NOORDHORN/ZUIDHORN: Afsluiting brug 13, 14 en 15 juni a.s. !!!

Tekst uit NIEUWSBRIEF HOOFDVAARWEG LEMMER DELFZIJL:

Brug afgesloten voor alle verkeer op 13, 14 en 15 juni

Woensdag 1 juni is de aannemer begonnen met het afzinken van de kelder aan de zuidzijde van het Van Starkenborghkanaal. Hoe dit afzinken precies in zijn werk gaat leest u verderop in deze nieuwsbrief. Op 13, 14 en 15 juni wordt aan deze zijde de bestaande verankering van de kelder van de huidige brug verwijderd. Tijdens deze werkzaamheden wordt de brug omhoog gezet en kunnen ook fietsers en voetgangers deze drie dagen geen gebruik maken van de brug. Als alternatief vaart er een pontje van 5.30 uur ’s morgens tot 01.30 uur ’s nachts. Dit pontje vaart heen en weer vanaf Van Starkenborgh Kanaal noordzijde nummer 37. Vanwege de beperkte capaciteit van dit pontje, worden in de spitsuren tussen 6.30 uur en 9.15 uur en 14.00 uur en 18.30 uur bussen ingezet. De precieze vertreklocaties van deze bussen leest u in onze nieuwsbrief van volgende week.

IMG_2242 web

©FOTO: JAN BLAAUW, 2 JUNI 2016

Inloopavond 22 september Zoals u van ons gewend bent organiseren we ook dit jaar weer een grote inloopavond over de projecten, die in de gemeente Zuidhorn worden uitgevoerd in het kader van het verbeteren van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De inloopavond van dit jaar is op 22 september, van 17.00 tot 20.00 uur in hotel Aduard.

 

Bouw brug en kelders in stappen

Zoals hiervoor aangegeven is woensdagmiddag 1 juni het afzinken van de kelder aan de zuidzijde gestart. De afgelopen weken was goed te zien hoe, aan beide zijden van het kanaal, deze meters hoge, betonnen kelder werden opgebouwd en nu is dus het moment aangebroken om deze kelderdelen af te zinken. Bouw van de kelder in stappen De kelders worden in delen gebouwd en ook in delen afgezonken. Het eerste deel is zo’n vier meter hoog. Deze betonnen dozen worden als het ware de grond in getrokken. Dit gaat met zogenoemde “vijzels”. Deze vijzels staan bovenop de kelderwanden en zitten vast aan ankers, die vooraf in de grond zijn aangebracht. Binnen de wanden van de kelders en eromheen wordt grond weggegraven. Zodra het eerste gedeelte is afgezonken, zijn de diepliggende ankerschermen van het bestaande landhoofd bereikbaar. Deze worden verwijderd om verder te kunnen met afzinken. Deze oude ankerschermen worden 13, 14 en 15 juni verwijderd aan de zuidzijde van het kanaal (zie hiervoor). Op het moment dat het ankerscherm wordt verwijderd, wordt de brug omhoog gezet. We doen dit omdat er een heel kleine kans is dat het landhoofd van de bestaande brug iets verschuift door het verwijderen van deze verankering. Als dat gebeurt, dan komt het bewegende deel van de brug vast te zitten. De brug kan dan niet meer omhoog (of omlaag). Volledige afsluiting van de brug Deze 3 dagen (13, 14 en 15 juni) wordt de brug in de hoogste stand gezet en is dus niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De scheepvaart kan dan wel gewoon doorgaan. Als het landhoofd verschuift, dan zal de brug omhoog moeten blijven staan gedurende de verdere bouw van de nieuwe brug. De oude brug kan in dat geval niet meer worden gebruikt voor fietsers en voetgangers.  Afhankelijk van wat er gebeurt tijdens het opruimen van het ankerscherm aan de zuidzijde wordt dezelfde voorzorgsmaatregel ook aan de noordzijde toegepast. Het tweede deel van de kelders, nog eens 11 meter, wordt daarna aan beide zijden van het kanaal opgebouwd boven het maaiveld. Deze delen van de beide kelders worden in september en oktober afgezonken. Ook dan weer eerst de zuidkant en daarna de noordkant. De werkwijze is verder gelijk als die bij het afzinken van de eerste delen van de kelders. Kelders klaar en dan… Zodra de kelders op de juiste diepte zijn aangekomen, worden de vloer, de kolommen en de liggers in de kelders van de brug aangebracht, gevolgd door het contragewicht. Als alles goed gaat gebeurt dit in maart 2017. Tegen die tijd zijn de daken van de kelders ook klaar. En dan is de volgende stap in het vervangen van de brug Zuidhorn aan de orde, namelijk de sloop van de huidige brug. Dan wordt ook het bewegingswerk in de brug aangebracht en kan het stalen brugdek worden geplaatst, zodat de brug voor de zomer van 2017 in gebruik kan worden genomen. Daarna wordt de omgeving van de brug weer netjes in orde gemaakt en begint de gemeente met de inrichting van de dorpskern. Extra webcam Om het afzinken van de kelders goed te kunnen volgen is deze week, tijdelijk, een tweede webcam geplaatst. De beelden van deze camera ziet u hier (rechtsboven in de hoek kunt u voor de andere camera kiezen door op het ikoontje van de camera te klikken).

 

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.