NOORDHORN verandert: Inloopavond bij Zalencentrum Balk Zuidhorn – 02-10-2014 (Deel 3, slot)

Deel 1 en 2 op http://www.bloeiendonkruid.com

Toen ik vanavond terugliep naar huis, vanaf de brug via de Oosterweg, klonk er ineens een luid geknal, gefluit, gesis achter me… Even dacht ik aan een eigentijdse versie van de strijd tussen de Schieringers en Vetkopers of aan een simulatie door actiecomités als Groen Front of Geschokt Groningen…. Maar nee, het feestcomité in het grootdorp had blijkbaar ook een vuurwerk op het programma gezet…. Vooruit dan maar: Het nieuwe commerciële jaar voor de Zakenkring Zuidhorn is knallend begonnen op Werelddierendag 4 oktober… (Daar zit Arnold Wegman achter!)
Het slot van de inloop bij Balk, afgelopen donderdag 2 oktober jongstleden. Het vijfbruggenverhaal als voornaamste ingrediënt:
IMG_5220 verkl
Nee, dit is geen brug… Dit is het begin bij de Langestraat Zuid (tussen Kruizinga en Wiegersma) van de reconstructie van de Noordhorner Gast, richting de nieuwe tafelbrug (die komende is….) De oranje baan is die nieuwe Gast. Links onder de vroegere MAVO met daarboven de huizen van Wieringa en De Haan. Naast Wieringa zou nog een kavel bebouwd kunnen worden; er tegenover komen dan ook nog nieuwe kavels. Drie? Vier? Bé-Jo zou dan verdwijnen. Het gedeelte dat net is verlaten door GMB heeft een onzekere status. Volgens de woordvoerders van de gemeente is het nog niet duidelijk wat ermee gebeurt…
IMG_5221 verkl
Een deel van de tekening waarop de nieuwe brug is ingekleurd. Inclusief fietsstroken want die zijn niet weggesoberd. De grijze randen langs het kanaalwater aan beide zijden worden weggegraven. Uiteindelijk moeten twee grote binnenvaarders elkaar ook hier, desnoods onder de brug, kunnen passeren. De nieuwe brug wordt dus aanmerkelijk langer dan de huidige. Er moet dus ook worden gesleuteld aan de taluds. Bovendien wordt de nieuwe brug hoger aangelegd, zodat de pleziervaart er normaal gesproken onder door kan, zonder dat de brug wordt geheven. En het hefvermogen wordt groter, zodat de taluds maar enkele decimeters omhoog gaan…..
IMG_5222 verkl
Het (bijna) totale gedeelte van de Noordhorner Gast + de nieuwe brug. De nieuwe weg gaat dus bijna recht lopen van brug tot dorp en wordt aanmerkelijk smaller. De parallelweg vervalt. De kanaalweg krijgt aan oost- en westzijde een eigen aansluiting op deze Gastreconstructie. Aan de kant van Zuidhorn wordt de weg niet verlegd, wel versmald tot de afslag, Zuidhorn in. Het oude gedeelte van de N355, vanaf die afslag tot aan de rotonde bij het gemeentehuis, blijft voorlopig zo liggen….
IMG_5223 verkl IMG_5225 verkl
De Agema’s willen vanzelfsprekend ook het naadje van de kous weten. Zij wonen langs het kanaal en kijken uit op de brug. Zij maken lopend, fietsend, auto rijdend gebruik van o.a. de afslag bij die brug. Hoe hoog wordt de nieuwe helling?
IMG_5224 verkl
Voor mij wordt het langzamerhand tijd om in te pakken en weg te wezen. Ik heb het verzadigingspunt bijna bereikt  en antwoorden op sommige vragen leveren nauwelijks nieuwe informatie op. Ben benieuwd of het tijdschema kan worden gevolgd, zodat met de daadwerkelijke vervanging van de brug halverwege 2015 kan worden begonnen… De ervaringen van Dorkwerd zijn teleurstellend…
IMG_5227 verkl
Aan deze mensen ligt het niet… Zij weten op een sympathieke manier informatie te verstrekken of te zeggen dat ze het ook (nog) niet weten… Goed getraind!
IMG_5232 verkl
Naar huis!
IMG_5233 verkl
Met dank aan de gewaardeerde Balkgastvrijheid!
IMG_5238 verklJPG
Dit is die vluchtheuvel in de oude N355 bij wat nu een voorrangskruising is geworden met de Industrieweg. Verkeer dat hier van rechts komt en linksaf wil, maakt een wat gekke bocht, vooral de grotere auto’s of bussen… Ach, niet zo erg, de vluchtheuvel is afgeplat, geen opstaande randen….
IMG_5239 verkl
Dit is die Industrieweg. Je kunt vanaf Noordhorn hier linksaf richting de brug. ’s Avonds een duistere situatie, want de lantaarnpalen staan er wel, maar ‘doen het nog niet’….

©foto’s: jan blaauw, 2 oktober 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.