in Noordhorn woonden.

  Hofman begon in Noordhorn een kabelleggersbedrijf of grondverwerkingsbedrijf. Het gebeurde allemaal met schop en kruiwagen. Zij huurden als onderaannnemer ploegen los werkvolk in. Hun werk was hoofdzakelijk het graven van sleuven. Hofman heeft geprobeerd een mechanische sleuvengraver te ontwerpen. Een mobiele jacobsladder met kleine schepjes die iedere keer een hapje grond namen. Ik meen dat er nog een berichtje hierover verschenen is in ‘Het Nieuwsblad van het Noorden’. De machine liep bij de eerste proef binnen enkele minuten vast. De proef vond plaats op het terrein wat nu kennelijk het industrieterrein is tussen de Rijksstraatweg en de Schipsloot, toetertijd waren dit volkstuintjes. Of er ooit een tweede proef heeft plaatsgevonden is mij niet bekend. De proef op een zonnige zaterdagmiddag was voor mij als kind een spannende ervaring. Het uitbundige gevloek is mij zeer bijgebleven. De GVD’s rolden als donderslagen door de lucht. Overigens allemaal ‘griffemeerd’ volk. Er kon duidelijk geen zegen op rusten. Zij verkochten hierna snel hun bedrijf aan Adema. Hofman is naar Amerika, Californie, geëmigreerd. Uit opmerkingen van Magda Adema, waarmee ik enkele jaren in de klas heb gezeten, begreep ik dat later nog regelmatig schuldeisers op de stoep stonden. De sleuvengraver en de fantasie van vader Hofman hadden hun tol geeist.

  De Adema’s begonnen een loonbedrijf. In eerste instantie het spreiden van mest. Het werd een vieze boel op het ‘deftige’ gedeelte van de Langestraat.

  De buurman van de Hofmans op nummer 15 was Gaaikema. Hij had een sikje. Hij was de grootvader van Seth Gaikema en had een heel mooie oude vooroorlogse auto. Een schitterende oude blauwe brik, waarmee hij afentoe op kalme wijze naar ‘Stad’ tufte.

  • Gerard Adema zegt:

   Mijn ouders hebben er niet twee maar zes jaar gewoond en mijn vader heeft het bedrijf na een (bijna fataal) ongeluk op moeten geven, En waar de uitdrukking “Het werd een vieze boel op het ‘deftige’ gedeelte van de Langestraat” vandaan komt heb ik geen idee van, maar is volkomen onterecht. En inderdaad aan buurman Gaaikema heb ik goede herinneringen. Hij noemde me altijd Jaapie, en ik als kleine dreumes kon niet anders zeggen: “Ik bin gin Jaapie, doe bist Jaapie”. Van zijn huishoudster “Tante Trien” kreeg ik elke dag een droptoffee.

 5. Wietske Kloosterhof-Boomsma zegt:

  Buurman Popke Gaaikema was inderdaad de grootvader van Seth. Volgens mij was hij ook organist in de Doopsgezinde kerk.

 6. Wat een leuk Pipi langkoushuis zeg. Wil graag zo’n soort huis laten ontwerpen. Heb het idee gevat, om een prachtig Pipi langkoushuis voor kinderen met autisme op te zetten. Zal even duren, maar krijg morgen wat media aandacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.