NOORDHORN: Interview – Zussen Zuidema: “Noordhorn? Dierbare herinneringen!”

IMG_6234 web

Er komt een nieuwe reünie voor de Nutskleuterschool en de OLS/OBS De Molshoop, op zaterdag 13 juni aanstaande. (Opgave via Baukje Pruim-Pruim, Stationsstraat 11, 9843 AD Grijpskerk, tel. 0594-213398 of via de Facebook-pagina!)
Twee van de reünisten zijn Baukje van der Heide-Zuidema (Aduard) en haar jongere zus Tineke
(Sauwerd). Een gesprek:

Baukje Zuidema (66) is geboren op ‘de Hoogte’ in het Humsterland, in 1948. Tineke (63) in ’51, in Noordhorn, aan het Torenpad, achter de kerk. Baukje en Tineke, de oudste kinderen in het gezin van vrachtwagenchauffeur Feike Zuidema en Minke Kobus. Beiden zijn naar de kleuterschool in Noordhorn geweest, aan de Oosterweg, bij de kastanjeboom. Baukje weet nog dat ze eens boos weg liep, maar door “Taande Van der Werf”, haar buurvrouw aan het Torenpad, werd teruggebracht…. Vriendinnen uit die tijd? Annie Wonderman, Klazina Bakker, Maaike Dijck… Tineke was dik bevriend met Henny Veenstra uit “de Rooie Buurt”. Baukje vertelt over de brand in het eerste huis van de familie Zuidema in Noordhorn, aan de Moeshorn. “Nee, daaraan heb ik zelf geen enkele herinnering, weet ik van mijn ouders. Mijn moeder was bij de overbuurvrouw, vrouw Pruim. Die zei op een bepaald moment ‘Goh, wat stinkt dat hier, der kon wel wat ien e braand stoan..’ Kijken ze naar buiten, staat ons huis in de fik, hebben ze mij er op het laatste moment uitgehaald. Was ik nog een baby….”
Noodgedwongen verhuisde het gezin Zuidema naar het oude pand aan de zuidkant van de kerk, met de Van de Werffs als buren. Daarna naar de Verlengde Oosterweg nummer 3. “Naast Jans Veenstra, Koop en Triemstra verderop. Hier is in 1955 onze Willem geboren”, het derde kind van Feike en Minke.

Minke en Feike Zuidema - Schoolfeest 1956

Minke en Feike Zuidema – Schoolfeest 1956

Te klein behuisd? In 1958 kwam Freerk erbij, toen woonden de Zuidema’s al aan de Touwslagersbaan 8, ook een nieuwe huurwoning. De volgende verhuizing was naar de Zuidhorner Gast. “Pa had samen met Tabe Bansema het bedrijf van Udema overgenomen, Van der Velde zat daar eerst, waar nu het grote parkeerterrein is bij de kerk.”
Volgende verhuizing? Overname café van Wagenaar, op Den Ham. Daar is in 1970 de jongste Zuidema geboren: Hendrik Jacob. Terug naar de schooltijd. Baukje ging naar de O.L.S. aan de Langestraat, “met haar houten vloer, de houten bankjes, de grote ‘Aap Noot Mies’, het plein voor de school…” Ze  maakte de verhuizing mee naar de Oosterweg, Tineke kon meteen na de kleuterschool naar het nieuwe gebouw.

Tineke Zuidema in de Nutskleuterschool aan de Oosterweg

Tineke Zuidema in de Nutskleuterschool aan de Oosterweg

Beide zussen hebben de Floralia’s nog goed in het geheugen! “Kreeg je plantjes mee naar huis, moest je die opkweken. Spannend…” Schoolreizen: “Naar Schiphol, waar een foto werd gemaakt! En Artis….” Nog zo’n opvallende herinnering: “Zwemles in het oude zwembad! Kreeg je les met behulp van een zitbankje…!” Er komt vaart in de herinneringenstroom. Baukje: “Ik liep eens met mijn vriendin Aafke Koop langs de sloot waar nu de Norritsstraat is. Aafke gooide steentjes in het water, even later lag ze er zelf ook in! Dat leek zo komisch,ik stond te schateren van het lachen….! Komt haar broer Bouke eraan: “Wat staaist doar nou, moust heur deruut hoalen!” Hij deed het toen zelf maar…” In het gezin werd ’s morgens pap en ‘tussen de middag’ brood gegeten, ’s avonds warm. Vaak met stokvis, “dat kon ons mamme zo lekker kloarmoaken!” Dat mamme Minke zelf de haren knipte van haar dochters, kreeg minder instemming en de zondagse kleren haalden ook niet altijd ongeschonden het einde van de dag…

Mamme Minke met Baukje en Tineke

Mamme Minke met Baukje en Tineke

Pinda’s doppen op zondagmiddag?  Een ‘feest’, “kranten uitgespreid op de tafel!” Gezelschapsspelletjes? “Ja, sjoelen, en Mens Erger Je Niet…en we speelden veel buiten, ‘deurtje bellen’…..” Tineke vertelt dat ze voor het eerst TV keken bij Geke Geertsema, “die hadden al vroeg een TV-toestel.” Baukje ging na de OLS naar de Huishoudschool in Zuidhorn. “Huiswerk maken, verschrikkelijk! Een vak als ‘naaien’ prachtig, maar leren niet!” Tineke zou naar de ULO, maar ging uiteindelijk ook naar de Huishoudschool… Na 2 jaar ‘moest’ ze van school. Moeder Minke ziek, er was hulp nodig in het café…. Baukje was intussen bij het gezin van dominee Cuperus (doopsgezind predikant Noordhorn) ‘in dienst’ getreden. “Ik droom er nog wel eens van…. Van de mensen, van het huis. Ik ging ook altijd mee als het gezin ergens naar toe ging. En ik had een eigen kamertje in de pastorie!” Tineke is ook ‘gezinshulp’ geweest, ging daarna aan de slag bij Stalad in Aduard. Baukje werkte nog  bij slager Wegter in Aduard en op Atelier Levi, voor ze trouwde met Atte van der Heide, constructiebankwerker, later asfaltmenger bij wegenbedrijf Sj. Dijkstra, in 1966. Ze woonden eerst in bij Baukje haar ouders, kregen toen hun eigen huisje, het laatste aan de Rijskampstraat in Aduard. Kinderen? In 1966 werd Minke geboren, in ’68 volgde Roelie, in ’73 de tweeling Feike en Meis. Tineke trouwde in 1970 met Wim Huberts, chauffeur. Twee kinderen, in 1971 Minke, in 1973 Gerard. Tineke haalde alsnog diverse diploma’s, o.a. “Vrouw en Administratie”. Haar huwelijk strandde. Na de scheiding aan het werk bij de V & D vestiging, klom op van magazijnmedewerker tot secretaresse. In 2014 was het einde verhaal voor het V & D bedrijf in Aduard. Beide zussen beamen: Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. In 2011 verongelukte Meis, zoon van Baukje en Atte. Een zware klap! In 2013 overleed Baukjes echtgenoot Atte en in hetzelfde jaar ook pa Feike Zuidema. Vorig jaar oktober volgde moeder Minke…… Geen van beide zussen is het type om bij de pakken neer te zitten, “al krijg je ’t wel even flink voor de kiezen!”
IMG_6179bew web
Tineke woont sinds 2002 in Sauwerd samen met oud-docent Jaap Jonkman. Ze tennist en wandelt graag, is actief binnen de vakbond, helpt bij het opzetten van lokale steunpunten. “Echt nodig na de vakbondsfusies, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en alles dat met ‘participatie’ samenhangt!” Baukje is huiselijker, houdt van naaien en kaartjes maken, “ze is hartstikke creatief!” vertelt zus Tineke. Bovendien is Baukje actief bij buurtvereniging en sjoelclub, en doet ze mooie dingen met bloemen. Noordhorn?? Wat zegt dat nog? “Heel wat!” aldus Baukje. “Aan Noordhorn hebben we heel goede herinneringen.” Ze vertelt over haar eerste nieuwe fiets, gekocht bij smid Kaspers in de Langestraat. “Bracht ik elke week 10 gulden! Was het een keer kermis, zei Kaspers: “Hol ’t mor, Baukje. ’t Is ja kermis!” En de reünie? Beide zussen gaan! Er komen nieuwe (dorps)herinneringen boven drijven: “Schaatsen op de gracht bij Holtman!”, de uitslaande brand in die boerderij, de zondagschool en de catechisatie bij dominee Hokwerda…. Noordhorn leeft, nog steeds! (JB)

De opgroeiende Feike Zuidema met de broertjes Burgler, Jan Willem en Melis.

De opgroeiende Feike Zuidema met de broertjes Burgler, Jan Willem en Melis.

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, juni 2015, 12e jaargang nummer 6. (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toen, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.