NOORDHORN, TOéN: Opening OLS 1956 en sollicitatie K. ter Laan (????)

In september heb ik een blog gepubliceerd naar aanleiding van de vondst van een VVV Maandblad uit 1992, ruim 20 jaar geleden dus. Nummer 194, 21ste jaargang, april 1992, voor de precisie-liefhebbers.
Het ging om de bijdrage in dat blad van oud-gemeente-architect J. Boersma over de opening van de O.L.S. aan de Oosterweg in Noordhorn: “Verslag van een schoolopening”. Met foto:
2014-08-23 22-21-36_3587 crop verkl
Heel wat hoogwaardigheidsbekleders bij elkaar op de foto in winters Noordhorn, rond het beeld dat kunstenaar Willem Valk maakte: de befaamde haan. Toén ‘achter de school’, aan de zuidkant; tegenwoordig staat het dier, grijs geworden, bij de voormalige hoofdingang aan de Oosterwegzijde.
Bij de autoriteiten ook onderwijsinspecteur Van der Ree. Eerder werd zo’n inspecteur schoolopziener genoemd. Dat blijkt o.a. uit een knipsel dat ik aantrof in het VVV Maandblad, afkomstig van oud-PvdA-wethouder Jaap Tempel, jaren lang inwoner van Noordhorn. Eerst aan het Van Starkenborghkanaal NZ, later aan de Noordwijkweg. Een aimabele man die voor de school in Noordhorn van groot belang is geweest. Daar kom ik later nog wel uitvoeriger op.
Een soort column van de hand van Knelis ter Laan in de reeks APMOAL WOAR, eentje over Noordhörn! In t (Oost-) Grunnegers! In welke krant de bijdrage verscheen, weet ik helaas niet… Ik vermoed begin jaren negentig in het Nieuwsblad van het Noorden, een herdruk…..
2014-08-23 22-25-41_3589 verkl
Ter Laan was geen dominee, maar schoolmeester, althans zo is hij zijn werkzaam leven begonnen. Voor hij furore maakte in de politiek en het ook nog tot burgemeester schopte. Bovendien schreef hij veel en stelde het ‘beroemde’ Groninger Woordenboek samen…
Als ik het sollicitatiebezoek aan Noordhorn probeer in de tijd te plaatsen, kom ik uit op de negentiger jaren, maar dan van de 19e eeuw! De school zal het gebouw aan de Langestraat zijn geweest, waarin nu de appartementen van “Paluno” zitten. Er is sprake van schoolopziener Andreae die in Zuidhorn woonde en wiens huis Knelis ter Laan passeerde van station naar school vice versa. Uiteindelijk werd Ter Laan niet nummer één op de voordracht ondanks eerdere toezeggingen. Hij werd net even te nadrukkelijk gezien in het gezelschap van als “rood” bekend staande collega’s…..
Overigens deed het verhaal van Ter Laan me wel denken aan mijn eigen wedervaren na de sollicitatie in 1967, in Zuidhorn. Ook toen werd van jou als ‘kandidaat’ verwacht dat je je opwachting maakte bij de diverse raadsleden van dat moment, voor de raadsvergadering jouw benoeming afhandelde. Zo ben ik in heel korte tijd op diverse plaatsen in Noord- en Zuidhorn geweest. Alleen wethouder Ru Weitering (Gemeentebelangen) stond me joviaal bij de deur te woord en zei dat ik mijn (en zijn) tijd beter kon besteden. Hij was immers zelf verantwoordelijk voor de voordracht, zei hij… Bij AR-wethouder Dijkstra ben ik wel op de boerderij geweest, een eind van de Rijksstraatweg af. En bij raadsleden als Kees de Jager (PvdA), Joh. Tempel (CHU) en IJbema (GPV). Ook bij postkantoorhouder Zandberg (PvdA) en kweker Jenne Hummel (GPV), in de duisternis de lange oprit op aan de Noorderweg, ik zag geen hand voor ogen…. Ik haalde het wel, stond op nummer één en werd benoemd ook. Al was er één raadslid met een voorkeur voor nummer twee van de voordracht. Wie? Dat kon je alleen maar vermoeden…..
Later ben ik door enkelen van de mensen die mij benoemden nog wel eens “verwenst”, toen ik als correspondent van de Leekster Courant (en het Nieuwsblad van het Noorden)
wat al te kritisch berichtte over een ‘uitglijder’ van burgemeester Sybesma tijdens een Floralia van de OLS in Noordhorn. “Die verd…… rooie rakker!” (Daarmee werd ik dan in de wandelgangen aangeduid….) Die plooien werden weer glad gestreken, al die bobo’s, echt en namaak, hadden “de pers” (en daartoe behoorde destijds wel degelijk ook de Leekster Courant!) te zeer nodig….

Ander Noordhornnieuws??? Zoals oude foto’s van Leendert Lodewegen?
Zie: http://www.bloeiendonkruid.com

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op NOORDHORN, TOéN: Opening OLS 1956 en sollicitatie K. ter Laan (????)

 1. Fré Bisschop zegt:

  Geachte Jan,

  Op de groeps foto staat ook HK Poll
  Dat is de herenboer van Mokkenburg
  Van diens kinderen kocht ik de boerenhofstede
  Groet Fré

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.