3 x SLAG BIJ NOORDHORN – 28 oktober a.s. – Groninger Archieven

Avond over De Slag bij Noordhorn in 1581 en 2015.
Met een drietal presentaties.
Op woensdag 28 oktober vanaf 20 uur.

IMG_6410 crop web

Olaf van Nimwegen – De slag bij Noordhorn in militair historisch perspectief Op 30 september 1581 vochten bij Noordhorn 3.500 Nederlanders, Engelsen en Duitsers onder aanvoering van John Norreys tegen ongeveer 5.500 Duitsers, Walen en Albanezen of Grieken onder Francisco Verdugo. De samenstelling van de beide legers maakt nog eens duidelijk dat het lange tijd gangbare beeld van de Nederlandse Opstand van een nationale vrijheidsstrijd tussen gewapende burgers en geuzen enerzijds en Spanjaarden anderzijds niet met de werkelijkheid overeenkomt. Behalve Verdugo zelf was er geen Spanjaard op het slagveld bij Noordhorn te bekennen. De slag bij Noordhorn laat er geen twijfel over bestaan dat de Nederlandse Opstand een oorlog was tussen huurlegers samengesteld uit beroepssoldaten.

Olaf van Nimwegen (1967), promotie Utrecht (1995), is geaffilieerd onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en houdt zich bezig met militaire geschiedenis in de breedste zin van de late Middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog.

Drewe Schouten – Schansenkrijg in het Westerkwartier van Groningen
Aan de hand van de titel worden luisteraars meegenomen naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en hoe de molenberg in Noordhorn daarin een rol speelde. Hierbij zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan het naspelen door zogenaamde re-enactors van de vergeten Slag bij Noordhorn in 1581. Ook zal de ‘schansenkrijg’ van Graaf Willem Lodewijk van Nassau en de daaruit voortvloeiende Reductie van Stad Groningen aan de orde komen.
IMG_6883 web

Drewe Schouten studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is docent Informatica aan diverse Hogescholen en sinds 8 jaar molenaar op de ‘Fortuna’ in Noordhorn en de ‘Onderneming’ in Vierhuizen.

Isabel van der Velde MA – “Verdwenen slagvelden, een schot voor de boeg”, samenwerkingsproject onderzoek slagveld Noordhorn
Het onderzoeken van terreinen waar oorlogen zijn uitgevochten vormt een aparte tak binnen het archeologische vakgebied, bekend onder de naam battlefield archaeology en conflict archaeology. Een minder belichte periode binnen deze discipline is de ‘Tachtigjarige Oorlog’ waarin onder meer de ‘Slag bij Noordhorn’ (1581) plaatsvond. Rondom het terrein waar deze slag volgens literaire bronnen heeft plaatsgevonden organiseert de noordelijke afdeling van de AWN, vereniging van vrijwilligers in de archeologie samen met De Detector Amateur, dorpsbelangen Noordhorn, Stichting Molen Fortuna, de provincie Groningen en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een pilot-project om nader te komen tot een passende waardering voor dit soort terreinen.

Isabel van der Velde is archeoloog Pre- en Protohistorie van noordwest Europa. Voorzitter van de AWN vereniging van vrijwilligers in de archeologie, afdeling 1: Noord Nederland.

Datum: woensdag 28 oktober 2015
Plaats: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Aanvang: 20.00 uur (gebouw open vanaf 19.30 uur)
Toegang: deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. NGV afd. Groningen en Cultuurhistorische Vereniging Stad&Lande en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden
Voor meer informatie: Groninger Archieven, tel. (050) 500 2000
IMG_6885 web

Tekst overgenomen uit Nieuwsbrief Groninger Archieven d.d. 19 oktober 2015
©foto’s: jan blaauw, 29/30 augustus 2015

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.