NOORDHORN: Weekbericht 38 Prov. Groningen (door Yvonne Arnst) + Foto’s 19-09-2014

Foto’s opening verlegde N355: http://www.bloeiendonkruid.com

De situatie in en bij Noordhorn ‘normaliseert’ langzamerhand, nu de werkzaamheden aan de verlegging van de N355 worden afgerond. Alhoewel, als er nog twee ingrijpende brugvervangingen op het programma staan… Aandacht voor het weekbericht 38, opgesteld door Yvonne Arnst in opdracht van de Provincie Groningen. De paar foto’s van het tunnelgebied maakte ik vanmiddag (19 september 2014):

De leegte tussen Langestraat 7 en Langestraat 13 vanwege de bouw van de tunnel. Het doorgaande verkeer is ondergronds gegaan...

De leegte tussen Langestraat 7 en Langestraat 13 vanwege de bouw van de tunnel. Het doorgaande verkeer is ondergronds gegaan…

Weekbericht week 38 – 19 september 2014

N355, tunnel en brug geopend!
Het is u vast niet ontgaan dat gedeputeerde Mark Boumans samen met burgemeester Bert Swart, directeur Els van Grol van Rijkswaterstaat en directeur Gerrit-Jan van de Pol van GMB het nieuwe deel van de N355 met bijbehorende tunnel hebben geopend.
Voor zowel de opening als voor Fiets m dr inwas veel belangstelling van jong en oud en met diverse voertuigen. Een paar honderd volwassenen en kinderen is op de fiets, loopfiets, met scootmobile, op skates of op de racefiets door de Gulphörn (?????????? Daar heb je het al, een Freudiaanse verschrijving, Yvonne???) gegaan.
Gluphörn is de winnende naam voor de tunnel van inzender Lammert Kruizinga uit Noordhorn. Zijn verklaring voor de inzending: een glup is een gleuf, snee of doorsnijding. Het past mooi in het rijtje: Noordhorn, Moeshorn en Gluphorn. En ook past het in de Groningse varianten: Noordhörn. Moushörn en Gluphörn. Volgens Kruizinga een leuk nieuw Gronings woord en een verrijking van het Grunnings dialect. Daar was de beoordelingscommissie het roerend mee eens.

Inloopavond 2 oktober
Hebt u vragen over de projecten ter verbetering van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl in de gemeente Zuidhorn? Wilt u weten hoe de planning van de werkzaamheden is of heeft u andere vragen? Komt u dan langs in zaal Balk op 2 oktober. Wij organiseren, samen met de gemeente Zuidhorn, Rijkswaterstaat en de aannemers betrokken bij de uitvoering van de projecten, die dag van 17.00 tot 20.00 uur een inloopavond in zaal Balk (De Gast 39 in Zuidhorn).

Vernieuwde website Lemmer-Delfzijl online
Sinds begin deze week is de vernieuwde website met informatie over de vaarverbinding Lemmer- Delfzijl online (www.lemmer-delfzijl.nl). Binnenkort is op deze site ook de mogelijkheid tot aan- en afmelden voor onze weekberichten en nieuwsbrieven. Op deze site vindt u steeds de meest actuele informatie over de projecten die worden uitgevoerd of nog in de planvormende fase verkeren.

De SYRACUSA passeert de tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn: 110 meter lang, 11.45 meter breed, tonnage: 3237

De SYRACUSA passeert de tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn: 110 meter lang, 11.45 meter breed, tonnage: 3237

Werkzaamheden tot eind oktober

1 oktober vertrek GMB
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn. Eind september vertrekt het projectteam van GMB uit Noordhorn en wordt het dus een stuk stiller aan de Industrieweg. De inloopmiddag komt vanaf die datum te vervallen. Janko Haaksema (GMB) blijft tot de oplevering (1 november) voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

1 november oplevering
Na de oplevering op 1 november gaat de zogenaamde onderhoudstermijn in. Dat betekent dat GMB af en toe nog te zien is in Noordhorn en Zuidhorn om de puntjes op de is te zetten. Klachten en suggesties kunnen vanaf 1 november worden doorgegeven aan de provincie Groningen via projectzuidhorn@provinciegroningen.nl. Dit emailadres kunt u ook gebruiken bij vragen en suggesties over de beweegbare brug.

Tunnelterrein oost aan de kant van de Kruizinga-woonstee. Er zijn nu al mensen die niet meer weten dat hier het huis van Bouwien Sebens stond...

Tunnelterrein oost aan de kant van de Kruizinga-woonstee. Er zijn nu al mensen die niet meer weten dat hier het huis van Bouwien Sebens stond…

Afrondende werkzaamheden
De tunnel en de brug zijn in gebruik. Er resteren nog wat afrondende werkzaamheden. Deze afwerking gaat door tot eind november. De werkzaamheden aan de waterleiding tussen Noordhorn en Zuidhorn en het afwerken van de terpen worden in oktober afgerond. In detail is de planning van de resterende werkzaamheden als volgt:
– Van 22 september t/m 3 oktober: aanleg kruispunt Industrieweg – Verbindingsweg;
– Zondag 28 september: aanbrengen van een nieuwe deklaag op de Industrieweg. De bovenste laag van de weg wordt gefreesd en er wordt een nieuwe laag asfalt aangebracht. De Industrieweg is dan tijdelijk gestremd;
– 29 september t/m 3 oktober: verwijderen van de tijdelijke aansluiting van de Rijksstraatweg op de Langestraat;
– 29 september t/m 3 oktober: aanbrengen bebording op de vaste brug (voor de scheepvaart);
In week 39 wordt aan de buitenzijden van de vaste brug de scheepvaartbebording aangebracht. De te plaatsen borden geven de breedtebeperking aan. Het aanbrengen van de scheepvaartbebording gaat via het water en geeft dus geen hinder voor het wegverkeer.
Vanaf week 39: continue afwerken van de grondlichamen; Dit werk wordt voor 18 oktober afgerond. Deze planning is wel sterk afhankelijk van het weer. Het slib moet wel voldoende gelegenheid krijgen om te drogen. Daarna worden de grondlichamen ingezaaid;
– 29 september tot en met 3 oktober (week 40): afronden baggerwerkzaamheden;
– 6 oktober tot en met 10 oktober (week 41): afronden aanbrengen van de waterleiding tussen Noordhorn en Zuidhorn;
– In oktober en november worden de Knoop en het parkje boven de tunnel beplant.
IMG_2079 verkl
Tunnelgebied noordwest. Zichtbaar is een breed pad dat uiteindelijk ook kan worden benut als wandelpad van Langestraat naar Schippersstraat, althans dat is me door insiders verzekerd.

Weekbericht
Het weekbericht voor de wegomlegging Zuidhorn blijft u via de email ontvangen tot het project is opgeleverd, uiterlijk 1 november aanstaande. Uw emailadres wordt daarna gekoppeld aan de nieuwsberichten over de andere projecten in Zuidhorn die binnenkort via http://www.lemmer-delfzijl worden verzonden. Indien u hier geen prijs op stelt, kunt u zich eenvoudig online afmelden op http://www.lemmer-delfzijl.nl. Het weekbericht wordt overigens ook op deze site geplaatst.

©foto’s: jan blaauw, 19 september 2014 (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.