NOORDHORN: Bruggen, scheepvaart en leidingen boren onder het Van Starkenborghkanaal….

Naar de Zuidhorner bieb dus, vanmiddag, op de fiets, de grote Gazelle (die ik niet zo vaak gebruik, de lutje Batavus is voor de boodschappen…) Daarna een fietsommetje via Briltil, Tolhek terug richting tafelbrug. Vanaf de Zuidhornkant een ander perspectief, vaker doen, ook met een grotere Canon… De bruggen op de korrel, een voorbijglijdende “Stornoway” (3273 ton!) en daarna nog even gekiekt bij de N355 waar firma Van de Beek vier leidingen gelijktijdig onder het Van Starkenborghkanaal door boorde. Prachtige techniek tegenwoordig. ‘Slangen’ van 300 meter lengte, vier immense haspels achter elkaar. Achttien meter (!) onder het kanaal door….. Ter voorbereiding van de tafelbrugvervanging….
Heleen de Haan kwam ook nog even ‘kieken’, manlief Jan Thijs wilde graag wat foto’s, maar wordt zelf momenteel geplaagd door een forse bronchitis. Beperkte bewegingsvrijheid in huis en zonnige voortuin…. (Jan Thijs, beterschap!)
IMG_3097 web
Vanaf de zuidkant van het kanaal zicht op de twee bruggen: spoorbrug en verkeersbrug (die vaak tafelbrug wordt genoemd)
IMG_3096 web
Beide bruggen worden vervangen door nieuwe exemplaren, voor 2020 moet het allemaal klaar zijn… (Met de tafelbrug wordt komende zomer daadwerkelijk een begin gemaakt, einde werkzaamheden waarschijnlijk eind 2016; de vervanging van de spoorbrug is een grotere klus met een wel erg lange voorbereidingstijd. Voorlopig wordt er ruimte gemaakt door kappen en zagen van bomen en heesters, en worden er leidingen aangepast. Het meest waarschijnlijke is dat de werkelijke vervanging in de tweede helft van 2016 begint…)
IMG_3100 web
Spoorbrug met op de achtergrond het transportbedrijf van Koopman, inclusief depotfunctie.
IMG_3102 web
Bijna geruisloos komt een grote binnenvaarder langszij, de “Stornoway”, maximale maten voor deze wateren, tonnage: 3273 !
IMG_3104 web
De ‘Stornoway’ passeert de spoorbrug…
IMG_3107 web
vervolgens geeft ook de vaart onder de tafelbrug door geen problemen….
IMG_3109 web
Aan de westkant van de N355 is de firma Van de Beek druk bezig vier leidingen tegelijkertijd onder het kanaal door te boren, computergestuurd. Er staan dan ook vier forse haspels.  Eigenlijk ben ik aan de late kant, de haspels zijn al leeg… Ik had op de heenreis alerter moeten reageren…
IMG_3111 web
Zo is de situatie beter te overzien….
IMG_3113 web
Kunststuk van formaat, driehonderd meter lange slangen onder het kanaal door, waarbij de kanaalbreedte zo’n 18 meter is. En de diepte?

©foto’s: jan blaauw, 16 april 2015 (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.