NOORDHORN Toen: Nieuwstraat met Raiffeisenbank

TvdV-P Raiffeisenbank web

NOORDHORN, Nieuwstraat
Dubbel –f- in de naam van de bank, wat had ik altijd een moeite om dat te onthouden…. Dat vonden ze bij de bank zelf ook, na de fusie met de Boerenleenbank werd het RABO: Eenvoudig, makkelijk, degelijk! Óók voor gewone mensen, dat leek de nieuwe naam uit te stralen… In het midden van de foto zijn de eerste letters te zien van ‘SPAARBANK’, sparen was een deugd! Oktober was elk jaar hét moment om de spaarpotten te legen: “Oktobermaand, spaarmaand!” Dan kon iedere spaarder in het bijkantoor terecht, ook kinderen! Als je het spaargeld op je rekening zette, kreeg je een verrassing, mocht je iets uitzoeken! Nou, dat was een stimulans, toen werkte dat nog, was er nog geen ‘ACTION’…. Volwassenen kregen een nieuwe maandkalender met prachtige foto’s! De bank had letterlijk een hoge drempel, je moest uitkijken bij de stoep. Later kwam er een hellingbaan voor rolstoelers, werd de toegankelijkheid verbeterd. Soms moest je even wachten, was er iemand voor je, had bijkantoorhouder Geert Visser het druk. Wachtenden konden dan even om zich heen kijken, naar een grote luchtfoto bijvoorbeeld, van Noordhorn. Of, bij meer mensen in de wachtstand, werd er bijgepraat, gedempt. “Wat n wiend, hè!” Wanneer het bijkantoor hier is gekomen? Jaren zestig? Heeft textielwinkelier Gerrit Beukema toen zijn pand aan de bankiers verkocht? De eerste kantoorhouder in Noordhorn was Kooijenga, veel te jong overleden. Na hem kwam Geert Visser, maar die kon halverwege de jaren negentig opkrassen. ‘Reorganisatie’ en ‘schaalvergroting’ werden de sleutelwoorden voor de Rabo-toekomst in de 21ste eeuw. Werknemers waren soms lastige hinderpalen die niet altijd erg elegant aan de kant werden geschoven. Het vertrouwde bankgebouw werd omgetoverd in een cafétaria, later een ‘echt’ café. Nee, erg succesvol bleek die onderneming niet, de dorst van plaatsgenoten en passanten was onvoldoende voor ‘economisch overleven’…. Het café werd opgedoekt, de familie Poll verscheen op het Noordhorner podium, maakte er een gezellig woonhuis van! En aan de overkant keken de woningen belangstellend toe en hun bewoners ook: Vledder, Kuipers, Jan Tempel en zijn Ina, toén…. De Nieuwstraat zelf wacht nog steeds op de al jaren geleden beloofde opknapbeurt. Ontstond die wens al in de jaren zestig van Noordhorn Toén?! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel.503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, oktober 2015 (12e jaargang, nummer 9), maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn Toen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op NOORDHORN Toen: Nieuwstraat met Raiffeisenbank

 1. Leuk om een foto te zien van een woning waar vroeger je opa en oma hebben gewoond en waar je regelmatig hebt gelogeerd. en dat was Nieuweweg 2.Mijn opa en oma Spoelstra (bijnaam Jan politiek) zijn op 1 dec.1941 met het gezin naar deze woning verhuisd vanuit Zuidhorn en toen was
  het nummer B 112 in Noordhorn.
  Op 31 mei 1947 is B 112 vervangen door Nieuwstraat 2 Noordhorn.
  Het gezin is op 16 okt.1968 verhuisd naar de Noorderweg 61.
  Later vertrokken naar Assen.
  Ik ben benieuwd of er nog oud Noordhorners zijn die zich dat nog kunnen herinneren.
  Groeten,
  Jan Spoelstra

 2. B Miedema zegt:

  Hallo redactie

  Leuk al die berichten van de geboorte plaats van mijn moeder..Ijske Klaaske van der Kloet.
  Ze woonde op het Hamsterpad 1.
  Mijn zussen en ik hebben er regelmatig gelogeerd.
  Maar toen mijn tante overleed (Ina van der Kloet)later Ina Ritsema..zijn we er nog eens langs gelopen…wat was dat veranderd…een hele woon wijk er om heen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.