Noordhorn Toen: Bouwput kanaal met broers Wieringa

2016-01-08 21-46-31_5913 web

Bouwput Van Starkenborghkanaal (Foto: Piet Wieringa)
Het Van Starkenborghkanaal is middelpunt der belangstelling in Noordhorn en omgeving. De vervanging van de tafelbrug dient zich aan en de werkzaamheden ten behoeve van een nieuwe spoorbrug zijn niet over het hoofd te zien. Op bijgaande foto van Piet Wieringa, een Noordhorner die al vroeg fotografeerde, zien we het genoemde kanaal ‘in aanbouw’. Piets zoons Jan en Jaap poseren in de bouwput. Eerste helft jaren dertig… Een historische foto en zo hebben de Wieringa-broers het ook wel enigszins ervaren. Jaap Wieringa (90) weet nog dat broer Jan en hij met vriendjes hier wel eens speelden, ook al mocht het niet, noch van de autoriteiten, noch van moeder Wieringa… Spelen met kiepkarren was niet zonder risico’s, dat heeft wel eens iemand een been of een paar vingers gekost. Jaap herinnert zich dat er richting de Ga veengrond werd afgegraven. Hij heeft ook de naam van een aannemer in zijn geheugen zitten: De Vries Robbé. “Aan de zuidkant stond een graafmachine die ‘Nelly’ werd genoemd! Er werd ook met de hand gegraven, er werkten veel mensen uit Brabant.” Jaap weet van de barakken bij het spoor, “je kwam er via de Mokkenburgweg”. Bij de Spanjaardsdijk werd een grondbassin aangelegd. “Op een keer brak de dijk door en kwam de blubber tot aan de Friesestraatweg!”
Jaap Wieringa (zie ook het interview met hem in deze “Noordhorn NU”) is een ooggetuige. De groep mensen die bewust de komst van het Van Starkenborghkanaal hebben meegemaakt, wordt steeds kleiner… Na de officiële opening in 1938 door koningin Wilhelmina groeide het kanaal uit tot een belangrijke vaarweg. Inmiddels is de verruiming (en ‘strekking’) nabij Noord- en Zuidhorn gerealiseerd, net als de wegverlegging van de N355 inclusief de nieuwe hoge brug. Ook de tafelbrug wordt uit zijn krakend lijden verlost. Er komt een nieuw exemplaar, hoger en langer. Westwaarts is de bouw van een nieuwe spoorbrug, pal naast de huidige, een spectaculaire aangelegenheid. Daaraan zullen vele dorpelingen zich vergapen, voorzien van camera’s! Meer dan in de jaren dertig, toen pa Wieringa nog een van de weinigen was die de vooruitgang vastlegde. Historisch veelbetekenend in Noordhorn…Toén! (JB)
Reageren? JB, 33 9804 RD, tel. 503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu” februari 2016, 13e jaargang nummer 2, maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Noordhorn Toen: Bouwput kanaal met broers Wieringa

  1. groninganus zegt:

    Zoals wel uit het doorbreken van die dijk en het gevolg daarvan blijkt, lag het gevaar voor spelende kinderen niet alleen bij die lorries. Ik fiets veel in de provincie rond en zie dan ook wel eens kinderen spelen bij grote bulten pas gestorte grond die heel los van structuur is. Ideaal om vormen van te maken, zo lijkt het. Soms staan de moeders er ook gewoon vertederd naar te kijken. Maar als die grond gaat schuiven en zo’n kind raakt eronder, heb je dat alleen met geluk snel uitgegraven. Het is gewoon te vergelijken met een lawine waar je onder raakt. Mensen zijn zich hier veel te weinig van bewust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.