NOORDHORN Toén: Schoolfeest 1956 – Groep Carnaval

SchoolfeestNoordhorn1956 web VerkledegroepbijNieuweSchool

Schoolopening 1956 – Groep CARNAVAL
Terug in de tijd, aan de Oosterweg die toen nog vaak ‘Achterweg’ werd genoemd, zonder bijsmaak…. Het nieuwe schoolgebouw is op dat moment een half jaar in gebruik, in februari 1956 officieel geopend in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders als onderwijsinspecteur Van der Ree, burgemeester Stronkhorst, wethouder Andreas Dijkstra, beeldhouwer Willem Valk (de schepper van ‘de haan’) en hoofd der school Toepoel. Toen lag er sneeuw, was het volop winter, geen klimatologische omstandigheden om uitgebreid in de buitenlucht feest te vieren. Dat grootse feest kwam er, een half jaar later, in augustus 1956, want feest vieren dat konden Noordhorners, zeker in de 20ste eeuw….. Het feest ter gelegenheid van de in gebruik name van de nieuwe O.L.S. (een naam was toen niet nodig, overbodig) groeide uit tot een geweldig dorpsfeest, waaraan een snel slinkende groep oud- en oudere Noordhorners, dierbare herinneringen bewaart. Nee, ik weet niet wat er allemaal op het programma stond destijds. Dat zal meer zijn geweest dan alleen maar de grandioze optocht die werd georganiseerd en uitgroeide tot een manifestatie van “dit doen we met elkaar!” Per straat of straatgedeelte waren er groepen gevormd die een naam kozen. Of  kregen ze een naam toebedeeld?! Indianen, zigeuners…. De groep op de foto werd de groep van het CARNAVAL! Een feestelijk gezelschap, bont uitgedost, soms nauwelijks te herkennen vanwege de schmink of de maskers…. Op de achtergrond de uitbundige versierde wagen waarvoor niet veel tekst nodig was: “Hoera!! Carnaval!” Gezamenlijke avondarbeid in een boerenschuur?! Opvallende betrokkenheid van vele dorpsgenoten bij de enige lagere school die toen een openbaar karakter had: “Alle kinderen onverdeeld naar de openbare school!” was het motto van de Vereniging Volksonderwijs. Na de latere jaren van ‘weelde’ van twee en geruime tijd zelfs drie basisscholen, geldt voor Noordhorn nu opnieuw het devies van samen naar die ene school, al draagt ze nu het etiket “Samenwerkingsschool”, staat ze aan het Hamsterpad en is de bestuursvorm bijzonder. In 1956 was daarvan nog niets te merken aan de Oosterweg. De nieuwe school (met vier lokalen en een hal) stond er, een feestje waard en dat wilden deze feestgangers maar al te graag weten ook, in veelkleurig Noordhorn…Toén! (JB) Reageren?  JB, VO 33, 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” mei 2015 – 12e jaargang nr. 5 (Uitgave van Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn)

Zie ook: http://www.bloeiendonkruid.com

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toen, OBS De Molshoop en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.