NOORDHORN Toen: Bouw tafelbrug, jaren dertig

2016-02-15 21-03-52_6096 web

Bouw tafelbrug, jaren dertig (Foto: P.Wieringa)
Nog steeds het voornaamste nieuwsonderwerp voor de dorpsgemeenschap van Noordhorn, de op handen zijnde vervanging van de hoogbejaarde tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal. Vorig jaar september zou er al worden begonnen met de werkzaamheden. Het papierwerk bleek niet tijdig te kunnen worden afgerond, de start werd een half jaar uitgesteld. Nu zijn de aannemers bekend en ligt er een globale planning van het werk, inclusief de consequenties voor het verkeer tussen Noord- en Zuidhorn. Oosterhof-Holman (Grijpskerk) is een combinatie aangegaan met Van Haarst (Enschede), terwijl BSB (Suamar) de brugconstructie voor zijn rekening neemt. (BSB = Burgumer Staal Bouw, het bedrijf dat vorig jaar aansprakelijk werd gesteld voor de gevolgen van de omgevallen kranen in Alphen a/d Rijn).
Wat de planning betreft: Fase 1 (februari-maart 2016!) vermeldt de afsluiting van de oude brug voor autoverkeer. Voor het langzame verkeer komt er een tijdelijke voorziening. De aanleg van een tijdelijk pontje (ter hoogte van Hoeve) wordt voorbereid. Bij de brug worden damwanden geplaatst…Zo gaat het door tot en met fase 8, mei 2017, als het nieuwe brugdek wordt ingehesen! Kan er worden ‘afgemonteerd’ en wordt de nieuwe brug in juli 2017 in gebruik genomen. (De planning is te downloaden, zoals dat in hedendaags jargon heet…)
Hoe dat in de jaren dertig van de vorige eeuw is gegaan? Iets ervan is te zien op deze foto van amateur-fotograaf Piet Wieringa. Ook toen was de bouw van de brug een spectaculair gebeuren. Het graven van het kanaal was al een eind gevorderd. Het hekwerk van palen aan de zijkant ziet er nagelnieuw uit. Vandaag de dag is het houtwerk in vergaande staat van ontbinding… . Te zien is hier ook dat het brugwachtershuisje oorspronkelijk aan de oostkant van de brug was aangebracht. Wie de toenmalige aannemers waren? Of de bewoners destijds ook “inspraak” hadden? Van te voren goed werden geïnformeerd? Mooie opdracht voor historievorsers, antwoorden zijn vast wel “ergens” te vinden. Prettig dat er destijds ook Noordhorners zoals Piet Wieringa waren die beelden vastlegden voor het nageslacht! Foto’s zoals deze, brug in aanbouw in Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? 33 9804 RD,  tel. 503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl.

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, 13e jaargang nr. 3, maart 2016 (maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.