NOORDHORN Toen: Petroleumboer Helmus poseert…

2012-03-26 13-49-00_0452 web

Petroleumboer Helmus poseert…. (Foto: Piet Helmus)
Eerst even terug naar de vorige “Noordhorn Toen”, over Betje van Dam. Een rechtzetting. Er stond een foutief geboortejaar: 1968, moet zijn 1868. Zo vanzelfsprekend in de context dat het je als fout niet meer opvalt, je leest er zo over heen…. (Hou je hoofd erbij, JB!)
Op deze kiek: Petroleumboer Helmus, in kenmerkende outfit, prachtige pet op zijn hoofd… (De foto is van voor de oorlog…) Het jochie rechtsachter is een zoontje van deurwaarder Van Luit. Maarten? Henk? De schuur rechts was deels in gebruik bij Helmus, deels bij Van der Noord, de huiseigenaar. De hokken op de achtergrond? Van Burgler? Oldenburger? Hoedenmakers zijn er niet veel meer, een “paitereulieman” al helemaal niet, terwijl vroeger zelfs elk dorp zijn eigen petroleumboer had. In mijn jeugdjaren in Midwolda (Old.) vulde Elderman ons ‘klipke’. In Noordhorn Willem Helmus, en later Hidzer Geertsema, en daarna nog Hoeksema die op de hoek van de Norritsstraat en Noordwijkweg heeft gewoond, op de huidige Hommesstee. (Hoeksema kocht ook konijnen voor de slacht, hij was een man van weinig woorden. Toen de schooldieren bij de OLS weg moesten, jaren zeventig, kwam Hoeksema langs. Hij keek geringschattend naar de twee konijnen, zei: “Niks weerd! Nee, niks weerd…”, gaf uiteindelijk 2 gulden…) Het gezin Helmus woonde aan de Torenstraat, aan de noordkant van de Hervormde Kerk. Een dubbele woning destijds, Helmus aan de oostzijde, volle bak met 6 kinderen: Marinus, Janna, Henk, Jaap, Willy, Pieter…  In 1950 verhuisde het gezin naar de Oosterweg 34a, bij de Oldenburgers. Helmus kreeg de petroleum geleverd door Shell. Twee grote vaten van elk 400 liter. Er kon een los pompje op worden geplaatst, de Shell-petroleum werd overgeheveld. Hoe lang Helmus doorging met de ‘paitereulie’? Zoon Piet (nu Nijkerk) noemt 1951, moeder Helmus leefde nog, zij overleed in 1952. Noordhorn had destijds meer ‘affeers’ die nu uitgestorven zijn. Denk maar aan de brandstoffenhandel, en aan het maken en verkopen van ijs (Verstok) en limonade (Leujes en Jager). Vergeet ik bijna het smidswerk van Schutter en Fokkens! Net als de verkoop van petroleum door Willem Helmus, doodgewone bezigheden in Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33, 9804 RD, tel. 503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”,  13e jaargang nr. 1/januari 2016 (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op NOORDHORN Toen: Petroleumboer Helmus poseert…

  1. Jan Vennema zegt:

    Ouwe Hoeksema kan ik me nog goed herinneren; reisde als klein kind veel mee met de fa. Van der velde (ergens in nl) als het goed vroor moest er petroleum bij de diesel anders bevroor de diesel/filters dan was het ff bij Jan Hoeksema langs om de diesel te mengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.