NOORDHORN Toen: Van Starkenborghkanaal richting Aduard

Scannen0029

Van Starkenborghkanaal richting Aduard (foto: L.J. Lodewegen)
Zomertijd, vakantietijd! De werkende mens heeft anno 2016 recht op vakantie en ook via uitkeringen wordt vakantiegeld bijgeschreven. Hans Goedkoops recente uitzending van “Andere Tijden” maakte duidelijk dat vakantie voor sommigen wellicht de moeilijkste periode van het jaar is. (“Al die kakkerlakkers op je kamer….”). We zijn in grote getale op zoek naar… Ja, naar wat? Naar rust, naar zon, naar avontuur, naar contacten… We willen sightsee’en, kicken, in de zon liggen bakken zodat we wat dichter in de buurt komen van onze getinte of donkerder medemens…
Vamos a la playa”, de zomerhit (van wanneer?!) blijft door mijn hoofd spelen, sommige deuntjes klitten in je geheugen… Ruim zestig jaar geleden (de leeftijd van de foto) was de vakantiecultuur nog een heel andere. Naar het buitenland? Uitzonderlijk! Lang niet alle gezinnen hadden een vakantiebudget, de zomervakanties waren beduidend korter. Niet alle kinderen gingen met vakantie. Sommigen een paar dagen naar familie, of een dagje naar de dierentuin in Emmen, zonnen in het zwembad of… bij het kanaal! Heel wat Noordhorners op leeftijd, of oud-Noordhorners herinneren zich dat ze vroeger tijdens warme dagen een duik namen in het Van Starkenborghkanaal. Waaghalzen doken vanaf de spoorbrug, maar meestal bleef het beperkt tot ‘badderen’ aan de kant en dan weer laten opdrogen. Richting Aduard, aan de zuidkant van het kanaal, even voorbij de Gereformeerde Kerk, lag een soort strandje. Daar maakten jongeren gebruik van, ook op zondag. Af en toe met veel kabaal, tot verdriet van de dominee. Plietsie Van der Molen werd wel eens ingeschakeld, dat leidde soms tot kat-en-muis-spelletjes… Hoe lang deze situatie heeft bestaan? Toén was er geen sprake van verregaande kanaalverruiming, had je geen binnenvaarders met enkele lagen containers… Kon je zwemmend zo van de ene naar de andere kant, en terug. Jaren vijftig? Links de boerderij van Agema, in die jaren van Tillema?! Het huis van Vennema senior ernaast, nu de familie Faber. Nog niks te ontwaren van een vaste, hoge brug of een verlegde N355… Een klein beetje vakantiegevoel aan het water, verder serene rust, in Noordhorn Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel 503095, of mailen naar: Jan Blaauw@hetnet.nl.

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, juli/augustus 2016, 13e jaargang nr. 7-8 (maandelijks orgaan van de Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op NOORDHORN Toen: Van Starkenborghkanaal richting Aduard

  1. groninganus zegt:

    ‘Vamos a la Playa’ van Righeira werd alarmschijf op 27 augustus 1983. Op 18 februari 1984 bereikte de single de tiende plaats op de top 40, zijn hoogste notering (Bron: Hitdossier). In tegenstelling wat we zouden denken, was het dus een winterhit.

    Voor degenen die het deuntje ook graag de rest van de dag in hun hoofd willen hebben, staat hier de clip:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.