NOORDHORN: Molendag koren- en pelmolen “Fortuna”, zaterdag 14 juni 2014

Eigenlijk is het een Groninger Molenweekend maar de molencommissie van koren- en pelmolen “Fortuna” vond blijkbaar de zaterdag (14 juni jl.) wel molenvriendelijk genoeg. Tenslotte was er in mei ook al een Landelijke Molendag. Te veel meel in de mond, niet gezond… En in een molen is de ruimte krap bemeten, dus veel volk tegelijkertijd, nee, dat kun je niet kwijt. (Al geeft de website van molen “Fortuna” aan dat de molen bij uitzondering wel geopend is op zondag 15 juni… Tegenstrijdige berichten vergroten de duidelijkheid niet…)
Zaterdag 14 juni had wel een verrassing in petto: Onthulling van een schilderij van beeldend kunstenaar Frans Hage door molenwethouder Fred Stol (opvolger van Jan Oomkes). Het schilderij is in bruikleen… Reproducties van het kunstwerk zijn te koop in de molen, de opbrengst wordt gedeeld door molencommissie en kunstenaar.

Foto-impressies:
IMG_2593 verkl
Tegen een uur of elf zaterdagmorgen 14 juni jl. slenter ik met mijn Canon naar een van de gezichtsbepalers van ons dorp. Op de omloop in ieder geval molengids Gerda, één brok molenenthousiasme!
IMG_2597 verkl
Op de eerste zolder maak ik kennis met het schilderij van Frans Hage, in bruikleen bij de molen en ’s middags om 13.30 uur officieel onthuld door de wethouder. Belangstelling voor een verkleinde reproductie of een kaart met envelop? In de molen verkrijgbaar!
IMG_2601 Verkl
Als ik weer iets ben ‘gestegen’, tref ik drie molenaars aan, in gesprek, aan de koffie: Van links naar rechts: André Bood (in opleiding), Drewe Schouten, Klaas Hekker.
IMG_2606 verkl
Het is het Groninger Molenweekend, dus de Groninger vlag boven Noordhorn!
IMG_2607 verkl
André Bood zet de molen even stil, de vlaggetjes aan de wieken vragen om ‘herbevestiging’…
IMG_2609 verkl
Molengids Gerda is geestdriftig bezig met uitleg over het pellen, op de pelzolder. Overigens pelt molen “Fortuna” niet!
IMG_2613 verkl  IMG_2615 verkl
IMG_2618 verkl
Op de maalzolder, venster op de grote molenstenen, de ligger en de loper. En daartussen wordt het graan (van bijvoorbeeld Nico Vermuë) vermalen…
IMG_2620 verkl  IMG_2623 verkl
Links de bak waarin het graan wordt gedeponeerd richting molenstenen, rechts gids Gerda aan het luitouw…. (Of heb ik dat weer niet goed begrepen??!)
IMG_2633 verkl
“Gans het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil…” En ‘machtig’ is de arm van de molenaar. Machtig mooi, dit culturele kunstwerk! Houten tandwielen die in elkaar grijpen. Gebruik van verschillende soorten hout om het slijtageproces te vertragen… Oneven aantallen tanden om niet steeds dezelfde tand op dezelfde plek in het andere tandwiel te krijgen, etc…..
IMG_2634 verkl
Op de bovenste etage is molenaar Klaas in gesprek met een collega uit Friesland. Het molenweekend wordt door molenaars uit andere regio’s vaak gebruikt om op bezoek te gaan bij collega’s….
IMG_2635 verkl
Beperkte ruimte, beperkt gezichtsveld….

DEEL 2 VOLGT!
©foto’s: jan blaauw, 14 juni 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.