NOORDHORN: Raymond Hendriks (42): LEGO-MAN in De Molshoop!

 

IMG_5847 bewJPG
Raymond Hendriks (42): LEGO-man in De Molshoop
Halverwege 2014 stopte OBS De Molshoop als zelfstandige basisschool en fuseerde met CBS ’t Kompas onder de vlag van ‘Penta Primair’. Het schoolbestuur koos voor de locatie aan de Moeshorn, de school aan de Oosterweg kwam leeg te staan. In het dorp gonsde het al spoedig van geruchten: Asielzoekers? Appartementen?! Verrassend was daarna de komst van de “LEGO-school”, de eerste in Nederland. De officiële naam luidt: “LEGO Education and Innovation Studio Westerkwartier”.
IMG_6157 web

PERSONALIA:
Raymond Hendriks is geboren in juli 1972, woont samen met partner Edith en hun dochter Anne-Maaike.
Woonplaats: Zuidhorn sinds 2005, daarvoor Purmerend.
Opleiding: Na basis- en voortgezet onderwijs studie scheikunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Werk: Na het afronden van de studie verschillende banen in de ICT, de Informatie- en Communicatie Technologie. O.a. bij het Ministerie van Economische Zaken.
IMG_5849 web

Aan het woord: Raymond Hendriks (42), de man achter en de spil van de op 1 december gestarte LEGO-school in het leegstaande gebouw van de voormalige OBS De Molshoop. (Pas op, ‘LEGO-school’ is een onjuiste benaming, officieel  heet het “LEGO Education and Innovation Studio Westerkwartier”, afgekort tot “LEIS Westerkwartier”).
“Waarom we naar Zuidhorn verhuisden? Mijn partner Edith kreeg een baan in Groningen. We zochten een woonplek op fietsafstand van het Zernike-complex. Dat werd dus Zuidhorn! Ik bleef nog een poosje pendelen tussen Zuidhorn en Amsterdam, maar dat hou je niet lang vol.” Raymond richtte zich daarna op een aantal “losse klussen”, o.a. bij “Sport Computer Graphics” in Lieveren. Uiteindelijk begon Raymond voor zichzelf, sinds 2011. “Noordhorn speelde nog niet, ik vond kantoorruimte in Leek.” Raymond kwam in aanraking met LEGO Serious Play, een communicatietechniek waarbij LEGO-blokjes mensen helpen  ideeën, gedachten, wensen etc. zichtbaar te maken. Het bleek goed te werken, “ordenend”. Voor Raymond was er een duidelijke koppeling gekomen met LEGO, hij kreeg al gauw als bijnaam “de LEGO-man”. Hij schoolde zich bij en haalde diverse certificaten van bekwaamheid. Raymond Hendriks werd voor LEGO ‘partner in Nederland’.
Inmiddels was Noordhorn in beeld. Raymond had in Zuidhorn zogenaamde ‘pilots’ met LEGO-materiaal uitgeprobeerd. “De meeste klaslokalen zijn niet goed uitgerust voor wat we willen, de ruimte ontbreekt, en de hardware vaak ook. We willen maximale resultaten! Daarvoor heb je een optimaal ingerichte, eigen ruimte nodig!” Tijdens een gemeenteraadsvergadering in Zuidhorn liep hij in oktober 2014 wethouder Fred Stol tegen het lijf: “We hebben een leuke locatie voor je plannen, de leegstaande school is in ieder geval voor een jaar te gebruiken!” Raymond hapte toe en kon al op 1 december 2014 met de eerste ‘LEGO-school’ in Nederland beginnen, in Noordhorn aan de Oosterweg. “Wel wat erg snel…, zonder voldoende voorbereidingstijd. Op 3 december 2014 ontvingen we de eerste schoolklas, een groep 5 van OBS ‘De Borgh’, voor een techniekles. Afspraak was dat we ongeveer de helft van het gebouw zouden gaan gebruiken; we kozen voor de pleinkant.” Raymond Hendriks benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de LEIS een school wordt! “Nee, geen Steve Jobs School of iets dergelijks…LEIS is een speelwerkplaats met uniek materiaal. Dat materiaal is duur, niet elke school kan dat aanschaffen. Hiér kan het worden uitgeprobeerd. Wat kunnen kinderen er mee?! De materialen zijn er, goed opgeleide begeleiders… We richten ons vooral op de scholen in deze regio, maar mikken ook op educatieve schoolreizen en uitstapjes. Aanvullend willen we cursussen organiseren en verjaardagsfeestjes, maar de belangrijkste doelgroep blijft het onderwijs!” Intussen weten steeds meer mensen de weg te vinden naar de LEIS aan de Oosterweg. “Er komen nu ook PABO-studenten en wij gaan gastlessen geven op de PABO in Groningen. De jonge studenten van nu zijn over enkele jaren beginnende leerkrachten die te maken krijgen met de verplichte technieklessen in het basisonderwijs.” De naamsbekendheid van het educatief materiaal van LEGO? Slechts 1 % van de leerkrachten heeft hiervan gehoord….. “Dat kan dus veel beter! LEGO speelgoed is een enorm succes, al jaren, maar LEGO als onderwijsmateriaal komt nog onvoldoende uit de verf. Hoe dat komt?! Vaak moet er een bepaalde ‘angst’ worden overwonnen om met nieuwe dingen te starten. Er moét immers al zoveel….. Wat ons betreft gaat er naast de handleiding voor leerkrachten altijd een uitlegbrief mee voor de ouders. Ouders willen graag weten waarmee hun kinderen werken.”
IMG_5966 web
De “Gebiedscoöperatie Westerkwartier” kreeg de beschikking over de andere helft van het gebouw. In deze coöperatie werken vele instellingen samen met als doel verbeteringen te realiseren in de groene omgeving, het Westerkwartier als gezonde regio. Voorlopig maakt de coöperatie geen gebruik van de ruimte aan de Oosterweg, ze heeft voldoende ruimte in het Bedrijvenpark Mokkenburg. Daardoor rees de vraag: “Hoe gaan we de overige ruimtes benutten?!” De bedoeling is om functionele werkplekken te creëren, evenals kleine vergaderruimtes. Extra: Sociale activiteiten zoals het “Innovatiecafé”, eens per maand. “Dat Innovatiecafé zou eigenlijk een spilplek moeten worden voor mensen met ideeën!” Het Innovatiecafé wordt als regel elke laatste vrijdagmiddag van de maand georganiseerd, van 16.00 tot ongeveer 18.00 uur. “Bijpraten, netwerken, korte inleidingen verzorgen etc.”  Onder de naam FlexBiz wordt een en ander handen en voeten gegeven.
2015-04-01 10-57-02_4569web Innovatiecafe_logo_s
Naast de LEIS-poot dus ook een Flexbiz-poot, fundamentversteviging. De allereerste LEIS bevindt zich dus in Noordhorn, een privé-project! Voor LEIS-ondernemer Raymond Hendriks is dit jaar avontuurlijk druk. Het gebouw van de voormalige basisschool De Molshoop staat een jaar tot zijn beschikking. De kans op verlenging is er, maar dan ‘moeten’ er wel successen worden geboekt. Perspectief?! Raymond Hendriks noemt 1 december 2015 een ijkpunt.  “Dan wordt duidelijk of we mogen blijven. De huidige maanden april, mei en juni zijn belangrijk vanwege de planning die de scholen maken voor het komende schooljaar 2015-2016. En natuurlijk willen we graag dat de scholen iets opnemen in hun werkplan! We proberen onze naamsbekendheid te vergroten, scholen moeten ons kunnen vinden. Of het kan?! Ja, daarvan zijn we overtuigd, gezien het wereldwijde succes van bijvoorbeeld de “First LEGO League”met o.a. het ontwerpen en bouwen van robots die op een hindernisbaan opdrachten uitvoeren. Raymond Hendriks heeft vertrouwen in het welslagen van de LEIS Westerkwartier. Er lopen cursussen “Robotica” voor kinderen en volwassenen, er komen thema-avonden, het “Innovatiecafé” is gestart op de laatste vrijdagmiddag van de maand…. “Kom maar met ideeën! Loop het gebouw binnen! De Molshoop als gastvrije ontmoetingsplaats!” De LEIS, geen school, maar een speelwerkplaats, aan de Oosterweg. Een aanwinst voor het dorp! (JB)
IMG_6029 web

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” mei 2015 (12e jaargang nummer 5)
Orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn

©foto’s: jan blaauw, maart/april 2015

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, OBS De Molshoop, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.