NOORDHORN Toen: Feestelijke opening speeltuin (16-05-1959)

2014-09-18 15-41-13_3682 verkl

Feestelijke opening speeltuin 16-05-1959

Dit onderwerp kwam al eens eerder ter sprake (Noordhorn Toen, november 2009): De feestelijke opening van de speeltuin, middenin Noordhorn! Aan de zuidkant van de Hervormde kerk, tussen Langestraat en Oosterweg. Waar in de jaren zeventig de ‘Torenhof’ werd gebouwd, toen voor bejaarden, nu bewoond door alleenstaanden van uiteenlopende leeftijden. De speeltuin was met vereende krachten gerealiseerd, sturing vooral vanuit ’t Plaatselijk Nut. Er was een echte speeltuinvereniging opgericht, aangesloten bij de N.U.S.O., de Nederlandse Unie van Speeltuin-Organisaties. Binnen korte tijd waren er tegen de 100 leden! Geldgevers? Van Groene Kruis tot en met het gemeentehuis! Er werd een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afgesloten bij ‘Assurantie-kantoor van 1840’ J.C.J.Knegt en Zonen in Amsterdam. Je kunt nooit weten… In het bestuur bekende plaatsgenoten als M. van der Molen (secr.) en M. van der Ploeg (penningm.) Het officiële gedeelte  kreeg zijn beslag in de hal van de school aan de Oosterweg, op korte loopafstand. Voor de feestelijke kant was er meer ruimte. In optocht van het Van Starkenborghkanaal naar de Langestraat en de Noorderweg,  met een boog terug naar de Oosterweg, naar de speeltuin. Een lange optocht, schitterend weer! Met muziekkorps en verschillende verenigingen zoals de gymnastiekvereniging “De Vogels”.
De foto: Een momentopname op de plaats waar de Rijksstraatweg overgaat in Langestraat Zuid, op de parallelweg. Rechts het onvolgroeide groen tussen parallelweg en straatweg. Blikvanger is de  prachtige oude boom die ik alleen ken van foto’s.
En ineens sprongen mijn gedachten van 16 mei 1959 naar 15 september 2014, de feestelijke opening van de verlegde N355, inclusief tunnel en nieuwe hoge brug… Waarschijnlijk zit het ‘m in de muziek, je hoort het korps spelen, je ziet de stoet voorbij trekken. Het hele dorp betrokken in 1959 bij een onomstreden initiatief. Nu een economisch opgedrongen voorziening die niemand in Noordhorn van harte wilde, die bovendien tweedracht zaaide…. Toén de nadruk op het samen doen, het samen beleven, ook bij de opening. Nu een ceremonie zonder muziek (niet gepast?), speechers van elders en een ludieke openingsact als “Fiets ‘m d’r in!” met voornamelijk individuen die deelnamen… Verschil in tijd, verschil in onderliggende motieven, in beleving.. Het dorp toen hoofd-, nu bijzaak… Toch iets dat hetzelfde was: Het mooie weer! Feest in 1959, in Noordhorn Toén! (JB)
Reageren? JB 33 9804 RD, tel 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, oktober 2014, 11e jaargang nr. 9. (Maandelijkse uitgave van de Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn)

Er zijn meer foto’s gemaakt in 1959 van het openingsfeest van de speeltuin. Hier alvast nog eentje, met hetzelfde muziekkorps, maar op een andere plaats: Op de hoek van de Langestraat (midden) en de Nieuwstraat, waar winkelier Beukema in de deur van zijn zaak staat…:
2014-09-18 15-39-41_3681 verkl2

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.