NOORDHORN toén: Gesloopt woonblok + landarbeiders…. Reacties Baukje van der Heide-Zuidema en Piet en Gerben van der Sluis

Eerst even over het oude woonblok aan de zuidkant van de Hervormde Kerk, dat in de jaren vijftig werd gesloopt.
Huis zuidkant NH-kerk verkl
Baukje van der Heide-Zuidema:
Mijn ouders Feike en Minke Zuidema hebben daar ook gewoond en mijn zus is daar geboren in 1951. Tante v.d. Werf zoals wij haar noemden, woonde daar ook en hielp mijn moeder (baker)”

Piet van der Sluis:
Ik ben Piet van der Sluis en heb hier gewoond in de jaren 1951-1952 met mijn ouders Derk Jan
en Martje van der Sluis en broer Klaas. Toen was het huis al onbewoonbaar verklaard. We hebben er ongeveer 2 jaar gewoond.”

Gerben van der Sluis:
Ik heb met mijn ouders en broers, zo midden de jaren 50 daar ook gewoond.  Ik mocht er graag wonen, maar mijn ouders noemden het een “rattenklooster”.  Ik sliep in een bedstee en het plafond was aardig stuk, ’s nachts hoorde je de ratten en muizen boven je lawaai maken, maar ik sliep er wel goed om.
We zaten als broers eens met de kerst in de kerk tegenover ons het kerstfeest te vieren ( ze hadden toen nog echte kaarsen in de boom). Terwijl wij daar zaten, stond bij ons de kamer in brand, de schoorsteenmantel was zwart en de dode muizen waren achter het behang verbrand en lagen op de ‘bozzem’. Buurman Douwe van der Werf heeft toen nog de voordeur ingetrapt en het vuur gedoofd. Wat ik me ook nog goed herinner was de “Doos” – een heel gedoe…. Was de emmer vol dan ging dat hele spul zo de tuin op. Daar kreeg je hele goede prei van!!!
We hadden een prachtig voetbalveld voor de deur, er waren toen nog meerdere grafstenen en de zerken waren ons doel.
Het huis was toen wij er woonden al een “onbewoonbaar verklaarde woning”. Wij woonden op dat moment alleen in het hele spul. toen wij eruit waren, hebben ze de tent gesloopt.”

Baukje, Piet en Gerben, bedankt voor jullie reacties!

En dan een correctie voor wat betreft een van de foto’s in “Nijvere Noordhorners…Toen””  (Noordhorn NU, februari 2015):
Boerenarbeiders verkl
Dit zijn Siebrand de Vries en Derk Jan van der Sluis, niet De Vries met Jager, de vader van Taeke. Zoon Gerben van der Sluis heeft (gedeeltelijk) gelijk:
“Volgens mij is de man naast Jaap Helmus, mijn vader: Derk Jan van der Sluis. Ze waren arbeider bij boer Job Siccama, later bij Jan Boer en weer later nam Jaap Elslo deze boerderij over. Toen die vertrok naar de polder, heeft Stigter het hele spul overgenomen en laten slopen. Alleen de werkplaats is behouden gebleven en staat nu eenzaam in het land.”

Gerben heeft geen gelijk wat de arbeider links betreft. Dat is toch echt Siebrand de Vries en geen Jaap Helmus…..

 

 

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN toén: Gesloopt woonblok + landarbeiders…. Reacties Baukje van der Heide-Zuidema en Piet en Gerben van der Sluis

  1. Goede avond,

    Het is inderdaad mijn oom Siebren.
    De broer van mijn vader Sijtze de Vries.

    Hanna de Vries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.