NOORDHORN Toen:Vrachtwagen, man, jongen….

JWBurgler+Harko NHV

Jongen, man, truck…. (Foto: M.Burgler, Noordhorn)
Geen mooie foto?? Het is een PRACHTIGE foto! Technisch misschien niet zo denderend, beetje vervaald, er heeft een knik in gezeten. Maar het beeld zelf… Schitterend! Let op de houding van zowel de blonde jongen als van de chauffeur in werkplunje. Beetje nonchalant leunend tegen de truck, ellebogen opzij, geamuseerd spottend kijkend naar de fotograaf. Bij de jongen komt dan ook nog iets van vastberadenheid, van trots uit zijn ogen stralen: “Wie doet me wat?”
Ik was op zoek naar een illustratie bij het thema: Bedrijvigheid in het dorp Noordhorn. Hé… Is dat niet…. Ja, het is ‘m! De jongen is Harko Bijma, half april 83 jaar geworden, geboren en getogen Noordhorner, zelfstandig wonend aan de Verlengde Oosterweg. Befaamd vanwege zijn niet versagende oud-papier-ophaaldrang. Op de foto is Harko een schoolverlater, klein van formaat, gezond ogend. Hij was graag bij de Burglers, wilde een handje helpen, een keertje meerijden..  De man naast hem is Jan Willem Burgler, later samen met broer Melis de voortzetter van het door pa Geert gegrondveste transportbedrijf. Enkele jaren geleden overleden. (Zie interview in oktober 2009 – “Noordhorn Nu”). De truck is een A.E.C.-truck, waarschijnlijk kort na de oorlog aangeschaft, een voormalige legertruck. De cabine van de truck is later vervangen door een nieuwe, bij Bulthuis in Noordwolde. Het familiebedrijf van Burgler zat aan de Oosterweg, ingeperkt.. In 1986 verhuisde het bedrijf naar de Industrieweg aan de rand van het bedrijventerrein, bij de spoorbrug. Bedrijvigheid in het dorp? Steeds verder afnemend. Ook in de laatste decennia hebben diverse ‘middenstanders’ de handdoek in de ring gegooid. Het dorp zelf is vooral een woongemeenschap geworden. Bedrijvigheid is verplaatst naar de westelijke kant van de N355.  Grote en kleinere ondernemingen, aan Industrie-, Transport- en Handelsweg. In het oude dorp nemen Toyota Pijpker, Tweewielerhuis De Vries en Buurtsuper Van Esch de honneurs waar. Jikky stopte, de kapsalon verhuisde naar Zuidhorn, Wigboldy’s winkel sloot, café “Welgelegen” werd woonhuis “Welgelegen” etc.…. Niet te voorkomen in deze snel veranderende tijden waarin zelfs reuzen als V & D omvallen… De foto toont nog iets van die vroegere sfeer, gemoedelijkheid, maar ook de wil er iets van te maken, in Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl.

(Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, mei 2016, 13e jaargang nr. 5; maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.