NOORDHORN TOEN: Hertenkamp Langestraat Noord

hertenkampLangestraat

Langestraat Noord met hertenkamp (foto: Archief tennisvereniging TIOL)

Fleur en kleur en dierlijke aanwezigheid aan de Langestraat Noord, 40 à 50 jaar geleden. Er is een hertenkamp gerealiseerd, aan de westkant van het befaamde café “’t Hertenkamp” met als exploitanten Hendrik en Diene Miedema. Er zijn niet alleen damherten te zien, ook een pauw die later nogal eens de vrijheid koos door over de omheining te vliegen. Het “pauw pauw ik ben mooier dan jou!” zal ook hier regelmatig hebben geklonken. Op de voorgrond een deel van de voortuin van de eerste beheerder van de hertenkamp, oud-agrariër Jan Buining. `Buning` had vanuit zijn huis zicht op de nieuwe voorziening die ongetwijfeld met ´eigen krachten´ vanuit de dorpsgemeenschap werd aangelegd. Ik zie hem nog vanuit zijn huis, hoed op, laarzen aan, met een emmer in de hand richting herten lopen…..
Jaren eerder stond hier een deel van de horecazaak, later afgebroken, vandaar de wat vreemd ogende zijkant van het gebouw. En hier heeft de eerste tennisbaan van TIOL gelegen, een ´zandbaan´, niet te vergelijken met huidige accommodaties.  TIOL werd in 1909 opgericht, de oprichtingsbijeenkomst was bij ´Lijfering’. Lijfering was de toenmalige uitbater van het café dat zijn naam droeg. Bij Lijfering werden diverse evenementen georganiseerd zoals gymnastiek-, zang- en toneeluitvoeringen. Lijfering was ook een stimulerende kracht bij de oprichting van TIOL en de aanleg van de tennisbaan. Met TIOL bekoelde de relatie in de jaren twintig toen de club besloot te verhuizen naar café Groenendal aan De Gast in Zuidhorn, waar een kwalitatief betere baan werd gerealiseerd. (Zie ook het boek over de 100-jarige tennisbond ´Het Noorden´ van auteur Henk Koot). Wat er daarna van de oude tennisbaan is geworden? Ruimte voor buitenactiviteiten, of parkeerruimte voor het gestaag groeiende aantal automobielen? In ieder geval is dit deel van de Langestraat ingrijpend veranderd. De herten verdwenen, de tweede Noordhorner hertenkamp ligt nu prachtig gelegen achter de Noordwijkweg op het vroegere borgterrein. Het café met bijgebouwen is gesloopt en er zijn nieuwe woningen voor in de plaats gekomen. En tennissen doen Noordhorners aan de zuidkant van het kanaal. Nee, niet bij het huidige Balk aan De Gast, maar tussen Westergast, korfbalvelden en spoorbaan. Veranderend Noordhorn….Toen! (JB)

Reacties: JB, 33  9804 RD Noordhorn, of via de mail: JanBlaauw@hetnet.nl
Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, 13e jaargang nr.9, september 2016. (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.