NOORDHORN: Langestraat (midden) in vroegere tijden: ‘Bozzel Diek’, Spoelma, Visser…

Uit de nalatenschap van Aaltje Visser-van der Sluis, een oude foto van het deel van de Langestraat ter hoogte van de doopsgezinde Vermaning met aan de andere kant de winkelpanden van ‘Bozzel Diek’, Spoelma en Visser… (De foto kreeg ik toegestuurd door Visserzoon ‘Piet uut Epe’). De naam van ‘Bozzel Diek’ was bij mij in het vergeetboek geraakt, maar via de Facebookgroep “Zuidhorn in Beeld” (Een aanrader!) waren er binnen de kortste keren diverse reacties en kreeg ik ook te lezen dat de vrouw van ‘Bozzel Diek’ de bijnaam van ‘wijze geit’ had… (In vroegere tijden had bijna iedere inwoner een bijnaam). Langestraat BEW
Jaren geleden, voor de Tweede Wereldoorlog, al ruim ervoor denk ik, werd de Langestraat blijkbaar Hoofdstraat genoemd. Links de forse kastanjes die toen voor de Vermaning stonden. Rechts vooraan het witte pand van ‘Bozzel Diek’. Wat er verkocht werd? Huishoudelijke zaken? Van alles en nog wat? Daarnaast het winkelpand van de Spoelma’s , met de bijzondere voorgevel. (Nu Kapsalon Noordhorn). Nog een winkel verder Kapsalon (en Sigarenmagazijn) Visser die zelf denk ik in zijn witte jas ook even is komen kijken, zo vaak kwam er toen waarschijnlijk geen fotograaf langs…. Voetgangers, een enkele fiets, geen auto te zien… Klinkers in de straat? Niet duidelijk te onderscheiden… De sfeer doet denken aan het liedje dat vooral bekend is geworden door de vertolking van Wim Sonneveld: “Het dorp” (“Ik weet nog hoe het was, de boerenkinderen in de klas, een kar die ratelt op de keien…”)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op NOORDHORN: Langestraat (midden) in vroegere tijden: ‘Bozzel Diek’, Spoelma, Visser…

 1. Hanna de Vries zegt:

  Jan,

  Het witte huis is niet van bozzel Diek. Het is het huis van Adam de Boer.
  Het huis van bozzel Diek had aan deze zijde nog een woning.
  Hier heeft gewoond omstreeks 1945 Jan Schuitema en Martje.
  In bozzel Diek woonden toen onze ouders.
  Als je deze foto bekijkt zit hier géén woning naast het winkel raam.

  Waar nu de oprit is naar huize De Boer, was de woning van Schuitema en later nog van Pier Bijma.

  Groetjes, Hanna

 2. h geertsema zegt:

  volgens mij is het witte pand op jouw site niet van jan dijk maar van kees de boer [ loodgieter}

 3. Gé de Grooth Visser zegt:

  Wanneer je op de achterkant van de ansichtkaart kijkt en je ziet Jospé staan dan was deze van kapper Visser, daarvoor verkocht Poort dezen. Atie en ik zijn ook een keer mee geweest om de fotograaf mooie (aangewezen) plekjes aan te wijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.