NOORDHORN/ZUIDHORN: Meester Wiechers (school Geert Waldastraat) overleden

Een berichtje van Koert Boomsma uit Leek:

“Vandaag kreeg ik bericht van de familie Wiechers dat hun vader Rieks Wiechers (Henderikus Harmannus Wiechers) op de leeftijd van 85 jaar op 11 juni is overleden.
Waarom ik dit bericht naar jou doe, is omdat hij jarenlang hoofd van de School met de Bijbel aan de Geert Waldastraat in Zuidhorn is geweest (ik meende vanaf ongeveer 1956 na meester Makkes van der Deijl) en veel oudere Noordhorners en oud-Noordhorners bij hem in de klas hebben gezeten. Hij woonde de laatste jaren in Driebergen, waar zijn vrouw enkele jaren eerder is overleden, en wordt daar ook begraven. Misschien heb jij hem nog wel meegemaakt als collega-hoofd-der school; jij in Noordhorn en hij in Zuidhorn.”

Koert, bedankt voor het bericht!
Ja, ik heb meester Wiechers nog meegemaakt als hoofd van de school aan de Geert Waldastraat. Meteen al, toen ik als onderwijzer aan het werk ging in de openbare school aan de Frankrijkerlaan. Overigens waren er in die jaren nog niet veel directe verbindingen tussen openbare en bijzondere scholen. Die zijn later ontstaan en geïntensiveerd. Meester Wiechers was een ‘muziekman’ in hart en nieren. Hij werd dan ook gevraagd als samenzangleider van een koor bestaande uit de kinderen van alle lagere scholen in Noord- en Zuidhorn (klas 3 tot en met 6) bij een koninklijke aangelegenheid. Bezoek van de Koningin aan Zuidhorn? Het gevoel ten aanzien van meester Wiechers was hierbij altijd wat ‘dubbel’. Aan de ene kant diep respect voor zijn kennis en kunde op muzikaal gebied en zijn durf om deze opdrachten uit te voeren. Aan de andere kant…. Laat ik het zo zeggen: Mijn voorliefde voor samenzang van schoolkinderen in grote aantallen is er sinds die momenten bepaald niet groter op geworden…
Meester Wiechers zie ik verder nog op twee momenten voor me. Als leider van een wandelgroep van zijn school waarbij hij nogal wat discipline eiste van de lopers, haast militaire precisie. (Tamelijk schril contrast met onze opvatting destijds dat meedoen ook plezier diende te betekenen…) En als klassenleerkracht aan de rand van het Noordhorner zwembad, waarbij de groep van meester Wiechers altijd eerst goed gedrild langs de waterkant moest gaan staan voor ze het water in mochten….
In het directe contact met meester Wiechers ontstond een goede verstandhouding, met hem kon je wel praten over het onderwijs. Alleen, hoe je de ideeën in de praktijk moest brengen, daarover verschilden de meningen…
Ik heb nog getracht een foto te vinden waarop ook meester Wiechers poseerde, maar dat is me op deze korte termijn niet gelukt. (Mijn foto-archief is niet altijd effectief geordend…)
Condoleances voor de familie Wiechers!

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.