NOORDHORN Toen: De winkel van ‘Vrouw Visser’ (“Noordhorn NU” december 2014)

AaltjeVisser+KvanDijk verkl

De winkel van ‘vrouw Visser’
Actueel en toch duidelijk ‘Noordhorn Toén’, deze foto. De winkel van Aaltje Visser-van der Sluis, rookwaren met name, maar ook veel andere ‘goederen’, van snoep tot strippenkaarten. Treffend beeld van een voorbije tijd, al is de ‘Pinggg-kassa’ onzichtbaar. Wanneer de foto is genomen? In ieder geval voor het definitief sluiten van de winkeldeur na de derde inbraak op rij, waarbij een onbekend gebleven persoon ingrijpend spotte met het verschil tussen mijn en dijn… 1998? Als je 89 bent en dan nog deze terugkerende misère op je bord krijgt, terwijl je zelf in het ziekenhuis ligt, dan heb je ’t gehad, je bent het zat, genoeg gegeten en gedronken. ‘Vrouw Visser’ vond het wel spijtig, ze miste haar ‘hangklanten’. Zoals hier kweker Klaas van Dijk, van de Noordwijkweg, die niet alleen kwam voor zijn sigaartjes (Elisabeth Bas?), maar ook voor het niet van een prijskaartje voorziene praatje. Zie het gezicht van de al weer geruime tijd geleden overleden druivenkweker, authentiek passend in deze dorpswinkelsfeer. En kijk naar die stijlvolle vrouw achter de toonbank, te midden van kauwgomballen, pakjes shag en Stimorol, belicht door Agfa-Gevaert en Camel filters, met het plaatje van de ‘verkeerde kameel’. (De ansichtkaartenstander is nauwelijks zichtbaar achter de rug van klant Klaas). Deze sterke vrouw, geboren in februari 1909, overleed eind oktober, 105 jaar oud, na een kort ziekbed. Overgegaan van ‘Noordhorn Nu’ naar ‘Noordhorn Toen’, al realiseer ik me dat nog steeds niet ten volle. Aaltje van der Sluis kende bewogen jeugdjaren met diverse woon- en werkplekken. Vaak was het gezin gedwongen te verhuizen, omdat pa Pieter bij een nieuwe boer aan de slag ging. De kinderen sjouwden mee…. Toen dochter Aaltje in de huishouding kwam bij weduwnaar Anne Visser en zijn zoon Jacob, was het gedaan met het zwervende bestaan. In 1934 trouwden Job en Aaltje, nauwelijks gehinderd door de in puin gereden voorgevel van de Langestraat 75. (Een GADO-truck kwam op bezoek…) Aaltje Visser-van der Sluis bleef deze plek trouw, ook na het overlijden van haar man, kapper Job Visser, in 1974 en ook na het definitief op slot draaien van de winkeldeur (“Bezoekers achterom”).  Aaltje Visser overleed op 29 oktober jongstleden, een sterke, maar vooral ook warme persoonlijkheid! Noordhorn Toén! (JB)

Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, december 2014, 11e jaargang nummer 10.

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.