NOORDHORN/ZUIDHORN – Foto’s d.d. 15-06-2017 met o.a. BOOM met ROOS, molen FORTUNA en vervanging SPOORBRUG

Zie ook http://www.bloeiendonkruid.com

IMG_4143nhv
In het vroege ochtendlicht opvallend aan de Langestraat Noord: Boom met roos….
IMG_4144nhv
Noordhorn ontwaakt, de zon zet de huizen aan de Langestraat Zuid in het licht…
IMG_4145nhv
Molenhuis met koren- en pelmolen “Fortuna”. Nog steeds kunnen de vrijwillige molenaars van de “Fortuna” niet draaien. De uitkomsten van het onderzoek naar mogelijke constructiefouten zijn blijkbaar nog niet binnen….
IMG_4146nhv
Tuinplanten in het vroege zonnetje bij het voormalige postagentschap…
IMG_4147nhv
IMG_4148nhv
Bijzondere belichting van een afgeknapte tak…
IMG_4149nhv
IMG_4150nhv
De demontage van de steunconstructie is ver gevorderd!
IMG_4152nhv
IMG_4153nhv IMG_4154nhv
IMG_4156nhv
Het gedeelte van de oude straatweg aan de Zuidhornkant van de brug, ook op de schop!
IMG_4159nhv
Oosterhof Holman project!
IMG_4160nhv
Weer met het pontje van zuid naar noord, maar eerst even wachten op een passerend transport.
IMG_4161nhv
Bij de hefbrug aan de Zuidhornkant van het kanaal wordt grond weggehaald en in de modderschuit gekieperd.
IMG_4162nhv
De functie van deze werknemer?!
IMG_4163nhv
Het transport dat voorrang op ons had, met duwer “Chelsea”….

Dit vind ik zelf een mooie foto, vanaf het pontje…

Moeilijk te belichten activiteit van de firma STERK, plaatsen en verwijderen van damwanden….

De nieuwe spoorbrug met een laatste rest steunconstructie….

Hoog werkenden op hoogwerkers….

Hoe je het ook bekijkt, het blijft indrukwekkend!

 

Het pontje, speciaal belicht….
 
Nog eens, maar nu in avondlicht, de boom met roos….. Langestraat Noord….

©foto’s: jan blaauw, 16 juni 2017 (Canon Ixus 275)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op NOORDHORN/ZUIDHORN – Foto’s d.d. 15-06-2017 met o.a. BOOM met ROOS, molen FORTUNA en vervanging SPOORBRUG

  1. Klaas Hekker zegt:

    Beste Jan, zoals afgesproken iets over de wieken. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in 2002 besloten dat er voor de roeden nieuwe regelgeving moest komen. Als er nieuwe wieken in een molen moet worden gestoken (gemonteerd) dan moeten de roeden (die van ijzer zijn) eerst
    worden gezandstraald, verzonken worden en dan geverfd worden. Doordat er in Nederland niet van deze grote verzinkbaden zijn (20 meter of langer) heeft men besloten om de wieken uit twee helften te maken. Deze twee helften zitten in het midden met elkaar in verbinding via flenzen en met ongeveer 25 bouten. Dit is in kort de gang van zaken. Wij hebben in 2009 nieuwe wieken in de molen Fortuna gekregen en die bestaan uit twee helften. Nu zijn er in 2016 bij twee molens in Maassluis en Schiedam bouten afgeknapt die de twee helften vast moeten houden. Daarna is de Rijksdienst met een onderzoek begonnen. Men heeft de TU van Delft ingeschakeld om de bouten te controleren. Daar bleek dat deze bouten aan alle strengste eisen en voorwaarden voldeden die eraan gesteld waren. Men heeft meer onderzoeken gedaan om dit probleem op te lossen. Begin dit jaar zijn de molen eigenaren van probleem op de hoogte gebracht en is alles in een stroomversnelling gekomen. De Rijksdienst heeft besloten dat de regelgeving met besluiten van 2002 niet meer van toepassing is en dat men de oude regelgeving en besluiten van 1985 weer in ten uitvoer gaan brengen. Dat betekend dat de roeden uit een stuk zullen bestaan. Voor de oplossing van deze gedeelde roeden kan de moleneigenaar beslissen uit twee oplossingen.Namelijk de twee helften aan elkaar lassen of nieuwe roeden uit een stuk. De gemeente Zuidhorn heeft besloten om nieuwe roeden te bestellen uit een stuk, zoals het ook altijd is geweest. Onze molen komt nu voor een groot onderhoud in aanmerking, en daardoor heeft de commissie molen overleg van de gemeente Zuidhorn, (adviescommissie molenoverleg met molenaars) besloten om deze wieken probleem met het grote onderhoud mee te nemen en deze voor te financieren uit de reservepot van de gemeente. Als de gemeenteraad dit besluit over neemt dan kan men snel met de reparatie beginnen, en hoeven we niet jaren te wachten.
    Ik hoop dat het zo duidelijk is Jan, groeten aan jullie ook van Ida.

    Klaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.